Home » Cum să faci orice » Din ce sunt făcute, de fapt, celebrele chifteluțe de la Ikea

Din ce sunt făcute, de fapt, celebrele chifteluțe de la Ikea

Violeta Badea / 23.06.2021, 10:59
Din ce sunt făcute, de fapt, celebrele chifteluțe de la Ikea

Ești fanul chifteluțelor suedeze de la Ikea? Ei bine, rețeta originală a fost dezvăluită de Ambasada Suediei, astfel încât le poți prepara chiar la tine acasă și nu va mai fi nevoie să te deplasezi pentru a te bucura de gustulor lor unic. Celebrele köttbullar se pot pregăti uşor și ingredientele se găsesc la orice pas. Este foarte important să folosești fiecare condiment pentru a obține gustul şi parfumul acestor chifteluțe declicioase. Iată din ce sunt dăcute, de fapt, chifteluțe de la Ikea.

Din ce sunt făcute, de fapt, celebrele chifteluțe de la Ikea

Ikea le-a făcut o bucurie clienților săi și a publicat în mai multe state americane și europene rețeta pentru celebrele chifteluțe suedeze, dar pentru sosul suedez de smântână. Așa cum probabil știți deja, Ambasada Suediei la București a apreciat acest lucru și a postat un mesaj pe pagina de Facebook. Acestea sunt extrem de apreciate atât de cei mari, cât și de cei mici.

Vom reda mai jos ingredientele necesare și modul de preparare pentru celebrele chifteluțe.

Celebrele chifteluțe de la Ikea – ingrediente

Pentru chifteluțe:

  • 500 de grame de carne de vită tocată
  • 250 de grame carne de porc tocată
  • o ceapă tăiată cât mai mărunt
  • un cățel de ursuroi zdrobit
  • 100 de grame de pesmet
  • un ou
  • cinci lingurițe de lapte integral
  • sare, după gust
  • piper, după gust

Pentru sosul suedez de smântână:

  • puțin ulei
  • 40 de grame de unt
  • 40 de grame de făină
  • 150 de ml de supă de legume
  • 150 de ml de supă de vită
  • 150 de ml de smântână lichidă grasă
  • două lingurițe de sos de soia
  • o  linguriță de muștar Dijon

Celebrele chifteluțe de la Ikea – mod de preparare

Se amestecă foarte bine carnea de vită și carnea de porc. Deasupra se adaugă ceapa măruntă, cățelul de usturoi, pesmetul, oul și se amestecă bine. Apoi se pune laptele și se condimentează totul cu sare și piper. Din pasta pe care am obținut-o  se formează bile mici și rotunde. Acestea se așează pe un platou, se acoperă cu un prosop curat și se țin la frigider pentru un timp de aproximativ două ore. Acest lucru le ajută să își mențină formaîn timp ce sunt gătite.

Se adaugă ulei într-o tigaie și se pune pe aragaz. După ce s-a încins acesta, chifteluțele se adaugă ușor și serumenesc bine pe toate părțile. După ce au căpătat o nuanță aurie, acestea se pun într-un vas pentru cuptor și se acoperă. Acesta se introduce în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 160 de grade Celsius pentru circa 30 de minute.

Acum ne vom ocupa de pregătirea sosului de smântână. Se topește untul într-o tigaie. Se adaugă făina se amestecă în continuu, timp de două minute, ca să să se încorporeze. Apoi se adaugă supa de legumele și cea de vită și se amestecă totul bine. Deasupra se pune smântâna lichidă grasă, două lingurițe de sos de soia și o linguriță de muștar Dijon. Sosul se pune la foc mic și se lasă să se îngroașe. Chifteluțele se pot servi alături de o garnitură de cartofi. Spor la treabă și poftă bună!