Home » Cum să faci orice » De ce să nu arunci mușcata rămasă fără frunze. E uimitor ce se întâmplă în doar câteva săptămâni

De ce să nu arunci mușcata rămasă fără frunze. E uimitor ce se întâmplă în doar câteva săptămâni

Alexandru Cazacu / 10.11.2021, 10:01
De ce să nu arunci mușcata rămasă fără frunze. E uimitor ce se întâmplă în doar câteva săptămâni

Mușcatele se numără printre plantele cele mai frecvent întâlnite în casele românilor. Ei bine, dacă le îngrijim corespunzător, acestea vor avea un aspect extraordinar și ne vor face locuința mai frumoasă și mai primitoare. Cu toate acestea, după o perioadă de timp sau din cauza deficitului de nutrienți și lumină, mușcatei îi cad frunzele, iar tulpinile se usucă. Haideți să vedem cum putem remedia această situație și de ce nu trebuie să arunci mușcata rămasă fără frunze.

De ce să nu arunci mușcata rămasă fără frunze

După cum spuneam, mușcatele sunt printre cele mai populare plante de apartament. Ele ne înfrumusețează locuința, fiind bogate în flori viu colorate, însă odată cu trecerea timpului sau din diferite motive, mușcatelor le cad frunzele, iar tulpinile devin goale în interior. Ei bine, deși tulpinile nu pot fi refăcute, nu trebuie să aruncăm plantele, deoarece putem totuși să obținem una sau chiar mai multe tufe din ele. Iată ce trebuie să facem.

Mai exact, problema poate fi rezolvată prin tăierea tulpinii, însă trebuie să avem în vedere câteva aspecte importante. Înainte să ne apucăm de tăiat, vom studia cu atenție tulpina mușcatei, deoarece la bază acesteia vom lăsa 4-5 muguri viabili. Practic, vom lăsa în jur de 5 centimetri din tulpină.

După ce am tăiat mușcata vom fertiliza solul din gin ghiveci cu un îngrășământ bogat în azot, care să stimuleze dezvoltarea plantei. De asemenea, este recomandat să irigăm mușcata cu o soluție antifungică. Este important să menționăm faptul că nu trebuie să facem nimic în partea tăiată a acestea, pentru că se va usca și se va vindeca singură. Ei bine, după aproximativ două luni de zile, din acel ciot va ieși o tufă frumoasă de mușcate.

Motivul pentru care nu trebuie să aruncăm mușcatele rămase fără frunze
De ce să nu arunci mușcata rămasă fără frunze

Nu aruncați tulpina tăiată

De asemenea, nu trebuie să aruncăm partea superioară a tulpinii, pe care am tăiat-o. Aceasta este perfectă pentru înrădăcinare. Mai precis, vom folosi aproximativ 10 centimetri din din tulpină, care să conțină neapărat și vârful. În caz că încă mai sunt flori și boboci pe această porțiune le vom îndepărta. Facem acest lucru deoarece acestea vor consuma toți nutrienții dacă nu sunt îndepărtate.

Acum, lăsăm planta pentru aproximativ 3-5 ore, până când secțiunea dinspre tăietură se usucă. În acest fel vom preveni pătrunderea bacteriilor dăunătoare pentru plantă. După aceasta, nu vom apela la vechea metodă cu paharul de apă, ci vom pune butașul direct în sol. Iată cum înrădăcinăm butașul.

Mai întâi, trebuie să menționăm faptul că se poate folosi orice substrat universal. Așadar, vom face o adâncitură în sol, în care vom pune butașul, după care acoperim și bătătorim ușor solul. după cum am menționat și mai sus, pentru a preveni contaminarea plantei este recomandat să irigăm solul cu o soluție antifungică.

De asemenea, pentru a obține un rezultat ca la carte, nu trebuie să expunem butașul direct la razele soarelui. Este indicat ca acesta să stea într-un loc semiumbrit. În caz că nu știați deja acest lucru, puteți pune ghiveciul cu tot cu butaș într-o pungă de plastic cu fermoar, pentru a crea condiții de seră, însă în acest caz, planta trebuie aerisită periodic.