Home » Cum să faci orice » Cum alegi corect anvelopele de iarnă. Detaliul care trebuie menționat pe cauciucuri

Cum alegi corect anvelopele de iarnă. Detaliul care trebuie menționat pe cauciucuri

Balan Daniel / 16.10.2021, 10:04
Cum alegi corect anvelopele de iarnă. Detaliul care trebuie menționat pe cauciucuri

Iată că nu mai este mult timp până când șoferii români vor trebuie să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. După cum stabilește Codul Rutier, începând de la 15 noiembrie, toate mașinile trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Așadar, în următoarele rânduri, noi îți vom spune cum să alegi corect anvelopele de iarnă.

Cum alegi corect anvelopele de iarnă

Spre deosebire de anvelopele de vară, cele de de iarnă vor rămâne elastice pe timpul sezonului rece. Așadar, autoturismul va avea o aderență cât mai bună pe carosabil, iar frânarea va fi una optimă. Ei bine, atunci când anvelopele de iarnă sunt uzate, aderența nu va fi la fel de bună, iar la temperaturi scăzute acestea nu vor mai fi la fel de elastice. De asemenea, ridurile cauciucurilor de iarnă sunt mai mari și ajută când circuli pe zăpadă.

Pe de altă parte, în timpul sezonului estival, o anvelopă de iarnă se va comporta total diferit, deoarece nu este concepută să funcționeze la temperaturi înalte. Atunci când alegi cauciucurile de iarnă trebuie să fii atent la mai multe aspecte. Hai să vedem care sunt acestea.

Inscripțiile de pe anvelopă

Mai întâi, atunci când alegi anvelopele de iarnă trebui să știi cum să le recunoști. Toate cauciucurile de iarnă vor fi inscripționate cu imaginea unui fulg de zăpadă, unui munte cu un fulg de zăpadă în interior sau cu M+S. Ultima dintre aceste inscripții arată faptul că anvelopa funcționează bine atât pe condiții de zăpadă, cât și pe un drum noroios.

Data fabricației

Un alt detaliu foarte important la alegerea cauciucurilor de iarnă este anul fabricației acestora, mai ales dacă anvelopele pe care urmează să le cumperi nu sunt noi. Codul DOT inscripționat pe cauciuc îți va oferi detalii despre data de fabricație a anvelopelor, numele producătorului și țara de provenință. De exemplu, dacă pe cauciucurile de iarnă apare codul DOT 0420, înseamnă că anvelopele sunt făcute în luna a patra a anului 2020.

Cum să alegi anvelopele de iarnă
Ce trebuie să știi când alegi cauciucurile de iarnă

Cum alegi cauciucurile de iarnă – profilul anvelopei

De asemenea, un alt factor important îl reprezintă profilul anvelopelor. Acesta trebuie să aibă o înălțime de 9 – 11 mm. Acesta este un criteriu extrem de important la alegerea cauciucurilor de iarnă, mai ales dacă acestea sunt uzate. Mai exact, este vorba de micile benzi proeminente din profilul anvelopelor, adică adâncimea lor, care trebuie să fie de aproximativ 4-5 mm. Ei bine, dacă înălțimea profilului scade sub 6 mm, atunci adâncimea benzilor proeminente nu va depăși 2 milimetri. Așadar, anvelopa de iarnă respectivă nu mai este corespunzătoare.

Clasele de aderență

Cauciucurile noi vin cu etichete asemănătoare celor energetice a aparatelor electrocasnice. Acestea îți oferă informații foarte importante despre performanța penuriilor. Mai exact, aderența anvelopelor pe carosabilul umed este marcată cu litere de la ”A” (performanțe foarte bune) la ”G”. De exemplu, atunci când plouă și carosabilul este umed distanța de frânare va fi mult mai scurtă pentru anvelopele din clasa ”A” față de cele din clasa ”G”.

De asemenea, pe etichetă se poate vedea și consumul de carburant, care este marcat cu aceleași litere. Ei bine, un cauciuc din clasa ”A” va consuma cu aproximativ 7,5% mai puțin carburant decât unul din clasa ”G”.