Home » Cum să faci orice » Prăjitura Televizor. Cum se face desertul copilăriei. Ingrediente și mod de preparare

Prăjitura Televizor. Cum se face desertul copilăriei. Ingrediente și mod de preparare

Ileana Mladinoiu / 10.12.2021, 10:46
Prăjitura Televizor. Cum se face desertul copilăriei. Ingrediente și mod de preparare

Cu toții avem amintiri durabile despre deserturile care ne-au legănat copilăria. Astăzi sunt atemporale și îmbunătățite cu ingrediente noi. De la deserturile clasice esențiale până la prăjiturile bunicilor noastre, peste tot descoperim rețete simple care să ne determine să le actualizăm. Denumirile deserturilor au uimit dintotdeauna și, uneori, sunt legate de forma lor, dacă ne gândim la: prăjitura Carpaţi, prăjitura ochelari, buturuga, cartof ș.a.m.d. Altele ţin seamă de ingredientele folosite şi se numesc: prăjitură cu miere, cu nucă, cu zmeură, banane etc.

Prăjitura Televizor, ori prăjitura Budapesta

Pentru ardeleni, Prăjitura Televizor este cunoscută ca prăjitura Budapesta ori Prăjitura Dobra. Este, de fapt, prăjitura cu o serie de foi care au cacao, conțin cremă de vanilie alături lămâie, au un blat relativ pufos şi glazur doar din ciocolată.

La unguri, această prăjitură are numele de Vendégváró szelet.

Prăjitura Televizor. Cum se face desertul copilăriei. Ingrediente și mod de preparare
Prăjitura Televizor

Pași de urmat pentru prepararea Prăjiturii Televizor

Ingrediente pentur Prăjitura Televizor:

Pentru foile de cacao:

  •   300 de grame de faină clasică;
  •   150 de grame de zahăr făcut pudră;
  •   50 de grame de cacao;
  •   100 de grame de unt relativ moale cu aproximativ 82% grăsime;
  •   un pliculeț zahăr vanilat;
  •    5 grame de amoniu special de prăjituri;
  • 100 de mililitri de lapte

Pentru blat pufos vanilat

  •  patru ouă;
  •  100 de grame de zahăr;
  •  două linguri de ulei clasic ;
  •  125 de grame de făină clasică;
  • puțină sare;
  • un pliculeț de zahăr vanilat;
  •  coaja rasă de la o jumătate de lămâie și zeama stoarsă

Pentru crema de vanilie cu unt

  • 500 de mililitri de lapte;
  • patru gălbenușuri;
  • 250 de grame de zahăr;
  • 50 de grame de amidon;
  • 2 plicuri mici de zahăr vanilat;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • coaja rasă de la o jumătate lămâie;
  • 200 de grame unt cu aproximativ 82% grăsime

Pentru glazura de ciocolată

  • 150 de grame de ciocolată care să fie amară;
  • 75 de mililitri de smântâna pentru frișcă

În plus, 250 de grame de gem de caise ori marmeladă.

Mod de preparare foi cu cacao

Se așază untul moale dar să nu fie topit, zahărul care este pudră și vanilia în bolul robotului de bucătărie. Mixăm și obținem un amestec spumos. Apoi se cern deasupra făina și cacaua, amestecând din nou.

Dizolvăm într-o ceașcă amoniacul în 2-3 linguri de lapte, îl adăugăm peste celelalte ingrediente. Treptat se mai pune laptele rece până ce se leagă aluatul.

Vom obține în final aluatul în formă de bila care se pune în plastic și pe care o dăm la frigider pentru 15 minute. La început aluatul poate fi lipicios, însă după răcire va deveni neted.

Se împarte aluatul în 2 părți identice și se întinde pe 2 foi care au 30 pe 25 cm.

Încingem cuptorul la 180 de grade C. Înțepăm foile cu furculița.  și se coc timp de 8 minute la 180 grade C. Foile coapte se răcesc pe hârtiile de copt. Ele pot fi păstrate 4-5 zile.

Mod de preparare blat pufos cu vanilie

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat spumă albușurile, se adaugă zahărul, batem în continuare ca să obținem o spumă cât mai densă, lucioasă. Treptat, adăugăm și gălbenușurile alături de zahărul vanilat, sarea și acea coaja de lămâie.

Punem mixerul pe turație mică, adaugăm apoi jumătate din faina spusă, uleiul, apoi cealaltă jumătate de faina menționată. Mixăm pentru câteva secunde, cât să fie inclusă făina. Veți observa cât de pufos iese blatul.

Încingem cuptorul la 170 de grade C. Aluatul se toarnă într-o tavă de 30 pe 25 cm care are hârtie de copt. Blatul se coace aproximativ 25 de minute la 170 de grade C până ce atinge rumenirea completă.

După ce se coace scoatem hârtia de copt. Lăsăm la răcorit și ventilat.

Mod de preparare cremă de vanilie

Crema este din vanilie făcută în casă. Într-o oală, așezăm  gălbenușurile împreună cu zahărul tos, sarea, vanilia și coaja de lămâie. Le amestecăm și adaugăm amidonul. Se amestecă constant în oală alături de laptele rece. Trebuie să se îngroașă. Crema de vanilie trebuie să se răcorească.

La suprafață se acoperă cu o folie de plastic. Când mai e puțin caldă, trebuie mixată. Se începe adăugarea pentru a face untul moale. Punem și sucul stors de lămâie. Crema se dă la frigider pentru 30 de minute ca să se mai întărească puțin.

Montarea prăjiturii Televizor

Punem prima foaie cu cacao pe tavă. Deasupra ei jumătate din crema de vanilie și o netezim.Blatul trebuie uns pe ambele părți cu marmelada avută de caise. Apoi punem stratul de vanilie. Se unge cu gem și cealaltă față a blatului.

În final punem restul cremei de vanilie. Totul se acoperă cu foaia fragedă de cacao de la Budapesta Dobra. Prăjitura Televizor lăsăm la frăgezire pentru o zi. Nu se pune nimic deasupra.

Prepararea glazurii de ciocolată

Încălzim smântâna pentru frișcă. Când începe să fiarbă, punem ciocolata ruptă bucățele. După 2 minute, amestecăm bine. Acesta este ganache-ul.

Lăsăm glazura la răcorit până ce devine călduță, apoi o turnăm peste Prăjitura Televizor. Netezim cu spatula pentru uniformizare și o punem în frigider.