Home » Cum să faci orice » Șuncă de casă. De ce ingrediente ai nevoie pentru saramură. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas

Șuncă de casă. De ce ingrediente ai nevoie pentru saramură. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas

Balan Daniel / 31.12.2021, 18:26
Șuncă de casă. De ce ingrediente ai nevoie pentru saramură. Rețeta tradițională, explicată pas cu pas

Cu siguranță, majoritatea românilor își aduc aminte cu drag de preparatele bunicilor pentru zilele de sărbătoare, iar dintre acestea nu lipsea celebra șuncă de casă. Dacă și tu vrei să pregătești un astfel de preparat anul acesta, noi îți vom prezenta în continuare o rețetă tradițională de șuncă țărănească de casă.

Rețetă tradițională de șuncă de casă

A-ți face singur șunca de casă este o experiență extraordinară pentru orice pasionat de carne. Deși este un proces destul de lung, este unul pe deplin satisfăcător și, pe lângă sentimentul de realizare, oferă și câteva recompense gustoase. Totodată, veți fi siguri că șunca este de calitate și veți avea controlul asupra aromei și a gradului de afumare (adică o puteți afuma mai mult sau mai puțin, în funcție de cum vă place).

După cum spuneam, această rețetă este una tradițională, iar tot ceea ce trebuie să faci pentru o șuncă de casă cu adevărat savuroasă este să urmezi cu atenție pașii prezentați mai jos. Hai să vedem care sunt ingredientele pentru rețeta de șuncă de casă și cum se face acest minunat preparat.

Ingrediente:

  • pulpă de porc cu șorici (fără os)
  • 40 g sare pentru fiecare litru de apă
  • foi de dafin
  • ienibahar
  • rozmarin
  • piper boabe
  • ardei iute.

Mod de preparare

Mai întâi, vom tăia bucăți din pulpa de porc în bucăți groase de aproximativ 5-6 cm, având grijă ca fiecare bucată să aibă grăsime și șorici. Acum că am tăiat carnea, ne vom ocupa de saramură.

Ei bine, saramură vom face în funcție de câte bucăți de pulpă avem, deoarece lichidul trebuie să acopere le acopere pe toate. Așadar, după cum am menționat mai sus, pentru fiecare litru de apă vom folosi 40 g de sare. Așezăm toate bucățile de pulpă întru vas mare cu capac (un butoiaș mai mic). Peste acestea vom adăuga câteva frunze de dafin, boabe de ienibahar și piper, două crenguțe de rozmarin, și un ardei iute rupt în bucăți (putem pune și câțiva căței de usturoi).

Rețeta tradițională de șuncă de casă. De ce ingrediente ai nevoie pentru saramură
Rețeta tradițională de șuncă de casă. De ce ingrediente ai nevoie pentru saramură

Șuncă de casă – afumare

Acoperim carnea cu saramură și lăsăm să stea la un loc răcoros pentru 6-7 zile. După ce a trecut tot acest timp, scoatem bucățile de carne din saramură și le legăm cu sfoară. Acum, vor atârna carnea într-un loc răcoros (undeva unde intră vântul) să se zvânte, pentru 24 – 48 de ore.

După ce carnea s-a zvântat, o punem la afumat cu lemn de fag, alternând fumul cald și rece, pentru alte 48 de ore. După ce am făcut toate acestea, punem șunca afumată să fiarbă la abur, pentru aproximativ 2 ore.

După ce scoatem șunca de la fiert și cât e încă fierbinte o vom unge cu un amestec făcut apă rece cu piper măcinat, boia de ardei, cimbru măcinat, coriandru, ienibahar și usturoi pisat. Lăsăm să se răcească bine, după care o putem consuma.

Deși durează câteva zile să o faci, preparată în acest fel, șunca de casă este extraordinară și cu siguranță va fi apreciată de toată lumea.