Home » Cum să faci orice » De ce să pui boabe de orez în sare. 5 utilizări nebănuite ale orezului

De ce să pui boabe de orez în sare. 5 utilizări nebănuite ale orezului

Manolică Anca / 28.10.2021, 08:53
De ce să pui boabe de orez în sare. 5 utilizări nebănuite ale orezului

De cele mai multe ori folosim orezul în bucătărie pentru a prepara diferite mâncăruri delicioase. Servit alături de o carne slabă, devine un aliment ideal pentru conturarea și tonifierea tuturor mușchilor corpului. Așadar, orezul este bază în alimentație, însă află că el mai are și alte întrebuințări decât cele pe care le știm majoritatea dintre noi. Află de ce să pui boabe de orez în sare.

Boabe de orez în sare, trucul nebănuit care te scapă de o mare problemă

Orezul, denumit științific Oryza sativa, este o plantă din familia gramineelor, un este un tip de cereale foarte popular pe toate continentel. El constituie hrana de bază în Asia, numărând peste 40.000 de soiuri, de diferite forme, dimensiuni, texturi, culori și arome. Se cultivă cu precădere în locurile calde ale lumii, mai ales în Asia, Africa, Italia, Spania și Coasta de Vest a Americii de Nord.

Cereala este pe locul al treilea ca volum în comerțul mondial, după zahăr și porumb. Nu este un lux, motiv pentru care este constituie un aliment de bază în alimentația noastră, fiind folosit în o varitate de delicii culinare. Mai mult, este un aliment foarte apreciat de sportivi.

Însă, pe lângă cele mai sus menționate, orezul mai are și alte întrebuințări. Spre exemplu, acesta previne întărirea sării. Cu siguranță și tu te-ai confruntat cu această problemă, atunci când ai găsit sarea întărită în solniță sau borcan. Alege să pui câteva boabe de orez în recipientul în care ții sarea și vei vedea că acesta va absorbi toată umiditatea. De altfel, această metodă este foarte des utilizată în Veneția, acolo unde umiditatea este extrem de ridicată.

Orezul este pe locul trei în lume la consum
Orezul este pe locul trei în lume la consum

Utilizări neobișnuite ale orezului

Acum că ai aflat de ce este bine să pui boabe de orez în sare, este timpul să mai afli și alte utilizări ale orezului, la care nu te-ai fi gândit poate niciodată. Vezi aici ce mai poți face cu el și cum îți mai poate fi de folos în gospodărie:

  1. Ajută la curățarea vazelor – cu toții știm că pentru a spăla sticlele, paharele sau vazele mai înguste avem nevoie de instrumente speciale sau de o mână foarte subțire. În cazul în care aceste lucruri nu sunt realizabile, atunci poți apela la boabele de orez. Pune-le în recipientele cu pricina împreună cu apa caldă, lasă-le circa 10 minute, după care agită bine și spală vasul. Ve vedea că va ieși foarte curat.
  2. Ajută la repararea electronicelor – dacă scapi din greșeală telefonul sau telecomanda în apă este indicat să îndepărtezi rapid bateria și să bagi dispozitivul în orez. Acesta va trage toată apa, iar dispozitivul va funcționa din nou.
  3. Ajută la curățarea tenului în profunzime – dermatologii recomandă să se fiarbă orez brun în apă, iar acel lichid să fie ținut peste noapte la frigider. Dimineața este bine să te speli pe față cu această apă, fiindcă este bogată în vitamina E, ajută la curățarea tenului și îi conferă o strălucire aparte.
  4. Orez pe post de lipici – dacă ai envoie urgentă de lipici și nu ai la îndemână, ei bine află că este foarte ușor de preparat. Pune câteva boabe de orez la fiert până când iese amidonul din ele, astfel transformându-se în lipici.
  5. Verifică temperatura uleiului – atunci când vrei să prăjești ceva, dar trebuie să fii sigur înainte că uleiul este încins, pune un bob de orez în tigaie și dacă acesta va sfârâi și va ieși la suprafață înseamă că uleiul este încins și gata de prăjit.