Home » Cum să faci orice » De ce bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt perfecte pentru curățenie. Motivul dezvăluit de un expert în chimie

De ce bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt perfecte pentru curățenie. Motivul dezvăluit de un expert în chimie

Manolică Anca / 13.10.2021, 09:50
De ce bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt perfecte pentru curățenie. Motivul dezvăluit de un expert în chimie

Tot mai multe gospodine preferă să renunțe la substanțele chimice dure de curățenie și să apeleze la produe naturale, precum bicarbonatul de sodiu sau oțetul. Acest lucru este validat și de numeroși specialiști, care explică de ce sunt aceste produse atât de folositoare.

De ce să folosești bicarbonatul de sodiu și oțetul la curățenie

Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt două produse pe zi ce trece mai folosite pentru a scăpa de murdărie, a dezinfecta suprafețele și a lăsa spațiile strălucitoare și curate. Totuși, de ce sunt aceste două produse ieftine de uz casnic agenți de curățare atât de eficienți? Ei bine, răspunsul este destul de simplu, spun experții în chimie: bicarbonatul de sodiu și oțetul se află la capetele opuse ale scalei pH-ului.

„Atunci când curățați folosind bicarbonat de sodiu sau oțet, faceți de fapt manipulări foarte complicate ale moleculelor”, spune May Nyman, profesor în cadrul departamentului de chimie de la Oregon State University, potrivit Live Science.

Bicarbonatul de sodiu este opusul oțetului

Bicarbonatul de sodiu este numele comun al bicarbonatului de sodiu (NaHCO3). Majoritatea dintre noi îl asociem probabil cu gătitul, pentru că face prăjiturile și pâinea mari și umflate. De cealalată parte, oțetul este o soluție diluată de acid acetic (HC2H3O2), produsă de bacterii în timpul procesului de fermentație.

Specialistul spune că cele două sunt total opuse. Bicarbonatul de sodiu este aspru ca oțetul, dar dizolvă materia organică. De asemenea, nu ne poate face rău, nu este dăunător atunci când este folosit la curățarea locurilor în care ulterior sunt depozitate alimentele.

Bicarbonatul de sodiu și oțetul, combinația perfectă pentru curățenie
Bicarbonatul de sodiu și oțetul, combinația perfectă pentru curățenie

Ambele produse din bucătărie sunt agenți de curățare eficienți deoarece se găsesc în părți opuse ale scalei pH-ului. pH-ul arată cât de acidă sau bazică este o substanță, pe o scară de la 1 (foarte acidă) la 14 (foarte bazică), cu o valoare neutră la 7. Apa pură are un pH neutru, de 7. Bicarbonatul de sodiu are pH-ul de 9, în vreme ce oțetul are pH-ul de 2.

Bicarbonatul de sodiu și oțetul, combinația perfectă pentru curățenie

Ca bază, bicarbonatul de sodiu dizolvă compușii organici precum grăsimea, murdăria și multe alte lucruri lipicioase. Totodată, structura minerală a fiecărei particule de bicarbonat de sodiu face din acest produs un abraziv delicat care curăță fără a lăsa zgârieturi în urmă. Ca acid, oțetul descompune mineralele formate din apa dură de la robinet, care duc în timp la apariția petelor inestetice pe chiuvete, căzi și blaturi.

„Combinarea acestor două substanțe casnice comune poate produce rezultate incredibile în bucătărie, dar este important să nu le combinați în cantități egale, deoarece trebuie să păstrați amestecul fie în partea acidă, fie în partea bazică a valorii neutre.

Atunci când bicarbonatul de sodiu este amestecat cu oțet, acidul descompune bicarbonatul de sodiu, eliberând gazul dioxid de carbon care poate ajuta la ridicarea murdăriei de pe suprafețele curățate”, mai spune specialistul May Nyman.

Chiar dacă pare de necrezut, bicarbonatul de sodiu a fost folosit în 1986 pentru a curăța și restaura Statuia Libertății.