Home » Cum să faci orice » Secretul plantelor frumoase și sănătoase. Ce pământ e bine să pui în ghiveci de fapt

Secretul plantelor frumoase și sănătoase. Ce pământ e bine să pui în ghiveci de fapt

Toader Mihai / 07.10.2021, 10:36
Secretul plantelor frumoase și sănătoase. Ce pământ e bine să pui în ghiveci de fapt

Pe lângă alți factori, pământul din ghiveciul plantelor este extrem de important pentru ca acesta să se dezvolte corespunzător. În afara faptului că pământul îi oferă plantei posibilitatea de a se ancora bine, acesta trebuie să îi ofere și substanțele necesare pentru o bună creștere. Află în continuare ce pământ trebuie să pui în ghiveci și care este secretul plantelor frumoase și sănătoase.

Ce pământ să pui în ghiveci pentru a avea plante frumoase și sănătoase

Este normal ca pământul din ghiveci să semene cât mai mult cu solul natural în care se dezvoltă plantele. Tocmai de aceea este bine să cunoaștem nevoile plantelor noastre, pentru a le putea oferi condițiile optime. Atunci când punem pământul în ghiveci trebuie să avem în vedere câteva aspecte, deoarece există câteva condiții pe care solul trebuie să le îndeplinească.

Solul trebuie să fie destul de solid încât să poată susține planta, cu rădăcinile bine înfipte în pământ. De asemenea, este foarte important ca retenția de apă a solului să fie corespunzătoare, deoarece planta își procură hrana din sărurile dizolvate din sol. Totodată, aerația este la fel de importantă.

Pământul obișnuit de grădină

În cazul pământului de grădină, compoziția corespunzătoare trebuie să conțină aproximativ 60% nisip, 25% argilă, 10% calcar și 5% humus, potrivit specialiștilor. Evident, aceste cantități pot varia, în funcție de zona geografică. Adus direct din grădină, solul nu este potrivit pentru dezvoltarea corectă a unei plante în ghiveci, pentru că are tendința să se taseze mai mult datorită irigărilor. Cu toate acestea, el poate fi utilizat dacă plantele sunt mari, iar ghivecele pe măsură, dar în amestec, în proporție de 25 – 50 %.

Mranița

Aceasta este de calitate atunci când este fermentată, echilibrată chimic, însă o fermentare completă are nevoie de până la 10 ani. Este important să menționăm faptul că mranița ca atare nu este potrivită pentru plantele crescute în ghiveci. Mai exact, ne trebuie un amestec de diferite tipuri de soluri, mraniță și minerale, conform cu cerințele unor plante.

Secretul plantelor frumoase și sănătoase. Ce pământ trebuie să pui în ghiveci de fapt
Secretul plantelor frumoase și sănătoase. Ce fel de pământ trebuie să pui în ghiveci de fapt

Substraturile de cultură din comerț

În magazinele de specialitate găsim substraturi pentru ghivece gata preparate, iar acestea ne pot ușura munca. De exemplu, un melanj bazic sunt amestecurile pentru plante verzi. În cazul în care se formează bulgări, veți fi nevoiți să mai adăugați puțin nisip. Pe de altă parte, dacă amestecul conține prea multă turbă, va trebui să mai adăugați puțin pământ de grădină.

De asemenea, în comerț mai puteți găsi amestecuri pentru cactuși și plante grase. Acesta conține diferite tipuri de turbă și puzzolane, care au rolul de a aera. Pe de altă parte, amestecurile pentru bonsai, de exemplu, conțin un sol argilos, pentru ca rădăcinile plantei să se fixeze mai bine. Cu toate acestea, densitatea acestuia poate să fie redusă cu turbă și mai puteți adăuga și nisip.

În ceea ce privește amestecurile pentru orhidee, ele nu trebui să conțină pământ. Mai exact, solul optim pentru aceste tipuri de plante trebuie să conțină scoarțe și eventual mușchi sintetic, potrivit paradisverde.ro.