Home » Cum să faci orice » Cum poți să cultivi boabe de cafea la tine în apartament cu ajutorul arborelui de cafea

Cum poți să cultivi boabe de cafea la tine în apartament cu ajutorul arborelui de cafea

Ileana Mladinoiu / 29.07.2021, 13:11
Cum poți să cultivi boabe de cafea la tine în apartament cu ajutorul arborelui de cafea

Înainte de a vă permite să vă bucurați de o ceașcă bună de cafea, este momentul să știți că fiecare bob va trebui să se coacă încet, dacă aveți de gând să cultivați cafea acasă. Arborele de cafea, un arbust fructifer veșnic verde, trăiește în principal în jurul ecuatorului, între cele două tropice. Înflorirea și fructificarea acestuia necesită condiții speciale.

Cum poți să cultivi boabe de cafea la tine în apartament

Un arbore de cafea produce în medie 2,5 kg de fructe pe an, din care se poate obține, după prelucrare, o cantitate de 400- 700 grame de cafea prăjită. Arbustul trebuie să atingă vârsta de 4 ani înainte de a produce primul său rod.

Cultivate în principal între 200 și 2000 de metri altitudine în funcție de soi, în regiunile în care temperatura variază foarte puțin, plantele Arabica și Robusta necesită răbdare și control, înainte de a le savura aromele boabelor la un potențial maxim.

Fie că este vorba de amestecuri sau produse brute, 95% din cafeaua consumată în lume provine din aceste două soiuri. În funcție de țara de cultivare și de condițiile oferite de acestea din urmă plantațiilor, una sau alta vor fi alese pentru o producție cât mai adecvată și cât mai profitabilă.

Cultivată la peste 600 m altitudine, Arabica provine din Etiopia (din regiunea Cafa), o țară din care consumul de cafea s-a răspândit în întreaga lume. Fiind capabil să atingă 6 m înălțime, acest soi este, în general, tăiat ca să nu depășească 3 m, pentru a facilita recolta pe terenuri
care nu sunt întotdeauna foarte acceptabile.

Acest soi nu apreciază soarele intens și direct, este cultivat în general în mijlocul altor plante și copaci care contribuie la complexitatea aromei sale.

Cafeaua Arabica

Este un soi deosebit de apreciat pentru gustul său dulce și ușor amar, precum și pentru conținutul moderat de cofeină. Numai acest soi reprezintă aproape 70% din cafeaua produsă în lume.

De la înflorirea plantelor până la recoltarea primelor fructe, care seamănă cu niște cireșe coapte, trec aproximativ 6-8 luni. În această lungă perioadă de fructificare, toți “precursorii” aromelor și zaharurilor vor fi concentrate în semințe. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care gustul arabica este adesea descris ca “fructat”.

În timpul coacerii, fructele beneficiază de calitatea apei de munte, precum și de bogăția terenului și flora care înconjoară și protejează plantațiile. Semințele sale sunt alungite și au o canelură în formă de S. Deși originară din Africa, acest tip de plantă este cultivată acum în toată lumea (Guatemala, Columbia, Yemen, India etc.).

Cafeaua Robusta

Originari din Congo, unde au fost descoperiți în secolul al XVIII-lea, arborii de cafea Robusta pot atinge cu ușurință 10 m înălțime, iar sistemul lor rădăcină rămâne relativ superficial. Aceste plante cresc mai repede decât plantele Arabica.

Își trage numele din capacitatea sa de a rezista atât condițiilor dure, cât diferitelor boli. Fructele sale durează între 9 și 11 luni pentru a ajunge la maturitate, iar randamentul său este unul dintre cele mai mari. Cireșele ei cresc în ciorchini pe ramuri, iar semințele, relativ mici pentru cafea, au o brazdă centrală dreaptă.

Cultivată în principal în Africa și Asia, în zonele joase în care Arabica nu ar crește corespunzător, Coffea canephora reprezintă aproximativ 25% din producția mondială. Tulpina este cunoscută pentru conținutul ridicat de cofeină (de 2 ori mai mult decât Arabica), precum și pentru gustul puternic și amar.

Cum poți cultiva boabe de cafea la tine în apartament
Cum poți cultiva boabe de cafea la tine în apartament

Cum se cultivă cafeaua în ghiveci cu ajutorul arborelui de cafea

Puteți achiziționa o plantă din magazinele de bricolaj. În perioada verii o veți scoate în balcon, terasă sau grădină. Iarna nu acceptă temperaturi mai mici de 15 grade C.

În ghiveci, solul trebuie să fie umed în mod regulat, dar nici prea mult. Ca oricare altă plantă de genul acesteia, este nevoie și de fertilizarea solului. O veți face la două-trei săptămâni, primăvara și vara.

În stadiul de plantă la ghiveci, până să se dezvolte ca arbore, o puteți avea mult timp.

Cum rodește planta de cafea

Vă întrebați, probabil, dacă veți apuca ziua în care să recoltați delicioasele boabe de cafea. Sigur că, atunci când planta de cafea crește în condiții ideale în interior, este posibil să înflorească când ajunge la maturitate, ceea ce înseamnă vreo trei până la cinci ani.

Se poate întâmpla ca și cele mai bune condiții să nu ajute planta care va face doar câteva flori. Polenizându-le, acestea vor produce fructele care conțin boabe de cafea.

Acum să nu credeți că veți obține o producție substanțială de boabe de cafea, poate nici măcar pentru o ceașcă întreagă de cafea, dar le puteți prăji, măcina și adăuga peste cafeaua obișnuită.

În plus, vă va motiva să continuați, oferindu-i cele mai bune condiții pentru a se dezvolta.