Rețetă ciorbă de fasole cu afumătură, o rețetă tradițională îndrăgită de toată lumea. Această mâncare ne amintește și de bucătăria bunicii şi de mirosul din copilărie. Rezultatul este absolut fabulos, în special dacă este completat cu o ceapă roșie feliată și înmuiată în puțină sare.
Ciorba de fasole cu afumătură este o alegere bună indiferent de anotimp. Iată ingredientele și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține o ciorbă ca la bunica acasă.
Ingrediente rețetă ciorbă de fasole cu afumătură
Pentru început se spală foarte bine fasolea în câteva ape, după care se lasă la înmuiat peste noapte în apă rece. A doua zi, se spală din nou și se pune la fiert în apă curată (sfat: se poate pune și o linguriță de bircarbonat de sodiu pentru că înmoaie celuloza din coajă) și după ce dă primele clocote (circa cinci minute) se aruncă apa și se pune alta curată.
Se repetă această operațiune încă o dată sau de două ori, după care se lasă fasolea la fiert, până se face pe trei sferturi, nu complet, pentru că ea va mai fierbe și în zeama aromată a afumăturii. Mai simplu, pentru a scurta timpul de gătire, se pot folosi fasole din conservă.
Fasolea opărită și clătită, împreună cu afumătura și foile de dafin se pun într-o oală, se acoperă cu apă rece și se pun pe foc. Sarea se adaugă la sfârșit, pentru că și carnea afumată este sărată. Atenție, dacă se știe că afumătura fierbe ceva mai greu, ar trebui fiartă pe jumătate separat, pentru a nu se zdrobi complet boabele de fasole iar carnea să fie încă nefiartă.
Imediat ce începe să fiarbă, se spumează cum trebuie, de cât mai multe ori. Între timp, se pot pregăti și restul ingredientelor. Ceapa, ardeiul și toate rădăcinoasele se curăță, se spală, se toacă în cubulețe potrivite și după ce carnea afumată și fasolea au fiert circa o oră, se adaugă și acestea. Tot acum se adaugă tarhonul și cimbrul, după preferințe. Pe măsură ce apa se evaporă, se completează cu apă calda.
După ce atât legumele, cat și fasolea și carnea sunt bine fierte, se adaugă sucul de roșii și se mai lasă la fiert circa 5 minute, condimentând cu sare și piper, după gust. Între timp se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul, pătrunjelul și leușteanul, după care se așteaptă până ciorba este gata, pentru a fi presărate.
Rețetă ciorbă de fasole cu afumătură. La final, se oprește aragazul, se presară verdețurile și se lasă câteva minute la „odihnit” după care se servește caldă cu ceapă sau ardei iuți.