Home » Cum să faci orice » Tratamente pomi fructiferi primăvară. Cum se fac corect tratamentele. Sfaturi utile

Tratamente pomi fructiferi primăvară. Cum se fac corect tratamentele. Sfaturi utile

Cojocaru Cristian / 26.02.2022, 16:48
Tratamente pomi fructiferi primăvară. Cum se fac corect tratamentele. Sfaturi utile

Întreținerea de primăvară timpurie a pomilor fructiferi este importantă pentru a începe corect sezonul de vegetație și pentru a pregăti pomii pentru o creștere sănătoasă, viguroasă și o recoltă abundentă. Fără fertilizarea de primăvară devreme, controlul dăunătorilor și bolilor, protecția trunchiului, plivitul și mulcirea, pomii fructiferi pot suferi o creștere și deteriorare inutilă sau slabe. Află ce tratamente să utilizezi pentru ai tăi pomi fructiferi.

Tratamente pe care le poți aplica primăvara la pomi fructiferi

Un pom fructifer are nevoie de îngrășământ numai dacă crește în sol sărac sau dacă creșterea din anul precedent a fost mai mică de 40 de cm. Dacă există aceste condiții, atunci aplică un îngrășământ 10-10-10, azot-fosfor-potasiu, cu eliberare lentă, chiar înainte de apariția mugurilor și ruperea frunzelor, recomandă Iowa State University Extension and Outreach.

Îngrășământul este aplicat la o rată de 1 kilogram, egal cu 1/10 de azot real, pentru fiecare an de la data plantării unui copac. Nu depăși niciodată 10 kg de îngrășământ pentru un copac. Răspândește îngrășământul într-o bandă pornind la 30 de cm de trunchiul copacului și extinzându-se cu 30 de cm dincolo de coronamentul copacului. Greblează îngrășământul în primii 8 cm de sol și apoi udă bine zona.

Primăvara devreme este un moment optim pentru a avea un avans în prevenirea bolilor și combaterea dăunătorilor pentru pomul fructifer. Curăță frunzele căzute, materialul vegetal mort, pietrele, crengile și alte resturi din jurul bazei copacului pentru a îndepărta sursele de dăunători și boli care iernează și pentru a preveni noi dăunători și boli.

Aplicarea spray-ului inactiv pentru pomi fructiferi în acest moment ucide, de asemenea, dăunătorii care iernează și ouăle lor înainte ca aceștia să aibă timp să producă efecte. De asemenea, aplică un fungicid pentru a adăuga o barieră de protecție împotriva formării bolilor fungice care cresc rapid pe vreme caldă, umedă, de primăvară.

Taie pomii fructiferi primăvara pentru a îndepărta orice ramuri moarte, bolnave sau deteriorate. De asemenea, ar trebui să îndepărtezi ramurile slabe și să subțiezi centrul copacului dacă este necesar, astfel încât lumina să poată trece. Asigură-te că dezinfectezi foarfecele de tăiat pentru a preveni răspândirea bolilor în copaci.

tratamente pomi fructiferi
Trunchiul copacilor trebuie varuit pentru o protectie suplimentara

Aplică var și mulci pentru o protecție mai bună

Scoarța unui pom fructifer este susceptibilă la arsuri solare atunci când este expusă la lumina directă a soarelui pentru perioade lungi de timp. La începutul primăverii, înainte de apariția frunzelor copacului și după tăiere, scoarța este în mod special expusă riscului de acest tip de daune. O soluție simplă este să vopsești trunchiul cu o soluție ușoară de văruire pentru a-i umbri scoarța de razele dăunătoare ale soarelui.

Cea mai bună soluție de văruire constă în părți egale din vopsea albă din latex și apă. Aplică în total două straturi de văruire, lăsând primul strat să se usuce complet înainte de a adăuga al doilea strat. Pe măsură ce un pom fructifer întrerupe repausul și începe să crească activ în primăvară, alte plante, și anume buruienile, încep să facă același lucru.

Acest flux de vegetație nedorită absoarbe umiditatea și nutrienții din sol de care pomul fructifer are nevoie pentru a-și stimula noua creștere a frunzelor. Curățarea buruienilor pe măsură ce ies din pământul înconjurător la începutul primăverii asigură că acel copac primește hrana adecvată.

Așezarea unui strat de mulci cu grosimea de 2 până la 5 cm imediat după îndepărtarea buruienilor va reduce creșterea viitoare a buruienilor, reducând în același timp pierderea de umiditate din sol. Păstrează mulciul la 10 până la 15 inci de trunchiul pomului fructifer pentru a preveni putrezirea scoarței copacului.