Home » Cum să faci orice » Cum alegi cei mai buni cozonaci de Paște. Detaliul de pe eticheta cozonacului care face diferența

Cum alegi cei mai buni cozonaci de Paște. Detaliul de pe eticheta cozonacului care face diferența

Violeta Badea / 29.04.2021, 09:59
Cum alegi cei mai buni cozonaci de Paște. Detaliul de pe eticheta cozonacului care face diferența

Cum alegi cei mai buni cozonaci de Paște. Detaliul de pe eticheta cozonacului care face diferența. Paștele se apropie cu pași repezi, iar românii au luat cu asalt supermarketurile pentru a se aproviziona cu ce mai au nevoie pentru masa de sărbători. Cu siguranță, cozonacii nu lipsesc de pe lista de cumpărături. Deși există numeroase variante și nu pare dificilă alegerea lor, specialiștii spun că sunt câteva detalii care pot face diferența.

Cum alegi cei mai buni cozonaci de Paște

Cum alegi cei mai sanatosi cozonaci
Cum alegi cei mai sanatosi cozonaci

Sărbătorile de Paște se apropie, dar nu toate persoanele adoră să petreacă mult timp în bucătărie și aleg varianta cea mai simplă. Aceea de a cumpăra produsele tradiționale direct din magazine. Însă, această opțiune este o adevărată loterie, deoarece nu toți cozonacii sunt de calitate. Din fericire, există câteva trucuri care să te ajute să îi alegi pe cei mai buni. Trebuie doar să fii atent la câteva detalii de pe eticheta produsului.

Dacă ții la silueta ta și vrei un cozonac mai puțin caloric, e de preferat să-i alegi pe cei care nu au foarte multe ingrediente, ci doar câteva: nucă, mac, stafide, cacao sau susan. Sub nicio formă nu trebuie să-i alegi pe cei care au rahat sau ciocolată. Un alt indiciu este să-i alegi pe cei care conțin unt, nu ulei de palmier sau alte uleiuri hidrogenate. De asemenea, trebuie să verifici cu atenție data de valabilitate. Astfel, alege cozonacul cu un termen mai mic, deoarece acela este mai sănătos, spune medicul nutriționist Ruxandra Pleșea.

Detaliul de pe eticheta cozonacului care face diferența

Medicul Ruxandra Pleșea a menționat câteva avantaje și dezavantaje ale cozonacilor, iar urmăritorii săi au reacționat imediat și i-au mulțumit pentru informațiile oferite.

„Despre cozonaci în Săptămâna Mare!
– sunt buni!
– au multe calorii; 400 la suta de grame!
– îi alegem pe cei cu nucă, mac, stafide şi cacao, şi nu pe cei cu rahat sau ciocolată!
– îi alegem pe cei cu unt, şi nu pe cei cu margarină, ulei de palmier sau alte uleiuri hidrogenate!
– îi alegem pe cei cu termen de valabilitate mic, şi nu pe cei pe care îi putem mânca şi la Crăciun!
– mâncăm una-două felii pe zi şi dacă se întâmplă să ne oblige cineva la mai mult, tăiem pâinea de la masa respectivă! – îi facem acasă şi îi dospim lent şi îi frământăm cu rugăciuni pentru că acest procedeu dă naştere unui aluat mult mai sănătos decât cel preparat prin dospire rapidă industrială.
Săptămână Binecuvântată!”, a postat nutriționistrul pe pagina sa personală de Facebook.

Ce spune medicul Ruxandra Pleşea
Ce spune medicul Ruxandra Pleşea

Ce semnificație are cozonacul de Paște

Cozonacul nu se află întâmplător printre preparatele principale ale Sărbătorilor Pascale. Acest desert simbolizează, de fapt, învierea și renașterea întregii creații. Cozonacii nu lipsesc nici de Crăciun sau de la alte sărbatori cu tentă religioasă

Deși simbolistica lor pascală este puțin diminuată față de aceea a păștii, totuși rămâne valabilă reprezentarea ritualică a jertfei Mântuitorului, prin stropirea cozonacului cu vin sfințit, la biserică. Cozonacii se pregătesc în Sâmbăta Mare, iar în noaptea de Înviere sunt aduși la biserică pentru a fi sfințiți.