Home » Cum să faci orice » Gogonele murate. Cum alegi cele mai bune gogonele de pus la murat și ce trebuie să adaugi ca să iasă perfecte

Gogonele murate. Cum alegi cele mai bune gogonele de pus la murat și ce trebuie să adaugi ca să iasă perfecte

Alexandru Cazacu / 17.09.2021, 13:36
Gogonele murate. Cum alegi cele mai bune gogonele de pus la murat și ce trebuie să adaugi ca să iasă perfecte

Va aduceți aminte de gustul deosebit al gogonelelor puse la murat de bunici? Ei bine, de această dată le puteți pune chiar voi. Așadar, noi vă vom spune cum se pun gogonelele murate și ce trebuie să știi atunci când le alegi, pentru ca aceste murături să iasă perfect.

Cum alegi gogonelele și ce trebuie să știi atunci când le pui la murat

În primul rând, pentru ca gogonele murate să iasă ca la carte, atunci când le alegi trebuie să ai în vedere mai multe lucruri. Mai exact, acestea trebuie să fie tari, sănătoase și fără urme de lovituri. De ce trebuie să fie așa? Ei bine, dacă unele din gogonelele pe care le pui în borcan sunt stricate, cel mai probabil se vor strica și sănătoase. Astfel, ele nu se vor păstra corespunzător pentru sezonul rece.

Totodată, atunci când pui gogonele la murat trebuie să știi că foarte importante sunt și condimentele, care trebuie să fie de asemenea proaspete. De asemenea, pentru aceste murături se folosește sare grunjoasă, în nici un caz sare iodată, pentru că gogonelele se vor înmuia. Evident, este la fel de importantă și sterilizarea borcanelor. Acestea fiind zise, hai să vedem și cum se pun gogonelele la murat.

Cum pui gogonele murate

După cum spuneam, aceste murături sunt foarte bune la gust, fiind nelipsite din cămara gospodinelor din România. Nu este greu să pui gogonele la murat, mai ales dacă urmezi următorii pași simpli. Iată cum se pun gogonelele murate și care sunt ingredientele de care vei mai avea nevoie pentru un rezultat perfect.

Ingrediente:

  • gogonele
  • morcovi
  • hrean
  • frunze de țelină
  • tulpini uscate de mărar
  • boabe de piper și muștar
  • foi de dafin
  • sare pentru murături
  • usturoi
  • ardei iute (opțional)

Gogonele murate – Mod de preparare

În ceea ce privește modul de preparare, gogonelele sunt foarte simplu de pus la murat. Mai întâi, vom pregăti saramura. Astfel, într-o oală vom pune apă și sare (câte o lingură de sare pentru fiecare litru de apă) și vom lăsa să dea în clocot. Ei bine, după ce saramura a dat în clocot și sarea s-a dizolvat, vom opri focul și lăsăm să se răcorească.

Cum alegi gogonelele și ce trebuie să știi atunci când le pui la murat pentru iarnă
Cum alegi gogonelele și ce trebuie să știi atunci când le pui la murat pentru iarnă

Între timp, spălăm foarte bine gogonelele, după care tăiem morcovul și hreanul sub formă de tije (acestea pot fi tăiate și rondele). Acum, pe fundul borcanelor sterilizate așezăm frunze de țelină, câteva boabe de piper și muștar, două foi de dafin în fiecare recipient, 2-3 căței de usturoi și mărarul. După cum am menționat mai sus, puteți pune și câteva feliuțe de ardei iute.

Așezăm acum gogonelele, printre care așezăm și tije de hrean și morcov. Procedăm la fel până umplem borcanul, după care mai adăugăm câteva boabe de piper și muștar, o foaie de dafin, puțin mărar uscat, frunze de țelină și un cățel de usturoi. În continuare, umplem borcanele cu saramură, strângem bine capacele și punem borcanele într-un loc răcoros și întunecat. Gogonelele vor fi gata în aproximativ 14 – 15 zile, în funcție de temperatura din locul în care le depozităm.