Home » Cum să faci orice » Cum alegi corect un pește bun și proaspăt. Trucuri banale care îți pot fi de mare folos

Cum alegi corect un pește bun și proaspăt. Trucuri banale care îți pot fi de mare folos

Alexandru Cazacu / 04.01.2022, 12:08
Cum alegi corect un pește bun și proaspăt. Trucuri banale care îți pot fi de mare folos

Peștele este cu siguranță printre alimentele preferate de români, putând fi preparat în nenumărate moduri. Cu toate acestea, carnea de pește are un termen de valabilitatea foarte redus și este absolut necesar ca aceasta să fie păstrată în condiții deosebite, în caz contrar se va altera. Așadar, noi îți vom spune astăzi cum alegi un pește bun și proaspăt. Iată ce trebuie să știi atunci când mergi să cumperi pește.

Cum să alegi un pește bun și proaspăt

Carnea de pește este un aliment sănătos, însă dacă nu este păstrată corespunzător se poate altera foarte rapid. Se pare că, în România, atât peștele, cât și produsele obținute prin tranșarea acestuia au un termen de consum cuprins între 48 și 72 de ore din momentul în care peștele a fost pescuit. Pe de altă parte, același produs care vine din import are termene cuprinse între 5 și 21 de zile, de la ambalare, potrivit adevarul.ro.

Se poate întâmpla ca în magazine să nu găsim pește viu de fiecare dată când mergem să îl cumpăram, așadar este indicat să știm cum putem recunoaște peștele proaspăt. Potrivit specialiștilor, putem verifica acest lucru uitându-ne la ochii peștelui. Aceștia trebuie să fie clari și nu tulburi sau înfundați în orbite.

Totodată, culoarea branhiilor trebuie să fie roșie, să nu prezinte mucus și să fie compacte. Un alt aspect important din acest punct de vedere este textura cărnii. Mai exact, carnea nu trebuie să fie uscată, iar atunci când apăsăm cu degetul pe ea, trebuie să revină foarte repede la starea inițială. În cazul în care alegem să cumpărăm pește eviscerat, trebuie să verificăm coastele acestuia. Ele trebuie să fie intacte și prinse de carne.

Cum să alegi peștele proaspăt
Cum să alegi peștele proaspăt. Trucuri care îți pot fi de folos

Sfaturi de urmat atunci când cumpărăm pește proaspăt

Pentru a ne asigura că am ales un pește bun și proaspăt, trebuie să avem în vedere și alte lucruri. Așadar, iată o serie de sfaturi pe care trebuie să le urmăm atunci când cumpărăm pește, potrivit reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului:

  • Este recomandat să acordăm o atenție sporită aspectului exterior al peștelui pentru a ne forma o primă părere despre gradul de prospețime;
  • De asemenea, nu este indicat să achiziționăm produse cu suprafața lipicioasă, mâzguită, deshidratată, care prezintă pete de mucegai și produsele care au mirosul sau culoarea modificate;
  • Trebuie să evităm să achiziționăm pește și produse din pește dacă avem îndoieli în ceea ce privește gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare a acestora;
  • Atenție la modul de etichetare a peștelui și produselor din pește, deoarece nu este recomandat să cumpărăm produse preambalate care nu au etichetă.

Pe lângă toate acestea, dacă pe etichetele peștelui sau a produselor din pește preambalate nu este înscrisă termenul de valabilitate sau dacă acesta este modificat sau depășit, nu trebuie să cumpărăm produsele respective.

O altă recomandare a celor de la ANPC este ca atunci când cumpărăm pește și produse din pește să solicităm și să păstrăm bonul de casă pentru a-l avea în cazul în care, în mod justificat, dorim să reclamăm produsul respectiv.