Home » Cum să faci orice » Cum alegi cei mai buni creveți și cum se curăță de fapt corect. Detaliul de care e bine să ții cont

Cum alegi cei mai buni creveți și cum se curăță de fapt corect. Detaliul de care e bine să ții cont

Manolică Anca / 16.06.2021, 11:48
Cum alegi cei mai buni creveți și cum se curăță de fapt corect. Detaliul de care e bine să ții cont

Creveții sunt gustoși, sănătoși, dar și prietenoși cu silueta. Unde mai pui că se gătesc foarte rapid și nu ai nevoie de prea multe cunoștințe culinare sau îndemânare în bucătărie pentru a îi transforma într-un preparat absolut delicios. Iată cum alegi cei mai buni creveți și cum se curăță corect pentru a te bucura de toate beneficiile lor.

Cum alegi cei mai buni creveți

Prima provocare atunci când vrei să prepari creveți este chiar alegerea acestora. Creveții alterați pot cauza serioase probleme gastrointestinale, de aceea trebuie să știi cum îi alegi pe cei mai buni, fie că îi cumperi proaspeți, fie că optezi pentru varianta congelată. Creveții proaspeți sunt ceva mai perisabili și trebuie gătiți în maximum 24 de ore. Creveții congelați, în schimb, sunt o alegere mai simplă. În cele ce urmează îți vom explica cum alegi cei mai buni creveți.

Ei bine, cel mai important este să le verifici aspectul și mirosul. În primul rând, textura creveților trebuie să fie fermă, în cazul în care aceștia sunt moi la atingere, ei pot fi stricați. Creveții proaspeți trebuie să fie curați, de culoare gri-albăstrui sau gri-maroniu (în funcție de specie), cu un aspect umed.

În al doilea rând, creveții buni trebuie să aibă un miros proaspăt, asemănător cu cel al peștelui marin. Dacă simți un miros neplăcut, intens, uneori de amoniac renunță la gătirea și consumul acestora. Nu au fost conservați în condiții bune. Nu uita ca în cazul celor congelați să verifici, mai întâi, termenul de valabilitate.

Aspectul și mirosul creveților sunt importante în alegerea acestora
Aspectul și mirosul creveților sunt importante în alegerea acestora

Cum se curăță corect creveții

Creveții congelați trebuie lăsați la dezghețat înainte de a fi gătiți. Altfel, ei vor căpăta o consistență gumată, deloc plăcută. Unii creveţi au „vene”, de fapt, intestine pline de nisip, care trebuie scoase. Dacă alegi să servești creveţi în carapace, sarcina de a scoate vena îi va reveni fiecăruia. Dar dacă servești creveţii decorticaţi, trebuie să treci cu un cuţit de-a lungul spatelui unui crevete, pentru a găsi vena şi vedea dacă este neagră şi nisipoasă.

Dacă este, aceasta trebuie scoasă. Iată cum: înlătură carapacea de pe părţile laterale ale cozii şi, în funcţie de felul în care servești creveţii, lăsă sau scoate carapacea de la vârful cozii. Apoi, strecoară cuţitul de-a lungul curbei exterioare a crevetelui și despică circa 6 mm în adâncime ca să apară vena. Prinde vena cu degetele sau cu un cuţit şi scoate-o. Acum nu îți rămâne decât să îi speli și să îi pui la gătit.

Prepararea creveților

Timpul de preparare al creveților este foarte mic, fiind necesar a sta pe foc doar câteva minute. Daca îi lași prea mult, aceștia își modifică textura și aroma. Iată care este timpul optim de preparare al creveților:

  • creveți fierți – 2-3 minute pentru cei de dimensiuni mici
  • creveți fierți – 5-7 minute pentru cei de dimensiuni mari și cei nedecorticați
  • creveți fripți – 3 minute pe fiecare parte
  • creveți la tigaie – între 2 si 6 minute, în funcție de dimensiuni

Creveții care stau drept nu sunt gătiți suficient, cei care au forma literei C sunt bine gătiți, în timp ce creveții încolăciți complet, ca litera O, sunt gătiți prea tare.