Home » Cum să faci orice » Cum alegi varza de pus la murat și ce e bine să faci înainte de a o așeza în butoi. Trucul prețios

Cum alegi varza de pus la murat și ce e bine să faci înainte de a o așeza în butoi. Trucul prețios

Manolică Anca / 16.09.2021, 15:09
Cum alegi varza de pus la murat și ce e bine să faci înainte de a o așeza în butoi. Trucul prețios

Ți-ai propus ca și în această iarnă să ai cămara plină cu bunătăți? Ei bine, atunci varza murată nu ar trebui să lipsească de pe raft. Potrivit gospodarilor, varza se pune la murat după ce cade bruma, în octombrie, cam de Sfântul Dumitru. Se spune că atunci iese cea mai bună și se menține moarea limpede. Însă, pentru asta, trebuie să știi și cum să alegi varza de pus la murat și cum trebuie pregătită ea. Iată sfaturile prețioase de care să ții cont.

Alege corect varza de pus la murat

Toamna e perioada în care se pune varza la murat pentru iarnă, iar sfârșitul lunii octombrie este momentul oportun dacă vrei să o ai gata pentru sarmalele de Crăciun. Ce poate fi mai bun decât niște sărmăluțe delicioase învelite în frunze de varză murată, pentru mesele festive alături de cei dragi? Mai mult, o vorbă din popor spune că cine pune varza la murat de Sf. Dumitru, pe 26 octombrie, se va bucura de murături delicioase, care nu se „fleoșcăiesc”.

Fără doar și poate, varza murată este nelipsită din cămara gospodinelor din România, fiind totodată una dintre cele mai apreciate murături. Însă, Dar, pe cât de simplu pare, pe atât de complicată poate fi această activitate, dacă nu cunoști sau nu ții cont de anumite secrete.  Cu sfaturile noastre, sigur se va descurca oricine să pună varza la murat, chiar și pentru prima oară.

Varza bună de pus la murat
Varza bună de pus la murat

Sfaturile prețioase de care să ții cont

Evident, pentru ca murăturile să iasă perfect, legumele pe care le folosim trebuie să fie proaspete, sănătoase și să nu aibă pete. Totodată, cel mai bun soi de varză pentru murat este cea romanească. Cum o diferențiezi de celelalte și cum o alegi? Ei bine, acest soi are foile mai subțiri, o culoare usor străvezie și este, de regulă, micuță.

Așadar, alege verzile cu cel mult 20 de centimetri în diametru sau de dimensiunea aproximativă a unei mingi de handbal și cât mai bine îndesate. De asemenea, varza bună pentru sarmale este cea ușor plată, nu perfect rotundă, pentru că cea din urmă are doar câteva frunze mari la suprafață, restul fiind prea mici pentru a împături sarmalele. Verifică și să nu aibă frunzele găurite, pătate sau veștejite.

Odată ce ai cumpărat varza de pus la murat și vrei să te apuci de treabă, spal-o bine, înlătură frunzele murdare sau ofilite și scobește cotoarele. Pune varza în butoi cu cotorul în sus, cât mai bine organizate, și deasupra pune crenguțe de mărar.

De asemenea, este important să menționăm faptul că mulți fac greșeala de a pune varza la murat în butoaie de plastic. Este recomandat ca acestea să se pună în butoaie din lemn. Odată așezate toate verzele, lucrurile sunt foarte simple. Nu uita să așezi dinainte butoiul în locul în care va rămâne și după ce pui varza, pentru că după ce îl vei umple cu apă va fi mai greu de mutat.