Home » Cum să faci orice » Cum se prepară, de fapt, purcelușii de lapte. Secretul marilor bucătari

Cum se prepară, de fapt, purcelușii de lapte. Secretul marilor bucătari

Ileana Mladinoiu / 20.10.2021, 10:13
Cum se prepară, de fapt, purcelușii de lapte. Secretul marilor bucătari

Termenul purceluș de lapte este folosit pentru a desemna un purcel hrănit exclusiv cu lapte care nu depășește 15 kilograme. Carnea lui albă și fragedă se topește în gură, atunci când e preparată. Purcelușul este întotdeauna gătit întreg în diferite moduri, fie la cuptor sau la proțap, oferind savori de mare finețe.

Cum se prepară, de fapt, purcelușii de lapte. Ce e bine să știi

Pentru a vă facilita pregătirea, în general, purcelușii de lapte sunt vânduți gata de gătit, perfect eviscerați și spălați. Depinde de dvs. dacă vă decideți să-l umpleti sau nu.

Purcel de lapte la tavă. Ingrediente

Pentru prepararea acestui fel de mâncare, așa cum este normal, vă trebuie mai întâi un purcel de lapte.

Ingredientele sunt:

  • 0,040 kg de untură;
  • 0,030 kg de sare;
  • 0,002 kg de piper

Purcel de lapte la tavă. Mod de preparare

Se opăreşte purcelul, se curăţă de intestine, se spală şi se zvântă cu ajutorul unui şervet curat. Se dă un praf de sare şi piper şi se introduce în locul măruntaielor o sticlă goală (pentru a nu-şi pierde forma).

Se înveleşte capul purcelului cu hârtie de pergament şi se unge purcelul întreg cu untură rece. Se pune la tavă cu un pahar de apă rece, se dă la cuptorul bine încins şi se stropeşte cu zeama din tavă.

Înainte de a fi scos din cuptor, se elimină hârtia şi se ţine la foc iute pentru a se rumeni frumos, iar pielea să devină crocantă.

Această reţetă culinară este reprodusă din “Album literar gastronomic”, editat de revista “Viaţa Românească”, Bucureşti, 1983, întemeiată la Iaşi în 1906 de un grup de intelectuali în frunte cu Constantin Stere şi Garabet Ibrăileanu. Am precizat acest lucru, deoarece observați cum apar cantitățile de untură, sare și piper. Va trebui să le transformați în grame.

Cum se prepară, de fapt, purcelușii de lapte
Purceluși de lapte

Purcel de lapte la tavă ca în Transilvania

Reţeta nu diferă prea mult de prima, doar câteva lucruri apar în plus. Purcelul tăiat se opăreşte şi se curăţă de păr şi intestine. Se spală bine şi se şterge pe dinăuntru şi pe dinafară cu un prosop curat.

Se presară cu sare şi piper. Pentru a nu-şi pierde forma prin frigere, în interior, în locul măruntaielor, se pun 1-2 sticle goale de câte 1 kg. Pe dinafară se unge bine cu untură sleită.

Purcelul se aşează în tavă, cu capul şi urechile învelite în hârtie pergament, unsă cu untură pentru a nu se arde. În tavă se toarnă un polonic de apă rece şi se dă la cuptor, la foc potrivit.

În timpul frigerii se stropeşte mereu cu sosul din tavă. Când pielea purcelului a început să se rumenească, se scoate hârtia, se toarnă peste purcel un pahar de rom (aici e noutatea) şi se continuă figerea la foc iute pentru ca pielea să se rumenească şi să devină crocantă.

Când este gata se aşează pe platoul de servit cu un măr sau o nucă în gură (ceea ce nu se specificase la rețeta din almanah).

Purceluș de lapte la proțap

Purceluș de lapte la proțap, delicatesa.ro

Ingrediente:

  • 1 purcel întreg;
  • 4-5 bucăți de ceapă;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • busuioc proaspăt, mentă proaspată, rozmarin proaspăt, cimbrișor, salvie;
  • chimen măcinat, dafin, leuștean, sare, piper boabe;
  • 1 l de bere;
  • 400 ml de coniac;
  • 500 ml de ulei;
  • ardei iute uscat

Mod de preparare, pași de urmat

În primă fază se pune purcelul într-un vas încăpător și se acoperă cu sare din belșug, stând așa până a doua zi, când se spălă de sare.

Se prepară o soluție de marinare dintr-o mulțime de ingrediente, care se pun toate la fierbere în apă. După răcire, se acoperă purcelul cu soluția de marinare rezultată. Se bagă în frigider până când vine momentul să îl puneți la proțap.

Odată fixat pe dispozitivul de învârtire, îl veți injecta până în cele mai ascunse rărunchiuri cu soluția în care a stat la îmbăiat.

După mai multe ore de dat la manivelă, veți constata că purcelul este suficient de perpelit.

Urmează o parte puțin mai dificilă, pentru că purcelul este așa de fraged, încât la orice mișcare mai forțată vă puteți trezi cu o bucată separată de întreg. Cu grijă și atenție îl puneți unde trebuie cu un măr în gură.