Home » Cum să faci orice » Dulceață de gutui. Ce să adaugi în ea pentru un gust deosebit. Ingrediente și mod de preparare

Dulceață de gutui. Ce să adaugi în ea pentru un gust deosebit. Ingrediente și mod de preparare

Manolică Anca / 03.10.2021, 10:37
Dulceață de gutui. Ce să adaugi în ea pentru un gust deosebit. Ingrediente și mod de preparare

Toamna aduce odată cu ea belșug de fructe și legume, pe care multe gospodine încearcă să le păstreze și peste iarnă.  Și printre borcanele pregătite să își găsească loc în cămară se numără și cele cu dulceață de gutui. Ceea ce pare să fie o rețetă simplă, cu gutui și zahăr, se poate transforma într-o armonie de gusturi cu un simplu ingredient.

Cum alegi cele mai bune gutui

Gutuile sunt fructele care încununează anotimpul răcoros al anului. Ele încep să se coacă în toamna și pot fi consumate cu succes crude sau în diferite preparate gustoase. Cu un conținut scăzut de apă și cu multă pectică, agentul natural de gelifiere, toate conservele preparate din gutui se vor lega foarte bine, fără a rămâne apoase. Așadar, vei obține o dulceață de gutui cu un gust deosebit.

Atunci când se culege, gutuia poate să cântărească între 200 și 300 de g. Este apropiată de pere ca formă și structură, însă pielița este mult mai fermă. Atunci când alegi gutuile, caută-le pe cele cărnoase, ferme, cu o coajă parțial galbenă. Dacă nu sunt coapte suficient, lasă-le să se coacă la temperatura camerei.

Deși sunt bune de consumat crude, gustul gutuilor nu este cel mai prietenos, din cauza taninului din compoziție. Însă, în dulceață, ele pot fi cu adevărat savuroase. Pentru a prepara cea mai bună dulceață de gutui adăugă un ingredient simplu, care va schimba în totalitate aroma. O singură linguriță de lămâie rasă va da un gust excepțional preparatului tău.

Cum faci cea mai bună dulceață de gutui

Cea mai bună dulceață de gutui are culoare vie și aromă naturală. Cu un gust deosebit, aceasta este potrivita atât pentru prăjituri cât și pentru consumul la micul-dejun, întinsă pe o felie de pâine cu unt, alături de o ceașcă de ceai sau un pahar de lapte cald. Iată mai jos ingredientele și modul de preparare.

Dulceață de gutui
Dulceață de gutui

Ingrediente

  • două kg de gutui
  • un kg și jumătate de zahăr
  • 30 g de zahăr vanilat
  • 1 litru de apă
  • zeama de la două lămâi
  • o linguriță de lămâie rasă

Mod de preparare

Gutuile se curăță mai întâi foarte bine de puf după care se spală bine. Se taie în felii, după care fiecare felie se taie în fâșii mici și apoi în cubulețe. La final, se pun într-un vas pe aragaz împreună cu apa, zahărul, lâmîia rasă și zeama de la lămâie, iar amestecul se lasă la fiert, la foc mediu pentru aproximativ o oră. Sau, până când se observă că apa se evaporă parțial, lichidul începe să devină lipicios, iar gutuile prind culoarea portocaliu.

După ce a terminat de fiert, dulceața de gutui se pune în borcanele curate și sterilizate și se lasă la răcit în mod natural. Se pot pune capacele și apoi se pot întoarce cu capacul în jos, pentru a nu prinde aer, până se răcesc. Ulterior, se pun borcanele într-un vas cu apă în clocot, la bain-marie.

Spor în bucătărie și poftă bună!