Home » Cum să faci orice » Cum se plantează corect hortensia și cum se îngrijește de-a lungul timpului

Cum se plantează corect hortensia și cum se îngrijește de-a lungul timpului

Alexandru Cazacu / 02.09.2021, 11:17
Cum se plantează corect hortensia și cum se îngrijește de-a lungul timpului

Cu toate că este o plantă originară din Asia de Sud-Est, hortensia se adaptează bine la diferite tipuri de sol. Așadar, ea este răspândită acum în grădinile din toată lumea. Ei bine, noi v-am pregătit în continuarea acestui articol un ghid care să vă fie de folos la plantarea și îngrijirea hortensiei.

Tot ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea hortensiei

Deși această plantă cu flori globulare, incredibil de frumoase, poate fi găsită în foarte multe grădini din România, hortensia poate fi crescută și pe balcon. Evident, în ghivece de dimensiuni potrivite și respectând condițiile optime pentru dezvoltarea acestei plante. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum putem cultiva și îngriji hortensia.

Locul de plantare

Ei bine, dacă e să o comparăm cu alte plante, hortensia nu este foarte pretențioasă. Cu toate acestea, ea are nevoie de anumite condiții pentru a se dezvolta frumos. Așadar, dacă te-ai hotărât și vrei să plantezi o hortensie în grădina ta, mai întâi trebuie să-i găsești locul potrivit.

Această plantă iubește soarele, însă doar atunci când acesta nu este foarte puternic. Așadar, nu trebuie să plantați hortensii la umbră, iar pentru a crește frumos, este recomandat să fie plantate la o distanță de cel puțin 1,20 metri una de cealaltă. Totodată, este bine ca aceste plante să fie plantate toamna.

Solul pentru plantarea hortensiei

După cum am menționat anterior, hortensia este o plantă care se adaptează foarte bine la mai multe tipuri de sol. Cu toate acestea, este indicat să pregătiți un sol de calitate pentru plantarea hortensiei. Puteți face acest lucru printr-un amestec de o parte de compost, una de turbă și trei părți de pământ pentru flori. De asemenea, rădăcinile acesteia trebuie să fie introduse în cuib, având grijă să fie acoperite cu sol. Așadar, păstrați puțin din amestecul menționat pentru a face o moviliță în jurul tulpinii.

Este important să știi aceste lucruri despre plantarea și îngrijirea hortensiei
Ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea hortensiei

Cum se face irigarea hortensiei

Este foarte important ca imediat după ce a fost plantată, fiecare cuib să fie irigat bine. Este cunoscut faptul că hortensia iubește foarte mult apa. Așadar, ea trebuie udată în permanență, mai ales primăvara, deoarece atunci se formează mugurii florilor, iar dacă aceștia se ofilesc, planta nu va mai înflori în sezonul estival.

Evident, trebuie să avem grijă să nu udăm în exces rădăcinile. Așadar, primăvara și vara, este recomandat să udăm hortensia de două ori pe săptămână, iar toamna, o dată pe săptămână. Cu toate acestea, în zilele extrem de călduroase de vară, este bine să o udăm zilnic.

Fertilizarea hortensiei

Chiar și din acest punct de vedere, hortensia nu este foarte pretențioasă, neavând nevoie de un program special de fertilizare. Cu toate acestea, dacă vrei să aplici o substanță de fertilizare, poți să optezi pentru una naturală. Însă, este foarte important ca în primele două luni de la plantarea unui nou butaș să nu fie aplicată o astfel de substanță.

Plantarea și îngrijirea hortensiei. Cum o protejezi în sezonul rece

De obicei, hortensia poate rezista până la temperaturi de peste -10 grade Celsius, însă are nevoie de protecție, mai ales butașii. Ei bine, este foarte simplu să îi protejezi pe timpul ierni. Tot ce trebuie să faci este să îi învelești cu o moviliță de pământ. În schimb, plantele mature pot fi învelite cu o folie de plastic, pe care să o legați în partea de jos a tulpinii.