Home » Cum să faci orice » Cum se plantează și cum se îngrijește corect Dracena

Cum se plantează și cum se îngrijește corect Dracena

Ileana Mladinoiu / 18.07.2021, 12:35
Cum se plantează și cum se îngrijește corect Dracena

Prezentă în centrele de grădină, dracena tolerează foarte bine temperaturile apartamentelor și oferă avantajul de a se cultiva ușor. Planta poate fi instalată vara pe balcon la umbră sau în interior iarna la lumină, dar nu la lumina directă a soarelui, pentru a nu i se deteriora  frunzele frumoase, verzi, aducând o notă de exotism, deoarece are aspectul unui palmier.

Dracena vine la noi din insule, poartă și numele de Copacul Dragonului Roșu sau “sângele dragonului”, datorită culorii roșii a rășinii sale. Pe insula Tenerife crește celebrul copac dragon, în municipiul Icod de los Vinos, care a devenit un copac legendar. Dracena semnifică simbolul apărării.

Această plantă atinge aproximativ 10 până la 15 cm înălțime pe an. Unele soiuri pot ajunge până la 15 metri în mediul lor natural, dar rareori depășesc trei metri când sunt cultivate în interior.

Cum se plantează și cum se îngrijește corect dracena

Dracena are nevoie de sol de plante verzi obișnuite. Cu toate acestea, este important ca ghiveciul și substratul să aibă o scurgere bună pentru a evita stagnarea apei la rădăcini. De aceea, veți alege un sol care să  controleze cantitatea de apă din timpul udatului.

Dracenei îi trebuie lumină puternică, fără lumina directă a soarelui. De asemenea, tolerează o lumină mai mică, dar în acest caz va crește mai încet și va avea mai puțin frunziș. Este indicat ca temperatura  să nu scadă sub 16 grade Celsius.

Se recomandă întoarcerea regulată a ghiveciului cu dracena pentru a favoriza creșterea unui trunchi drept. Dracena apreciază un sol bine drenat atunci când este timpul să o plantăm.

De aceea, vom pregăti un amestec de părți egale de sol de frunze, mușchi de turbă și nisip. Îi vom rezerva un loc la soare, în spatele unei jaluzele, pentru a reînvia culorile frunzelor sale, fără a le arde. În funcție de specie, dracena poate fi mulțumită cu același vas toată viața.

Dracena
Dracena

Astfel, rădăcinile pot să se găsească într-un vas mic sau, dimpotrivă, vor necesita mult spațiu și, prin urmare, ne va trebui un vas mare (mai ales atunci când rădăcinile ies din vas). În toate cazurile, reportarea va avea loc primăvara, cam la fiecare doi ani, iar dacă planta este prea mare și nu poate fi scoasă din ghiveci, înlocuiți doar substratul superior, aproximativ o treime cu unul nou.

Dracaena nu necesită tundere atunci când este cultivată în interior. Totuși, dacă frunzele cresc prea mari, vărful tulpinii poate fi tăiat, ceea ce va stimula ramificarea. În aer liber, acest lucru se va face aproape la sol și ​​primăvara.

Vom folosi îngrășământ de obicei o dată la două săptămâni până la o dată pe lună primăvara și vara. Fără o  astfel de îngrijire/fertilizare, planta își va vedea frunzele noi crescând și deformându-se.

Cum se face udatul dracenei

Udatul se practică moderat, o dată pe săptămână. Pământul trebuie să fie ușor umed. Pe de altă parte, vom pulveriza deseori frunzele cu apă proaspătă. Iarna, lăsați solul să se usuce între două udări. O dată pe lună, frunzele trebuie udate pentru a îndepărta praful de pe ele.

Soiuri de dracena

Există aproximativ patruzeci de soiuri de dracena. Iată câteva:

Dracaena marginata Tricolor: este planta care se cultivă cel mai ușor. Frunzele sale subțiri, arcuite, sunt tivite în roz și crem.

Dracaena deremensis Warneckei: are frunze destul de late și ascuțite, de culoare verde închis cu dungi albe.

Dracaena fragrans: frunzele sunt lungi, late, alungite, căzute, de un verde strălucitor, dungat cu alb, crem sau galben-verde.

Dracaena sanderiana, numită și „bambus norocos”.

Dușmanii dracenei

Feriți-vă de cocoșii de flori, aceste mici insecte mușcătoare care slăbesc foarte repede planta și decolorează frunzele. Pentru a scăpa de ele fără substanțe chimice, aveți ca soluții buburuza australiană, neagră cu pete albe, Cryptolaemus, o capcană pentru masculi (atrași de feromoni, se vor bloca în capcană) sau chiar un produs cumpărat de la un centru de grădină, ce conține un ingredient activ de origine vegetală, certificat pentru utilizare în agricultura ecologică.

Dracena poate fi atacată de păianjeni roșii. Acești acarieni urăsc umiditatea, de aceea spalați planta cu multă apă. Și adoptați câteva buburuze roșii, cărora le plac foarte mult acarienii.

Dacă pe frunze apar pete gri-maronii, dracena este atacată de o ciupercă parazită. Îndepărtați părțile afectate și adăugați îngrășământ și lumină plantei. În caz că ciuperca persistă, utilizați un fungicid .

Virtuțile depoluante ale dracenei

Dracena absoarbe benzenul, xilenul, tricloretilena și alți poluanți în proporții variate în funcție de specie. Astfel: Dracaena deremensis depoluează în principal benzenul și toluenul, dracaena fragrans absoarbe formaldehida, iar Dracena marginata elimină efectiv xilenul.

Ileana Mlădinoiu