Home » Cum să faci orice » Cum îngrijești corect grădina de primăvară. 7 sfaturi și idei utile pentru a-ți transforma locul într-o oază de relaxare

Cum îngrijești corect grădina de primăvară. 7 sfaturi și idei utile pentru a-ți transforma locul într-o oază de relaxare

Ileana Mladinoiu / 06.04.2022, 11:13
Cum îngrijești corect grădina de primăvară. 7 sfaturi și idei utile pentru a-ți transforma locul într-o oază de relaxare

Primăvara când natura se trezește la viață este cel mai bun moment pentru a vă îngriji grădina, curățând paturile de buruieni spre a le orna cu noi plantații, a le îmbogăți solul, a capta dăunătorii etc. Sunteți cu toții prinși în frenezia semănării, creșterii și îngrijirii grădinii pe măsură ce aceasta revine la viață.

Cum îngrijești corect grădina de primăvară. 7 sfaturi și idei utile pentru a-ți transforma locul într-o oază de relaxare

Fie că aveți o grădină pe terasă sau într-un colț al curții din spate, ideile de grădinărit și de amenajare a spațiului abundă. Așadar, folosiți timpul de care dispuneți, ca să vă organizați eficient noul an de grădinărit. Comandați cele necesare grădinii în avans, deoarece poate dura mai mult timp pentru a vi se îndeplini și trimite comanda. Nu uitați să măsurați nivelul pH-ului solului, ca să știți pe ce flori și legume să pariați.

Etapele pregătirii grădinii pentru primăvară

1. Aranjarea paturilor de flori și a chenarelor 

Inevitabil, paturile prezintă părți goale care ar trebui să fie plantate cu altele noi protejate. Ele sunt un design de grădină la nivelul solului care sunt alcătuite din plante floricole delimitate în general de arbuști, conifere pitice sau de pietre cuplate pentru protecție.

Alegeți plante perene cu flori de vară sau toamnă. Preferați plantarea de toamnă pentru plantele cu flori de primăvară. De asemenea, puteți planta imediat plante bulboase ce vor apărea atunci când înghețurile nu mai sunt de temut: dalii, gladiole, zambile de vară cu parfum divin. Cu toate acestea, așteptați până la mijlocul lunii mai pentru a instala plante anuale și semirezistente (crini, petunii, salvie etc.)

Răspândiți un îngrășământ granular cu dizolvare lentă pe întregul pat, care va asigura un aport substanțial de elemente minerale timp de câteva luni. Combinați-l cu un pahar de pământ de ghiveci sau compost matur .

Pentru a avea o ordine generală, îndepărtați frunzele și alte resturi de pe paturi. Acum puteți tăia vechii lăstari morți de ierburi de foioase și plante perene erbacee. Chiar dacă doriți să aveți un spațiu curat, cel mai bine este să le lăsați până la începutul primăverii pentru a economisi temperatura corespunzătoare a solului.

Puneți materia organică moartă pe care ați aruncat-o în grămada sau coșul de compost pentru a o descompune. Scoateți buruienile pe care le vedeți și ardeți-le sau puneți-le într-un coș. Nu le compostați pentru că semințele vor încolți și vă vor provoca multe probleme mai târziu. Dacă solul dvs. este lucrabil, săpați un strat de 5 cm de materie organică, cum ar fi gunoi de grajd bine putrezit, compost sau deșeuri verzi reciclate și completați marginile goale ale grădinii.

2. Curățați și dezinfectați sera 

Dacă aveți o seră mică, acum este un moment bun să o curățați și să o pregătiți pentru plantarea butașilor de primăvară. Spălați exteriorul cu un dezinfectant sau detergent, pentru a îndepărta algele, mușchiul și murdăria acumulate în lunile de nefuncționare. Acest lucru va lăsa să pătrundă mai multă lumină în timpul lunilor de creștere, îndepărtând în același timp potențialele focare pentru dăunători și boli.

Odată ce geamurile sunt fără urme și sera dvs. este curată și strălucitoare, faceți-vă timp pentru a inspecta construcția pentru orice deteriorare a geamului sau a orificiilor de ventilație și schimbați orice piese deteriorate. Măturați toate resturile de plante de pe podea și bănci și spălați cu o soluție caldă de dezinfectant de grădină.

Pentru a preveni răspândirea bolilor la plantele tinere, spălați ghivecele și tăvile pentru semințe. În două zile de la curățare, aerisiți bine sera, astfel încât să se usuce complet.

Cum îngrijești corect grădina de primăvară
Cum îngrijești corect grădina de primăvară

3. Semănați orice semințe care necesită un sezon mai lung 

Odată ce curățarea pentru pregătirea grădinii de primăvară este finalizată, puteți începe să semănați semințe pentru plantele care au nevoie de un sezon de creștere mai lung. Mai ales februarie dă startul mușcatelor,  begoniilor, ardeilor si vinetelor.

4. Eliminați dăunătorii din grădină 

Nu așteptați ca dăunătorii să înceapă să se miște, treziți de primele atingeri ale soarelui. Urmăriți și eliminați dăunătorii hibernați acum, deoarece vă va scuti de multe probleme primăvara și vara. Aruncați o privire mai atentă la coroanele plantelor perene și verificați dacă există melci și colonii de afide care s-au adăpostit acolo.

Dacă încă nu ați curățat ghivecele de așternutul de vară de anul trecut, faceți-o acum, căutând larve de gărgăriță albă care trăiesc în compost și se hrănesc cu rădăcinile plantelor. Fiți nemiloși și nu le cruțați distrugând toate larvele pe care le găsiți. Fiți gata să tratați gărgărițele de viță de vie anul acesta, folosind substanțe chimice lichide.

5. Instalați containere/butoaie pentru a colecta apa de ploaie 

Pentru a vă asigura că zilele uscate nu va dăuna plantelor și pentru a le asigura suficientă umiditate, aranjați butoaie din plastic sau metal în grădină. Cu acest truc, veți profita la maximum de precipitațiile sezoniere. Este de preferat ca recipientele de apă să aibă robinete deoarece acest lucru va facilita udatul. Adăugați la acest depozit și contribuția topirii zăpezii.

6. Întrețineți gardurile, porțile și spalierele 

Grăbiți-vă să verificați panourile de gard, porțile și spalierele pentru orice semne de deteriorare a vremii sau putrezire. Repararea construcțiilor deteriorate acum vă va oferi mai mult timp de petrecut în grădină primăvara și vara. Apoi, curățați panourile de gard și porțile cu un aparat de spălat cu presiune pentru a scoate murdăria, mușchiul și mucegaiul.

Utilizați o perie rigidă pentru a îndepărta murdăria încăpățânată. Lăsați lemnul să se usuce complet înainte de a aplica două straturi de vopsea sau conservant pentru lemn pe vreme uscată.

7. Curățați și ascuțiți uneltele de grădină 

Chiar dacă v-ați inspectat uneltele în timpul lunilor de iarnă, asta nu este suficient. În efortul de a le păstra pe termen lung, de a economisi bani și de a preveni răspândirea bolilor, verificați-le încă o dată starea. Motoarele murdare pot introduce bacterii și ciuperci în rănile proaspete de tăiere.

Utilizați un detergent puternic, apă fierbinte și un tampon de curățat. Ascuțirea le va îmbunătăți funcția și, odată ascuțite, aplicați ulei pe lame și balamale. Uneltele de mână, inclusiv lopeți, sape, mistrie și greble ar trebui să beneficieze și de o curățare și ungere bună.

Ileana Mlădinoiu