Home » Cum să faci orice » Rugăciune Ajunul Bobotezei. Ce rugăciune specială e bine să spui pe 5 ianuarie. Îți aduce noroc și liniște

Rugăciune Ajunul Bobotezei. Ce rugăciune specială e bine să spui pe 5 ianuarie. Îți aduce noroc și liniște

Alexandru Cazacu / 05.01.2022, 13:48
Rugăciune Ajunul Bobotezei. Ce rugăciune specială e bine să spui pe 5 ianuarie. Îți aduce noroc și liniște

În fiecare an, pe data de 5 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc unul dintre cele mai importante evenimente religioase din calendar, adică Ajunul Bobotezei. Pentru a avea noroc și liniște în casele noastre, fețele bisericești ne recomandă să rostim o rugăciune specială în Ajun de Bobotează. Haideți să vedem ce rugăciune e bine să spui pe 5 ianuarie.

Rugăciunea specială pe care trebuie să o rostești în Ajunul Bobotezei

Creștinii ortodocși sărbătoresc Ajunul Bobotezei prin post și rugăciune, pregătindu-se să întâmpine sărbătoarea Botezului Domnului din ziua următoare. În următoarele rânduri ale acestui articol, noi ți-am pregătit o rugăciune specială, care se rostește în Ajun de Bobotează. Se spune despre această rugăciune că este făcătoare de miracole și aduce pacea și norocul în casă. Iată ce rugăciune e bine să spui pe 5 ianuarie.

Rugăciune Ajunul Bobotezei

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătoși și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău.

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit:

Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-L primesc’ și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură si toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune zicând:

Continuarea rugăciunii ce se rostește în Ajunul Bobotezei

A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul și pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai.

Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție si feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de Început și cu Preasfântul și Bunul și de Viată Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

Rugăciunea specială pe care trebuie să o rostești în Ajunul Bobotezei
Rugăciunea specială pe care trebuie să o rostești în Ajunul Bobotezei

Tradiții și obiceiuri de Ajunul Bobotezei

Botezul Mântuitorului este o sărbătoare pentru credincioși, iar mai ales în mediul rural, cu această ocazie au loc mai multe obiceiuri și tradiții.

Pe 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, credincioșii țin post și se roagă, pregătindu-se pentru a întâmpina marea sărbătoare a Botezului Domnului. Tot în această zi, preoții din parohii merg cu  „botezul” sau cu „Iordanul”, binecuvântând locuințele oamenilor cu Agheasmă Mare.

În unele zone din țară, atunci când preotul sfințește casa, fetele tinere încearcă să fure fire de busuioc din vasul cu apă sfințită. Se spune ca dacă le pune pe cap înainte să adoarmă, ele își vor visa alesul. Totodată, văduvele și flăcăii necăsătoriți iau un fir din smocul de busuioc cu care preotul sfințește casa, îl leagă cu ață roșie și îl poartă cu ei.

Ajunul Bobotezei – alte obiceiuri și superstiții

Se spune că, în Ajunul Bobotezei, când preotul vine să sfințească casa, este bine să arunci cu boabe de porumb înaintea lui, pentru ca găinile să facă ouă multe în anul respectiv. De asemenea, trebuie să mături după ce pleacă preotul, în caz contrat vei avea purici peste vară.

Tot în Ajun de Bobotează, se spune că cerurile se deschid, iar copii pleacă la colindat cu Chiraleisa. O tradiție din popor spune că după ce preotul pleacă, copiii înconjoară casa cu o lumânare aprinsă pentru ca acesta să fie protejată de duhurile rele și de necazuri, potrivit realitatea.net.

Conform unei alte tradiții vechi, în Ajun de Bobotează, oamenii pregătesc o masă bogată precum cea din Ajunul Crăciunului. Pe aceasta se așterne o față de masă nouă, iar sub fața de masă se pune fân. Totodată, pe fiecare colț al mesei se pune câte un bulgăre de sare, iar pe masă se pun 12 feluri de mâncare. Cu toate acestea, până la ieșirea preotului bucatele nu trebuie consumate, iar după sfințirea mesei, o parte din acestea sunt adăugate în mâncarea animalelor din gospodărie, pentru ca dobitoacele să fie protejate de boli pe tot parcursul anului.

Se mai spune că, dacă în Ajunul Bobotezei zăpada scârțâie sub picioarele preotului care umblă cu „Iordanul”, înseamnă ca anul va fi bogat, iar recoltele vor da roade.