Home » Cum să faci orice » Cum îți dai seama dacă un ou este vechi sau proaspăt. 7 curiozități despre ouă

Cum îți dai seama dacă un ou este vechi sau proaspăt. 7 curiozități despre ouă

Alexandru Cazacu / 18.01.2022, 18:14
Cum îți dai seama dacă un ou este vechi sau proaspăt. 7 curiozități despre ouă

Fără doar și poate, ouăle se numără printre cele mai consumate alimente din lume. Cu toate acestea, înainte de a le consuma sau a le folosi la diferite preparate, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt proaspete. În continuarea acestui articol, noi ți-am pregătit o serie de curiozități despre ouă. De asemenea, vei afla și cum îți poți da seama dacă un ou este vechi sau proaspăt.

Cum îți dai seama dacă un ou este vechi sau proaspăt

De cele mai multe ori ne putem da seama de prospețimea alimentelor după felul în care arată. Ei bine, în cazul ouălelor nu putem face acest lucru. Din fericire, ouăle cumpărate din magazine au inscripționată pe coajă data expirării. Dar cum aflăm dacă ouăle sunt proaspete, dacă acestea au fost cumpărate de la fermieri sau din piețe. Iată o metodă foarte simplă prin care putem evita consumul de ouă vechi.

Pentru a verifica prospețimea ouălelor vom avea nevoie de un vas adânc, în care vom pune apă rece. Este important ca apa să fie destul de adâncă încât oul să se scufunde complet, iar deasupra să mai rămână câțiva centimetri de apă.

Așadar, vom scufunda oul ușor în apa din vas, după care așteptăm câteva secunde. Dacă acesta plutește înseamnă că nu este nicidecum proaspăt și nu îl mai putem consuma. Pe de altă parte, dacă oul se scufundă și rămâne pe fundul vasului pe o parte, atunci el este proaspăt și perfect pentru a fi consumat. De asemenea, atunci când oul se scufundă și rămâne în poziție verticală, acesta poate fi mâncat, însă cât mai repede.

Curiozități despre ouă

În caz că nu știați deja acest lucru, ouăle fierte tari pot fi congelate, iar ele pot rezista chiar și două luni dacă sunt depozitate într-o pungă pentru congelator. Însă, acestea trebuie consumate imediat după decongelare.

Culoarea cojilor nu indică calitatea

Culoarea cojii de ou nu indică calitatea sau valoarea nutritivă a acestuia, ci rasa găinii care a făcut oul respectiv. Mai exact, găinile albe fac ouă de culoare albă, iar ouăle de culoare brună sunt produse de găinile cu pene roșiatice.

Curiozități despre ouă. Cum afli dacă un ou este vechi sau proaspăt
Curiozități despre ouă. Cum afli dacă un ou este vechi sau proaspăt

Culoarea gălbenușului

Dieta găinilor este cea care determină culoarea gălbenușului de ou. Dacă gălbenușul este mai închis la culoare, însemnă că în dieta găinii au fost introduse legume verzi. Pe de altă parte, un gălbenuș mai deschis la culoare ne arată o dietă pe bază cereale.

De ce apar petele de sânge în albuș sau gălbenuș

Știm cu toții acele mici pete de sânge care apar câteodată în albușul sau gălbenușul ouălelor. Ei bine, acestea apar în timp ce oul se formează, atunci când la nivelul vaselor de sânge au loc o ruptură. Conform specialiștilor, aceste pete mici de sânge nu indică o problemă a păsărilor.

Ouăle și colesterolul

Știați că un singur ou acoperă 2/3 din doza zilnică de colesterol recomandată. Cu toate acestea, studiile au demonstrat că ouăle consumate zilnic nu cresc riscul apariției bolilor de inimă.

Oul fiert moale se asimilează mai ușor

Oul se asimilează în intestin în proporție de 98%, iar cel mai ușor se asimilează oul fiert, spre deosebire de cel tare sau crud.

Cum separi mai ușor gălbenușurile de albușuri

Cu ajutorul unei pâlnii puteți separa mult mai ușor albușul de gălbenuș. Tot ce trebuie să faceți este să puneți oul crud în pâlnie, iar albușul se va scurge.