Home » Cum să faci orice » Cum să cultivi rapid și ușor ghimbir în ghiveciul de acasă

Cum să cultivi rapid și ușor ghimbir în ghiveciul de acasă

Pană Emanuela / 01.08.2021, 11:44
Cum să cultivi rapid și ușor ghimbir în ghiveciul de acasă

Ghimbirul este unul dintre condimentele care nu prea lipsesc din multe bucătării, fiind renumit pentru efectele sale benefice asupra sănătății. Mai mult, ghimbirul este o plantă perfectă pentru creșterea în inerior și are nevoie de o îngrijire redusă, fapt pentru care ne-am gândit că n-ar fi deloc rău să știm să îl cultivăm chiar la noi acasă. Află în continuare cum poți face asta.

Cum să cultivi ghimbir în ghiveci la tine acasă

Ghimbirul n-ar trebui să lipsească din casele nostre, întrucât beneficiile pe care le are asupra sănătății sunt de necontestat. Ghimbirul este un antiinflamator puternic, combate retenția de apă din organism, amelionează simptomele sindromului premenstrual, asigură o digestie optimă, iar în sociere cu mierea de albine reduce grețurile gazele intestinale și calmează durerile de stomac.

Lista efectelor benefice asupra sănătății nu se oprește, însă, aici, căci ghimbirul calmează durerile de gât, luptă împotriva răcelii și gripei, iar băile cu ulei esențial de ghimbir reduc durerile articulare. Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar fi bine să cultivi ghimbir la tine acasă. Vei vedea că procesul este unul ușor, dacă manifești puțină răbdare și ai asupra ta resursele necesare. Cu atâtea avantaje, ar fi păcat să nu-l ai la îndemână.

Pentru început, cumpără din orice supermarket o rădăcină mare și proaspătă de ghimbir, fermă, curată și care să fie de un bej deschis, dacă nu ai deja una în casă. Ai grijă ca rădăcina aleasă de tine să aibă cel puțin un mugur verde pe ea. Cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine. Atât timp cât sunt respectate condițiile de mediu, poți planta rădăcina de ghimbir în ghiveci în orice perioadă a anului.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să ții rădăcina de ghimbir în apă pentru o noapte, pentru a elimina inhibitorul de creștere pe care comercianții îl pulverizează pe el, de obicei.

Citește și: Cum se plantează și cum se cultivă căpșunile în ghiveci

Cum pregătești ghiveciul în care vei planta ghimbirul

Pentru a obține un sol fluid în care să pui ghimbirul, amestecă 3 părți pământ de flori cu o parte nisip, iar înainte de a pune pământul în ghiveci așează pietre pe fundul acestuia. Rolul lor este acela de a asigura o bună scurgere a apei.

Cum să cultivi ghimbir în ghiveci la tine acasă
Cum să cultivi ghimbir în ghiveci la tine acasă

Ulterior, umple un ghiveci cu diametrul mare pe trei sferturi cu pământ, fă o gaură în mijloc și introdu rădăcina de ghimbir cu mugurele îndreptat în sus. Acoperă ghimbirul cu 1-2 cm de pământ și udă-l.

Ghimbirul iubește lumina parțială a soarelui, astfel că este indicat să pui ghiveciul într-un loc cu mai puțină lumină, unde temperatura este constantă. Această plantă are nevoie de căldură. Atenție, ghimbirul nu tolerează înghețul!

Udă zilnic pământul, însă fără a-l inunda și ai răbdare. Mugurele va răsări din pământ abia după câteva săptămâni, iar pentru a ajunge la maturitate planta are nevoie de circa 10 luni. Cu toate acestea, ghimbirul poate fi recoltat la aproximativ 4 luni după ce a fost cultivat. Tot ce-ți rămâne de făcut este să dai la o parte pământul și să tai bucățele din rădăcină. Ulterior, acoper-o la loc cu pământ și îngrijește-o în aceeași manieră.