Home » Cum să faci orice » Prăjitura ochi de pisică. Ingrediente și mod de preparare. Rețeta, detaliată pas cu pas

Prăjitura ochi de pisică. Ingrediente și mod de preparare. Rețeta, detaliată pas cu pas

Alexandru Cazacu / 06.12.2021, 11:39
Prăjitura ochi de pisică. Ingrediente și mod de preparare. Rețeta, detaliată pas cu pas

Astăzi, de Sfântul Nicolae, copiii așteaptă cu nerăbdare să vadă ce le-a pus Moșul în ghetuțe. Ei bine, pe lângă darurile primite, părinții le pot pregăti copiilor și un desert special. Așadar, noi vă vom prezenta în continuare o rețetă inedită de prăjitură ochi de pisică. Aceasta se face foarte ușor și este extrem de delicioasă. Iată cum se prepară acest desert și care sunt ingredientele de care avem nevoie.

Prăjitură ochi de pisică. Ingrediente și mod de preparare

Mai întâi trebuie să menționăm faptul că, prăjitura ochi de pisică mai are și alte denumiri (ochi de păun, ochiul pisicii sau prăjitură ochelari), însă majoritatea rețetelor sunt asemănătoare. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum se prepară acest desert minunat și care sunt ingredientele necesare.

Ingrediente:

  • 400 g făină
  • 150 ml lapte
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 350 g gem de vișine (sau gemul preferat)
  • 10 g drojdie
  • 50 ml ulei
  • 250 g nucă măcinată (putem folosi și alune)
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Pentru început, ne vom ocupa de aluat. Așadar, cernem făina de grâu și o punem într-un bol încăpător. Încălzim laptele, iar în acesta vom dizolva drojdia și o lingură de zahăr. Separat, într-un bol mai mic batem și gălbenușurile.

Acum, facem în mijlocul făinii o adâncitură, în care adăugăm laptele, gălbenușurile, 50 g de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, un praf de sare și 50 ml de ulei. Frământăm aluatul până devine ferm și nu se mai lipește de mâini, după care îl vom lăsa să crească pentru aproximativ 60 de minute, într-un loc călduț.

Între timp, vom pregăti umplutura pentru prăjitura noastră. Așadar, batem albușurile cu 100 g zahăr și un praf de sare, până obținem o compoziție fermă, precum cea de bezele. Adăugăm nuca măcinată și amestecăm ușor cu o spatulă.

Prăjitură ochi de pisică – coacere

După ce aluatul a crescut, îl împărțim în două părți egale. Presărăm masa de lucru cu făină și întindem aluatul. Acum, vom pune doar pe marginile aluatului, pe lungime, un strat destul de gros de gem de vișine. În continuare, rulăm aluatul din lateral, astfel încât în fiecare parte să se formeze câte un rulou cu gem. Între cele două rulouri trebuie să rămână o porțiune de aproximativ 2-3 cm, în care vom pune jumătate din umplutura de albuș și nucă (vedeți în imaginea de mai jos).

Prăjitura ochi de pisică. Ingrediente necesare și mod de preparare
Prăjitura ochi de pisică. Ingrediente necesare și mod de preparare

Procedăm la fel și cu cealaltă foaie de aluat, le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 45 – 50 de minute. Cu toate acestea, temperatura de coacere poate fi diferită de la un cuptor la altul, așa că este recomandat să verificați din când în când prăjitura.

După ce timpul de coacere s-a scurs, scoatem tava din cuptor și lăsăm puțin prăjitura să se răcească. Ei bine, acum nu ne-a mai rămas nimic de făcut decât să tăiem prăjitura ochi de pisică în felii, să o așezăm pe o farfurie și să ne bucurăm de gustul său deosebit, alături de cei dragi.