Home » Cum să faci orice » Cum se curăță corect cireșele. Ingredientul banal care se adaugă în apă

Cum se curăță corect cireșele. Ingredientul banal care se adaugă în apă

Alexandru Cazacu / 18.05.2022, 10:29
Cum se curăță corect cireșele. Ingredientul banal care se adaugă în apă

De cele mai multe ori, cireșele sunt stropite cu anumite pesticide pentru a fi protejate de dăunători, așa că acestea trebuie spălate înainte de a fi consumate. De fapt, ar trebui să facem acest lucru cu majoritatea fructelor proaspete. Există mai multe modalități prin care puteți elimina potențialele urme de pesticid de pe cireșele și alte fructe pentru a le face sigure pentru consum. Haideți să vedem cu se curăță corect cireșele.

Cum se curăță corect cireșele și ce trebuie să adaugi în apa în care le speli

După cum bine știm, întrebuințările bicarbonatului de sodiu sunt nenumărate. Ei bine, acest praf „magic” ne vine în ajutor și de această dată. Atunci când cumpărăm cireșe din comerț, trebuie să avem în vedere faptul că acestea ar putea fi stropite cu unele substanțe chimice. De obicei, stropirea lor se face pentru a le proteja de mucegai, dăunători sau din diferite alte motive. Spălarea acestor delicioase fructe de pesticide poate fi făcută și cu bicarbonat de sodiu.

Procedeul nu este unul complicat, așa că trebuie să urmezi doar câțiva pași simpli. Înainte de a te apuca de spălat cireșele, spală-te bine pe mâini. Apoi, într-un vas mare și curat toarnă aproximativ 2-3 litri de apă și 3-4 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine apa cu bicarbonat, până când acesta s-a dizolvat complet.

Pune acum în apă cireșele și lasă-le timp de aproximativ 20 de minute. Din când în când poți să amesteci ușor cireșele pentru a te asigura că se curăță uniform. După ce s-au scurs cele 20 de minute, clătește cireșele cu apă rece și lasă-le la scurs.

Cum se curăță cireșele și ce trebuie să adaugi în apa în care le speli
Cum se curăță cireșele și ce trebuie să adaugi în apa în care le speli

Spală cireșele cu apă și oțet

O altă metodă eficientă de curățare a cireșelor, dar și a altor fructe, este cu apă și oțet. Umple un vas mare cu apă rece și adaugă 100 ml de oțet alb. Lăsați cireșele la în apă timp de cincisprezece minute. În acest timp, oțetul va ucide microorganismele și va elimina pesticidele reziduale. Clătește apoi cireșele într-o strecurătoare sub jet de apă rece.

Curățarea cireșelor cu apă

Dacă nu ai timp să înmoi cireșele într-una dintre soluțiile de mai sus, pur și simplu clătește-le bine cu apă rece de la robinet. Deși apa ar putea să nu curețe la fel de bine ca oțetul sau bicarbonatul de sodiu, ea va elimina cea mai mare parte a pesticidelor și microbilor și va face cireșele sigure pentru consum.

Sfaturi utile pentru curățarea cireșelor

Este forate important ca spălarea cireșelor să se facă cu apă rece. Când fructele și legumele reci sunt expuse la apă fierbinte, ele pot absorbi bacteriile. Așadar, atunci când speli cireșe, struguri, nectarine, castraveți, fructe de pădure etc., apa rece este mult mai potrivită.

Nu spăla cireșele cu detergent, deoarece chiar și cele mai diluate soluții pot lăsa reziduuri pe fructele și legumele proaspete, indiferent cât de bine le clătești. Așa că evitați să folosești astfel de soluții pentru a curăța cireșele.

Cireșele pot rezista mult timp în frigider atunci când sunt depozitate într-un recipient de sticlă sau de plastic etanș. Multe magazine alimentare vând cireșe în pungi de plastic cu fermoar, care sunt perfecte pentru depozitarea fructelor în frigider.