Home » Cum să faci orice » Preschimbare bancnote vechi. Cum poți înlocui bancnotele uzate. Procedura simplă

Preschimbare bancnote vechi. Cum poți înlocui bancnotele uzate. Procedura simplă

Voicu Costin / 24.01.2022, 11:38
Preschimbare bancnote vechi. Cum poți înlocui bancnotele uzate. Procedura simplă

Se întâmplă în unele cazuri să mergem la cumpărături și să plătim cu bani cash. Restul pe care îl primim poate fi deteriorat și aici ne referim în special la bancnote. Acești bani pot fi preschimbaţi printr-o metodă foarte simplă. În ce condiții și cum puteți beneficia de acest serviciu, aflați imediat!

Cum putem înlocui bancnotele vechi sau deteriorate

Banconotele rupte sau deteriorate sunt refuzate de multe ori la unele magazine, atunci când încercăm să le folosim. Nu trebuie să vă faceți griji dacă aveți în posesia voastră astfel de bani. Ei pot fi înlocuiți foarte ușor și nu vă costă absolut nimic.

BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare.

Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare, cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare, nu se pot rambursa solicitantului.

Puteți înlocui bancnotele la o bancă oarecare sau prin trimiterea prin poștă. Chiar dacă optați pentru a două opțiune, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR. Așadar, ambele servicii de preschimbare se vor face în mod gratuit.

Preschimbarea banilor vechi

Dacă mai aveți prin casă bancnote sau monede vechi, trebuie să știți că îi puteți preschimba pe termen nelimitat, în mod gratuit. Și în acest caz, însemnelor monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

În anul 2005, România a realizat o reformă monetară schimbând leul anterior (codul ISO 4217: ROL) cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL. De la intrarea în Uniunea Europeană în 2007, România are în plan să treacă la moneda unică europeană, euro, însă deficitul bugetar, situația financiară și criza economică din 2008 au împiedicat punerea în aplicare a acestui plan.

În 1999 a fost emisă și o bancnotă cu valoarea nominală de 2.000 lei, cu un caracter mai degrabă comemorativ, fiind lansată cu ocazia eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, care a fost vizibilă de pe o suprafață destul de mare din teritoriul României. Bancnota a fost realizată pe suport de plastic (polimer), metodă folosită la toate emisiunile din perioada următoare. Aceasta a fost prima bancnotă emisă în România (și în Europa) pe suport de polimer.

Ce tipuri de monede și bancnote sunt emise în România

În România sunt în prezent 13 tipuri de bancnote și monede diferite. Monedele sunt confecționate din oțel placate cu alamă sau nichel ( 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 de bani), iar bancnotele sunt realizate pe suport de polimer ( 1 leu, 5 lei, 10 lei, 20 de lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 500 de lei). Fiecare monedă și bancnotă are inscripții diferite, imagini sau personalități marcante din istoria României.