Home » Cum să faci orice » Rețetă vin fiert. Ce să adaugi pentru un gust deosebit. Ingredientul care face diferența

Rețetă vin fiert. Ce să adaugi pentru un gust deosebit. Ingredientul care face diferența

Manolică Anca / 30.11.2021, 11:22
Rețetă vin fiert. Ce să adaugi pentru un gust deosebit. Ingredientul care face diferența

De proviziile din toamnă ne bucurăm mai ales iarna. Este și cazul vinului, băutura perfectă de savurat în serile friguroase. Făcută în casă, cu zahăr, scorțișoară, mere, portocale, anason, ghimbir, miere, cuișoare, migdale, piper sau orice îți mai trece prin cap, licoarea lui Bachus este delicioasă în orice combinație. Depinde de gustul fiecăruia. Iată o rețetă de vin fiert mai deosebită.

De unde provinde tradiția de a bea vin fiert

Vinul fiert este o băutură delicioasă obținută din vin, zahăr și o mulțime de mirodenii. Se servește fierbinte și este răspândit în toată Europa. Italienii îl numesc „Vin brûlé”, dar, de fapt, denumirea vine din franceză, unde „brûlé” înseamnă „ars”. În Franța, însă, i se spune „vin chaud”. În Germania, vinul fiert este cunoscut sub numele de Glühwein.

Această licoare specială se consumă în special între Crăciun și Revelion. Originea acestei băuturi datează din cele mai vechi timpuri, din vremurile romane, când se bea „conditum paradoxum”, o băutură care se făcea din vin, miere și șofran. Romanii aromatizau inițial vinul cu zahăr și condimente, precum scorțișoara, frunzele de dafin, coriandrul, cimbrul sau anasonul stelar. Apoi au adăugat și miere pentru a obține ceea ce era un adevărat „nectar al zeilor”.

Vinul fiert este perfect de savurat serile reci de iarnă, el nelipsind din piețele de Crăciun sau pe pârtiile de schi. Nimic nu se compară cu un pahar de vin fiert proaspăt scos dintr-un termos aburind.

Rețetă de vin fiert
Rețetă de vin fiert

Cum faci cea mai bună rețetă de vin fiert

Vinul fiert este o băutură foarte apreciată în zilele reci. Rapidă și simplă de făcut, este important să respecți câțiva pași pentru ca rețeta să iasă ca la carte. La final, poate fi îmbunătățită și cu puțin digestiv.

Ingrediente rețetă vin fiert

  • un litru de vin roșu
  • o linguriță de Ienibahar
  • o jumătate de linguriță de cuișoare
  • o linguriță de cardamom
  • 100 g de zahăr
  • două batoane de scorțișoară
  • 90 ml de digestiv (lichior, coniac, brandy)
  • o portocală

Mod de preparare rețetă vin fiert

Pentru început este nevoie de o oală ceva mai mare în care se pune la fiert un litru de vin la foc mediu și se adaugă toate mirodeniile din lista de mai sus. Se adaugă și portocala tăiată în cubulete și se fierbe până când zahărul se topește. Apoi, se ia oala de foc și se scot batoanele de scorțișoară. În fiecare cană se pune 30 ml de digestiv și apoi se toarnă vinul fiert. Gustul este unul desăvârșit! Servește-l alături de cei dragi!

De preferat este ca vinul fiert să se bea din căni de lut cu gura strâmtă. Și dacă stăm să analizăm preferințele pentru unele soiuri de struguri din care rezultă cel mai bun vin fiert, ar trebui să optezi pentru Barolo, Cabernet și chiar Merlot sau Pinot Noir.

Spor în bucătărie și poftă bună!