Home » Cum să faci orice » Cum se plantează corect leușteanul și cum se îngrijește

Cum se plantează corect leușteanul și cum se îngrijește

Ileana Mladinoiu / 16.10.2021, 13:57
Cum se plantează corect leușteanul și cum se îngrijește

Leușteanul este o plantă ce merită cultivată în orice grădină de legume naturale, deoarece toate părtile lui sunt utilizate în special în bucătărie. Cunoscut este faptul că frunzele proaspete de leuștean conferă o aromă specială mâncărurilor, fie că vorbim de salate, supe ciorbe, ori tocănițe în
combinație cu mărar și pătrunjel.

Cum plantăm corect leușteanul și cum în îngrijim

Originar din Asia Centrală, leușteanul s-a răspândit cu ușurință aproape peste tot în lume, deoarece nu este o plantă prea pretențioasă. Poate rezista atât în zonele cu căldură excesivă, cât în cele reci, predispuse la îngheț.

Prima condiție este ca pământul să fie bine afânat, iar semințele să fie semănate după ce solul a fost udat și apoi acoperit cu un strat subțire de pământ ce trebuie bine mărunțit.

Semănarea se va face în rânduri la distanțe de 40- 50 de cm între ele. Se folosesc 4-5 kg de semințe de leuștean per hectar. Ca răsărirea să fie uniformă, este necesară tăvălugirea. După ce răsar plantele, urmează răritul lor, lăsându-se 25-30 de cm între ele pe rând.

Dacă semănarea se produce primăvara, plantele de leuștean au nevoie de aproximativ două-trei săptămâni ca să răsară, iar semințele de toamnă vor da roade la începutul lunii martie.

Rădăcina leușteanului este pivotantă cu o înălțime mare, putând atinge peste un metru, Tulpina este groasă, tubulară și înaltă. În gradină, leușteanul trăiește în medie 8-10 ani. Are tendința de a forma tufe care se regenerează singure, numai dacă solul este bine fertilizat și afânat așa cum trebuie primăvara.

Cum se plantează corect leușteanul și cum trebuie îngrijit
Cum se plantează corect leușteanul și cum trebuie îngrijit

De ce lucrări de îngrijire are nevoie leușteanul

Așa cum am spus, leușteanul nu este o plantă pretențioasă. Lucrările de îngrijire sunt minime. Leușteanului îi priește un sol nisipos, iar în gradină va fi plantat într-o zonă mai înaltă unde să nu băltească apa. Ideal ar fi să se aleagă un loc semiumbros. Chiar dacă nu suportă băltirea apei, planta în discuție are nevoie de umezeală constantă.

Primăvara, în primele stadii de dezvoltare, se trece la îndepărtarea buruienilor și a tijelor florale dacă se dorește o dezvoltare mai puternică a foliajului.

Vara se va face irigatul doar în cazul secetelor prelungite. Rădăcina care pătrunde adânc în sol va rezista cu succes în astfel de zile. Leușteanul înflorește în plină vară, dând naștere unor flori galbene în forma de umbrelă, din care se vor forma semințele.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

Conform botanistii.ro, leușteanul este frecvent atacat de septorioza, care se manifestă sub forma unor pete cafenii, cu centrul deschis la culoare. De asemenea, afidele sunt și ele o problemă în cultura leușteanului, pentru că atacă frunzele tinere, iar unele insecte minatoare pot devora frunzele mature ale plantei.  La apariția primelor simptome, se vor aplica tratamente cu produse omologate.

Recoltarea frunzelor de leuștean

Recoltarea se poate face încă din primul an, dar eșalonat, din aprilie până toamna. Operațiunea se realizează manual prin ruperea frunzelor sau prin cosire dacă e vorba de suprafețe mari.

Valorificarea frunzelor se face imediat sub formă de legături, pentru consumul proaspăt sau în vrac dacă acestea sunt destinate deshidratării prin proces industrial.