Home » Cum să faci orice » Cum poți să prepari piperchi țârgâsiti sau ardei machedonești. Rețeta simplă și deosebit de gustoasă

Cum poți să prepari piperchi țârgâsiti sau ardei machedonești. Rețeta simplă și deosebit de gustoasă

Alexandru Cazacu / 21.09.2021, 11:42
Cum poți să prepari piperchi țârgâsiti sau ardei machedonești. Rețeta simplă și deosebit de gustoasă

Unul dintre cele mai cunoscute preparate ale aromânilor sunt piperchi țârgâsiti sau ardeii machedonești. În această perioadă, găsim ardei din belșug atât pe rafturile magazinelor, cât și în piețe, la tarabe, așa că noi îți vom prezenta astăzi o rețetă simplă și deosebit de gustoasă de piperchi țârgâsiti.

Cum se prepară piperchi țârgâsiti

După cum spuneam, acest preparat este unul dintre cele mai cunoscute ale aromânilor, este deosebit de delicios și foarte simplu de făcut. Ingredientele de baza pentru acest preparat sunt ardeii, roșiile, ouăle și brânză de oi. Cu toate acestea, rețeta se poate modifica după gustul fiecăruia. Ardeii gătiți în acest fel pot fi serviți ca atare sau alături de o friptură. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se prepară piperchi țârgâsiti.

Ingrediente:

  • 5 ardei capia mari și proaspeți
  • 3-4 roșii bine coapte
  • 350 g telemea de oaie
  • 3 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • ulei
  • piper

Mod de preparare

Mai întâi, vom pune aproximativ 50 ml de ulei la încins într-o tigaie, peste care vom adăuga usturoiul tăiat feliuțe. Acum, punem ardeii capia tăiați felii (fără sare) și îi lăsăm până se rumenesc bine. Adăugăm roșiile decojite și tăiate felii și presărăm totul cu puțin piper măcinat. Este important să menționăm că acestea nu vor rămâne întregi, ele se vor sfărâma în timpul gătirii. Însă asta este și ideea, deoarece vor forma un sos delicios.

Lăsăm sosul să scadă, însă nu prea mult, deoarece trebuie să încorporăm în acesta și cuburile de telemea. De asemenea, în funcție de cum vreți să o găsiți în mâncare, brânza poate fi dată prin răzătoare sau sfărâmată.

Așadar, acum vom adăuga și telemeaua și vom lăsa totul la foc mic, pentru aproximativ 2-3 minute, amestecând în continuare. Ei bine, brânza se va topi în sosul de ardei și roșii, iar noi acum vom turna în fir subțire și ouăle bătute, amestecând continuu până obținem consistența dorită, după care stingem focul. Ei bine, asta este rețeta de piperchi țârgâsiti.

Cum se prepară piperchi țârgâsiti
Cum se prepară piperchi țârgâsiti / Foto: gardaculinara.ro

Altă rețetă de piperchi țârgâsiti

Ingrediente:

  • 5 ardei grași mari
  • 5 roșii proaspete
  • 50 ml ulei
  • 2 ouă
  • 200 g telemea de oi

Mod de preparare

Mai întâi spălăm și tăiem ardeii felii. Acum, într-o tigaie vom pune uleiul la încins și punem ardeii la prăjit. După ce aceștia s-au rumenit, adăugăm roșiile tăiate cubulețe și lăsăm până sosul scade cam până la jumătate. Acum, adăugăm telemeaua dată prin răzătoare și o lăsăm totul pentru aproximativ 2 min, până când brânza s-a topit, apoi vom opri focul. Mai departe, vom potrivit de piper, adăugăm în fir subțire ouăle bătute, mestecând până sosul capătă consistența dorită.

Această mâncărică de ardei prăjiți se poate servi atât caldă, cât și rece. De asemenea, după cum spuneam și mai sus, putem mânca piperchi țârgâsiti ca atare sau alături de friptura preferată. În bucătăria aromânilor există nenumărate preparate delicioase, însă acești ardei sunt cu siguranță printre preferatele tuturor. Ei bine, acestea au fost rețetele noastre de piperchi țârgâsiti, noi sperăm să vă placă și vouă și vă dorim poftă bună!