Home » Cum să faci orice » Cum se îngrijește corect leandrul și cum îl tratezi ca să aibă o viață lungă

Cum se îngrijește corect leandrul și cum îl tratezi ca să aibă o viață lungă

Ileana Mladinoiu / 27.07.2021, 19:14
Cum se îngrijește corect leandrul și cum îl tratezi ca să aibă o viață lungă

Originar din bazinul mediteranean, leandrul, prin arbuștii săi denși și frunzele persistente de un verde-închis cu flori abundente, în tonuri de roz, alb și chiar roșu după varietăți, se poate planta în grădini sau pe terase.

Cum se îngrijește corect leandrul

Este bine de știut că planta atinge rar mai mult de doi metri cu excepția  mediului său natural. Se poate deci planta fără niciun fel de teamă, între lunile octombrie- aprilie. Planta înflorește din mai până în octombrie dacă este bine întreținută. Îi place mult soarele, nesuportând temperaturi sub 10 grade, dar și locurile aerate cu soluri bine drenate și bogate în humus.

Leandrul iubește soarele care o va face să se dezvolte. În ghiveci, se pune în încăperi răcoroase, 5-10 grade C, și cu o luminozitate medie spre mare, scrie botanistii.ro

Odată plantat, leandrul apreciază udarea regulată în mijlocul verii, mai ales când este foare cald. Pentru a evita uscarea, planta se udă regulat și din abundență de trei ori pe săptămână, fără a inunda rădăcinile care urăsc umiditatea excesivă.

Dacă se află în ghiveci, se udă numai substratul uscat. Însă, aveți grijă să nu înmuiați frunzele, fiindcă veți încuraja apariția bolilor. Dacă lipsiți de acasă, va trebui să rugați un vecin să vină să aibă grijă să vă ude planta sau puteți folosi un sistem automatic, cum ar fi irigarea picătură cu picătură sau prin folosirea unei sticle cu apă îngropată.

Leandrul
Cum se îngrijește corect leandrul

Tăierea plantei

Se va face toamna sau primăvara și numai când este nevoie. După înflorire, lăstarii se taie pentru a face loc altora să formeze flori. Se recomandă chiar ciupirea plantelor tinere pentru o mai bună lăstărire.

Fertilizarea

O dată pe an se aplică un îngrășământ cu eliberare lentă la suprafața ghiveciului sau cu un îngrășământ pentru plante cu flori, doar în aprilie-septembrie.

Transplantarea

Acest „proces” are loc numai în cazul în care rădăcinile au ocupat tot ghiveciul. Dar, în luna aprilie a fiecărui an, se poate înlocui pământul de la suprafața ghiveciului cu unul proaspăt. De preferat ca acesta să fie fertil și să aibă o capacitate bună de drenare.

Înmulțirea

Se poate face prin două metode: prin butasi, folosind un substrat solid sau în apă ori prin ramuri tinere, mai mari.

Butașii îi puteți lua din varful ramurilor tinere. Ei trebuie să aibă lungimea de 12- 20cm. Tăierea butașilor se va face chiar de sub nodul frunzelor. Noul butaș de leandru se va curăța de frunze, lăsându-se doar câteva în vârful acestuia, după care îl veți pune într-un pahar cu apă sau direct într-un substrat de turbă de înrădăcinare.

După circa opt săptămâni, butașul va produce rădăcini solide și va fi  pregătit de plantarea finală. Cel mai bine ar fi să înmulțiti leandrul primăvara, fiindcă până în toamnă să puteți avea o plantă finală stabilă.

Butașii trebuie ținuți la o temperatură de cel puțin 16-20 de grade, iar dacă nu este posibil, folosiți o microseră (sau folie de plastic, capac de plastic, etc.). Apoi trebuie plasati într-o zonă cât mai luminoasă, nu cu soare direct.

Leandrii, deși sunt plante nepretențioase, pe lângă dăunători pot avea și boli fungice cauzate de iernarea lor necorespunzatoare în locuri umede și greu de aerisit.