Home » Cum să faci orice » Cum îți prepari singură șamponul bio acasă. Lista cu ingrediente

Cum îți prepari singură șamponul bio acasă. Lista cu ingrediente

Pană Emanuela / 17.10.2021, 10:12
Cum îți prepari singură șamponul bio acasă. Lista cu ingrediente

Majoritatea produselor de igienă conțin chimicale, fapt pentru care multe persoane preferă să prepare acasă alternative chiar mai ieftine și mai bune. Șamponul din comerț, un cocktail de agenţi de spălare, spumanţi, conservanţi, emulgatori şi diferiţi aditivi (coloranţi, parfum, agenţi anticalcar, stabilizator de PH, hidratanţi), este unul dintre produsele care pot fi reproduse chiar de tine, cu numai câteva ingrediente simple și naturale. Mai multe detalii, în continuare.

Cum îți prepari singură șamponul bio acasă

Avantajele preparării șamponului acasă sunt multiple, însă cel mai mare dintre ele rămâne faptul că ai siguranța ingredientelor naturale pe care le folosești. În plus, ai posibilitatea de a adăuga aromele care-ți plac și care sunt potrivite tipului tău de păr. Șampoanele obținute acasă conțin uleiuri esențiale, iar părul tău va avea un miros plăcut pentru o durată îndelungată.

Majoritatea șampoanelor organice sunt făcute din plante și ingrediente naturale, fapt pentru care există numeroase alternative. Așadar, dacă ai ajuns la concluzia că publicitatea TV și ambalajele frumoase nu înseamnă întotdeauna un garant al calității, te invităm să descoperi cum poți să-ți prepari singură șamponul acasă, dar nu înainte de a-ți prezenta principalele avantaje. Acestea sunt:

  • Ecologicitatea – șamponul preparat acasă este un produs cosmetic curat din punct de vedere ecologic şi inofensiv;
  • Accesibilitatea – șamponul natural este ușor de obținut, iar ca ingrediente poți folosi componente accesibile şi destul de ieftine, după cum vei vedea.
  • Universalitatea– există o varietate de reţete de şampoane naturale și, prin urmare, îți poți găsi cu uşurinţă produsul optim pentru tipul şi starea părului tău;
  • Uşurinţa de pregătire – șampoanele naturale nu au un timp de păstrare îndelungat, însă, din fericire, pregătirea lor ocupă doar câteva minute.

Cea mai simplă modalitate de a prepara un șampon natural este utilizarea unei baze pentru șampon, pe care o poți cumpăra de la farmacie. Aceasta nu conține nici odorizanţi și nici coloranţi, care pot afecta părului sau provoca reacţii alergice.

La baza șamponului poți adăuga:

  • Orice decocturi şi infuzii de plante medicinale;
  • Uleiuri esenţiale;
  • Miere;poat
  • Suc de aloe.

Dacă nu vrei să folosești o bază de șampon care conţine componenţi chimici, atunci poți lua în calitate de bază săpun de măsline sau glicerină, precum şi rădăcină de iarbă de săpun. Șamponul pregătit din astfel de ingrediente poate fi păstrat la frigider timp de 7 zile.

Citește și: De ce să pui sare în șampon. Trucul banal, despre care se spune că e uimitor

Rețete de șampoane de casă

Cu câteva secole în urmă, cel mai cunoscut „produs“ de curățare a podoabei capilare era un amestec de apă și pâine de secară. Lucrurile au evoluat mult, astfel că în prezent există o gamă foarte bogată de produse destinate îngrijirii părului.

Cum faci un șampon bio în condiții de casă
Cum faci un șampon bio în condiții de casă

În continuare vă vom prezenta 3 rețete de șampon ceva mai „complexe“ decât exemplul de mai sus, dar tot simple, în esență.

1. Șampon de casă pentru păr uscat

Ingrediente:

  • Ulei de ricin – 40 ml;
  • Ou – 1 buc;
  • Uleiuri esenţiale.

Se amestecă uleiul de ricin cu oul, după care se adaugă câteva picături de uleiuri esențiale. Pentru ca șamponul să aibă o structură cremoasă, îl poți prepara cu ajutorul unui blender. Șamponul obținut astfel se aplică pe toată lungimea părului, după care se clătește cu apă călduță.

2. Șampon de casă pentru păr gras

Ingrediente:

  • Suc de lămâie – 40 ml;
  • Votcă – 15 ml;
  • Ulei de migdale – 10 ml;
  • Gălbenuş de ou – 1 buc.

Se prepară sucul de lămâie, se adaugă votca, uleiul de migdale și gălbenușul de ou. Se amestecă bine toate componentele, iar amestecul obținut se aplică pe părul umed. Părul a deveni mai proaspăt şi mai plin de volum, iar strălucirea grasă va dispărea cu condiţia folosirii regulate a acestui şampon.

3. Șampon de casă pentru creșterea părului 

Ingrediente:

  • Gelatină – 15 g;
  • Gălbenuşuri – 2 buc.

Amestecă gelatina cu gălbenușurile și aplică rezultatul pe părul umed. Acest șampon făcut în casă va îmbunătăţi semnificativ aspectul şi starea părului chiar după doar câteva utilizări.