Home » Cum să faci orice » Cum poți să faci unt acasă dintr-un singur ingredient. Metoda banală

Cum poți să faci unt acasă dintr-un singur ingredient. Metoda banală

Alexandru Cazacu / 10.12.2021, 11:13
Cum poți să faci unt acasă dintr-un singur ingredient. Metoda banală

Cu siguranță, cei mai mulți dintre noi avem un pachet de unt în frigider. Deși îl cumpărăm de obicei din magazin, untul poate fi făcut chiar și acasă. Acesta este incredibil de ușor de preparat și aveți nevoie de doar un singur ingredient. Află în rândurile următoare cum poți să faci unt chiar în confortul casei tale.

Cum să faci unt acasă dintr-un singur ingredient

Untul este adesea folosit la prepararea bucatelor, însă poate fi consumat și ca atare, întins pe o felie de pâine. Ba chiar mai mult de atât, textura și aroma multor prăjituri este dată de acest ingredient minunat. Așadar, noi îți vom spune astăzi cum se face untul de casă. Pentru prepararea acestuia vei avea nevoie de un singur ingredient, adică de smântână grasă (cel puțin 30% grăsime). Iată cum trebuie să procedăm.

Mai întâi, este important să menționăm faptul că smântâna trebuie să fie rece, de la frigider. Pentru această rețetă vom folosi 1 litru de smântână grasă, pe care o vom turna într-un bol încăpător. În continuare, începem să batem smântâna cu ajutorul unui mixer. Viteza va fi la început mică, însă în timp ce volumul crește, vom ajunge la viteza maximă de batere.

Așadar, continuăm să batem smântâna până când observăm că untul începe să se separe de zară. Strângem bucățile de unt cu ajutorul unei site și le transferăm într-un alt bol cu apă foarte rece și cuburi de gheață. Strângem din nou fragmentele de grăsime și formăm un bulgăre, pe care îl punem într-o bucată de tifon și stoarcem bine până iese lichidul din unt.

Cum să faci unt de casă
Cum poți să faci unt acasă dintr-un singur ingredient. Această metodă este foarte simplă, iar rezultatul e uimitor

Cum se face și cum se păstrează untul de casă

Scoatem untul și îl frământăm cu palmele reci și îl presărăm cu puțină sare. Apoi, îl punem în forma dorită, presându-l bine să ia forma vasului. Dăm untul la rece să se întărească, după care ne putem bucura de gustul deosebit al acestuia.

Pe lângă faptul că este extrem de delicios, untul de casă rezistă mult timp la frigider. Dacă este învelit bine sau pus în recipiente închise ermetic, el poate fi consumat chiar și după 30 de zile.

Curiozități despre unt

Știați că untul are o istorie de aproximativ 4.000 de ani. Se pare că acest preparat a apărut prima oară în Orientul Mijlociu. La vremea respectivă, laptele era păstrat în burdufuri de piele de capră. Acestea erau legate și atârnate, iar untul a fost obținut accidental deoarece acestea se mișcau tot timpul.

Culoarea untului este diferită în funcție de alimentația animalului. Spre exemplu, untul este mai galben vara decât iarna, când animalele consumă iarbă uscată. Laptele vitelor este mai colorat când acestea sunt hrănite cu iarbă proaspătă. Totodată, pentru a obține un kilogram de unt este nevoie de nu mai puțin de 20 l de lapte.

Pentru a-și menține temperatura corpului ridicată și a-și asigura energia de necesare, cercetătorii care petrec mai mult timp în zonele polare consumă foarte des unt.