Home » Cum să faci orice » Cum faci cea mai bună socată. Obiceiul pe care trebuie să-l eviți din start. Îi strică gustul

Cum faci cea mai bună socată. Obiceiul pe care trebuie să-l eviți din start. Îi strică gustul

Alexandru Cazacu / 16.05.2022, 10:37
Cum faci cea mai bună socată. Obiceiul pe care trebuie să-l eviți din start. Îi strică gustul

Florile de soc se recoltează din luna iunie și până în iulie. După cum bine știm, din acestea putem face o băutură răcoritoare naturală și incredibil de delicioasă. Ai ghicit, este vorba despre faimoasa socată. Având în vedere că sezonul de recoltare a florilor de soc se apropie cu pași repezi, noi îți vom în continuare cum să faci cea mai bună socată

Sfaturi utile pentru cea mai bună socată

Deși prepararea socatei poate părea ceva banal, există mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont pentru ca băutura să iasă ca la carte. Cu toate că se poate prepara și din flori de soc uscate, cel mai bine este să folosim flori proaspete, pe care să le culegem chiar noi. Putem aduna florile din păduri sau chiar din curtea bunicilor. De ce este important să facem acest lucru?

Ei bine, dacă le culegem de pe marginea drumurilor, vom fi nevoiți să spălăm florile de soc. Făcând acest lucru, odată cu praful se va duce și polenul parfumat al florilor, care dă savoare băuturii. Gospodinele spun că, pentru o cea mai bună socată, florile trebuie să fie tinere și deschise, nu uscate și ofilite.

Mulți oameni obișnuiesc să pună socata în recipiente de plastic, însă nu este indicat să facem acest lucru, pentru că plasticul va influența gustul băuturii. În schimb, putem folosi un borcan de sticlă. De asemenea, pentru a accelera procesul de fermentație, unele gospodine folosesc drojdie proaspătă. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se face cea mai bună socată și care sunt ingredientele necesare.

Ce trebuie să faci pentru a obține cea mai bună socată
Ce trebuie să faci pentru a obține cea mai bună socată

Cum faci cea mai bună socată

Ingrediente:

  • 10 flori mari de soc
  • 400 g zahăr (puteți pune mai mult sau mai puțin, în funcție de preferință)
  • 4,5 l apă
  • 10 g drojdie
  • 4 lămâi (sau 4 lime)

Mod de preparare

Mai întâi, trebuie să ne asigurăm că avem un recipient de sticlă (borcan) destul de mare pentru cantitatea de apă menționată. Spălăm bine lămâile și scuturăm ușor florile de soc, pentru a înlătura gâzulițele ce s-ar putea ascunde printre ele. Acum, punem zahărul pe fundul vasului și zeama stoarsă de la două lămâii.

Dizolvăm drojdia în apă călduță și o turnăm și pe aceasta în borcan. Acum, turnăm doar 1 litru de apă. Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecăm bine până se topește zahărul. Apoi, punem în borcan și florile de soc și celelalte două lămâi tăiate în sferturi (sau felii).

Umplem borcanul cu apă și îl acoperim cu o farfurie, pentru ca unele insecte să nu poată pătrunde. Totuși, gazele emanate în timpul fermentației trebuie să poate ieși afară, așa că borcanul nu trebuie să fie închis etanș. După ce am făcut toate aceste lucruri, mutăm vasul cu socată într-o cameră călduroasă și lăsăm la fermentat pentru circa 24 – 48 de ore.

Este important ca cel puțin o dată pe zi să amestecăm în borcan, pentru ca florile de soc și lămâia să își lase toată aroma. Spre sfârșitul fermentației gustăm socata, iar astfel vom decide dacă este sau nu făcută. Așadar, dacă este pe gustul tău, o strecori și o transferi în sticle. Pune apoi sticlele la rece în frigider. Socata poate rezista la rece chiar și 2-3 zile.