Home » Cum să faci orice » Cum se fac, de fapt, crema și aluatul pentru eclere

Cum se fac, de fapt, crema și aluatul pentru eclere

Ileana Mladinoiu / 20.09.2021, 15:16
Cum se fac, de fapt, crema și aluatul pentru eclere

Principala atracție a unei mese festive este desertul. Dintotdeauna el a încheiat masa, atunci când foamea s-a potolit. Rolul lui este, așadar, mai puțin de a hrăni și mai mult de a da o notă de agrement.

Eclerul, desertul extrem de apreciat

Totul, de la delicatesele de cofetărie, cum ar fi choux a la creme, prăjituri glazurate, torturi etc., eclerul este una dintre cele mai iconice produse de patiserie din lume, cel puțin pentru francezi.

Inspirat de “pâinea ducesei” din secolul al XVIII-lea, care avea forma unui deget rulat în migdale, marele specialist al patiseriei din Franța, Antonin Careme, a hotărât să-i dea o nouă viață.

Mai exact, a renunțat la migdale și a trecut la umplerea aluatului cu cremă de ciocolată sau cu o cremă cu aromă de cafea.

Cum noul ecler cu formă alungită a încântat întreaga lume, el s-a răspândit cu viteza fulgerului (eclair). De aici denumirea prăjiturii.

Cum se fac, de fapt, crema și aluatul pentru eclere
Eclere cu cremă de ciocolată

Cum se fac crema și aluatul pentru eclere. Tot ce trebuie să știi

Pentru aluat aveți nevoie de:

  • 1/4 litru de apă;
  • 200 g făină;
  • 100 g unt;
  • 1 g de sare;
  • 4 ouă întregi;

Crema de ciocolată se prepară din:

  • 150 g ciocolată cu min. 50% cacao
  • 600 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime 300 ml pentru cremă, 300 ml pentru frişca bătută;
  • 60 g zahăr pudră vanilat;
  • 20 ml rom sau coniac;
  • 150 g ciocolată cu min. 50% cacao;
  • 2 linguri de ulei;
  • 2 linguriţe decor de ciocolată opţional.

Mod de preparare

Mărunțiți ciocolata cu un cuțit, puneți 300 ml de smântână la încălzit. Adăugați ciocolata, lăsând-o să se topească, fără să amestecați. Verificați dacă s-a topit complet.

După răcirea acestui amestec, adăugați coniacul, amestecând puțin. Puneți vasul la frigider pentru circa 4 ore. Restul de smântână se mixează cu zahărul pudră până devine frișcă. Amestecați-o cu crema de ciocolată scoasă din frigider.

Puneți ciocolata la bain-marie, adăugați 2 linguri de ulei, ca să devină mai fluidă și mai lucioasă.

Pregătirea eclerului de ciocolată/asamblare

Începeți prin pregătirea ingredientelor pentru aluat. Puneți apa, untul și sarea într-o cratiță pe foc. Aduceți la fierbere.

Se ia de pe foc și se toarnă făina cernută dintr-o dată. Se amestecă ca o mămăligă cu o spatulă, având grijă să nu rămână cocoloașe, până când se desface de cratiță.

În compoziția fierbinte încorporati ouăle unul câte unul. La început, oul are probleme de încorporare, dar treptat se amestecă perfect.

Adăugați pe rând celelalte ouă. Aluatul este gata de utilizare. Ar trebui utilizat imediat.

Din compoziția obținută, turnați cu un cornet bastonașe lungi de 10 cm. Aranjați-le pe o foaie de copt într-o tavă în rânduri eșalonate.

Coaceți într-un cuptor preîncălzit la 170 de grade C, timp de 30- 35 de minute. Primele 20 de minute nu se deschide cuptorul.

Când s-au copt, se scot cu grijă ca să nu se sfărâme, detașându-se de pe tavă cu un cuțit lat. Se taie apoi câte un căpăcel și se umplu cu crema de ciocolată preparată după modelul de mai sus.

Presărați cu decorurile de ciocolată şi lăsați-le pe un grătar să se întărească ciocolata.