Home » Cum să faci orice » Cum se frăgezește carnea de oaie, dacă inițial este tare

Cum se frăgezește carnea de oaie, dacă inițial este tare

Pană Emanuela / 06.11.2021, 10:54
Cum se frăgezește carnea de oaie, dacă inițial este tare

Multe persoane evită să consumul de carne de oaie, invocând motive de genul: este prea tare sau miroase într-un anume fel. Acest lucru se întâmplă pentru că n-au consumat niciodată carnea de oaie gătită ca la carte. Dacă este gătită corect, atât carnea de miel, cât și cea de oaie nu mai prezintă miroul specific și, mai mult, ți se topește în gură. Află, în continuare, cum se frăgezește carnea de oaie dacă, inițial, este tare.

Cum se frăgezește carnea de oaie

Fie că avem de-a face cu carne de oaie, de miel sau de capră, trebuie să știm în primul rând că toate sunt tipuri de carne roșie, o carne ce se remarcă prin prezența unor elemente nutritive cu rol important în buna funcționare a organismului: proteine, vitamina B, fier, zinc, potasiu. Potrivit studiilor, într-o porție de carne de oaie se regăsesc circa 4 mg de fier, adică aproape 22% din doza zilnică recomandată. Acesta este și motivul pentru care se spune că acest tip de carne poate preveni apariția anemiei.

Acum, lăsând puțin la o parte valorile nutritive și revenind la gătirea corectă a cărnii de oaie, verem să îți oferim un prim sfat, și anume: străduiește-te să nu tai carnea la întâmplare. Poate ți se pare ciudat, însă pentru a te putea bucura de o carne de oaie fragedă și care își menține valorile nutritive, este important să o tai corect înainte de a o pune în oală.

Prin urmare, ce trebuie să faci este să verifici direcția fibrei musculare și să încerci să tai felii de carne care să respecte direcția cu pricina. Procedând astfel, te asiguri că fibrele vor absorbi sosurile pentru marinat. Dacă vrei să păstrezi aroma puternică a cărnii de oaie, atunci poți alege să n-o marinezi, însă dacă vrei să elimini mirosul specific al cărnii de oaie, despre care menționam și mai sus, și să o faci mai fragedă, ar fi bine să urmezi procesul.

Carnea de oaie, asemenea altor tipuri de carne, poate fi frăgezită în mai multe moduri și nu e musai să fii bucătar cu experiență pentru a-ți reuși. Frăgezirea cărnii de oaie este un proces relativ simplu, având ca principal scop transformarea alimentului, inițial, tare într-unul mai moale și suculent.

Citește și: Rețetă de tocană de oaie la ceaun. Cum se prepară și ce ingrediente sunt specifice

Tehnici de frăgezire a cărnii

Deși este un tip de carne mai puțin consumat, comparativ cu cea de porc, spre exemplu, carnea de oaie face un deliciu atât în preajma sărbătorilor de Paște și Crăciun, dar și în restul anului.

Cum se frăgezește corect carnea de oaie
Cum se frăgezește corect carnea de oaie

În funcție de tehnica folosită, carnea de oaie poate fi frăgezită în mai multe moduri:

1. Prin gătire – înăbușire;

2. Prin adăugare de enzime înainte de gătire – astfel de enzime, dizolvă proteinele și țesuturile conectare, sunt conținute de fructe. Cele mai indicate fructe pentru frăgezirea cărnii de oaie sunt: kiwi, ananas, papaya și smochine;

3. Mecanic – prin batere sau înțepare;

4. Ținerea cărnii de oaie în saramură;

5. Prin marinare – în oțet, vin, iaurt sau ulei. În cazul în care optezi pentru oțet/vin, carnea nu trebuie să stea la marinat mai mult de 2 ore, întrucât acțiunea acidului ar putea întări fibrele. Dacă vrei să marinezi carnea în iaurt sau uleiuri, o poți lăsa pentru mai mult de 2-3 ore. Uleiul sigilează suprafața cărnii și împiedică aerul să ajungă la produs;

6. Uscarea cărnii la rece.