Home » Cum să faci orice » Unde și cum se păstrează corect cafeaua. Locul ideal din bucătărie. Greșelile pe care e bine să le eviți

Unde și cum se păstrează corect cafeaua. Locul ideal din bucătărie. Greșelile pe care e bine să le eviți

Toader Mihai / 19.10.2021, 17:42
Unde și cum se păstrează corect cafeaua. Locul ideal din bucătărie. Greșelile pe care e bine să le eviți

Fără doar și poate, cafeaua este una dintre cele consumate băuturi la nivel global. Ei bine, dacă și ție îți place această cafeaua, atunci trebuie neapărat să știi și cum să o depozitezi corect. Așadar, noi îți vom spune în rândurile de mai jos, unde și cum se păstrează corect cafeaua, dar și ce greșeli trebuie să eviți din acest punct de vedere.

Unde și cum se păstrează corect cafeaua

Dacă nu este depozitată corespunzător, cafeaua poate căpăta un gust nu tocmai plăcut și își poate pierde din proprietăți. Ei bine, există doi factori importanți care pot avea un impact negativ asupra cafelei. Mai exact, este vorba despre oxigen și razele soarelui, adică trebuie să reduci pe cât posibil circulația aerului, să limitezi fluctuațiile de temperatură și, bineînțeles, să eviți expunerea cafelei la razele soarelui.

Deși mulți ar putea crede contrariul, cafeaua nu trebuie păstrată în râșniță. De ce spunem acest lucru? Ei bine, majoritatea acestor dispozitive nu sunt sigilate ermetic, iar pe lângă asta, uleiurile naturale din cafea se vor acumula în râșniță.

Se spune că atunci când este păstrată în congelator, cafeaua va avea un gust proaspăt pentru mai mult timp. Ei bine, acest lucru nu este adevărat, mai ales dacă pungile în care este pusă nu sunt etanșe. Fiind perisabilă, cafeaua se alterează ușor, mai ales dacă este măcinată. Așadar, expunerea acesteia la temperaturi foarte scăzute, poate duce la deteriorarea uleiurilor sale naturale. De asemenea, acest lucru este valabil și pentru cafeaua depozitată în frigider, pentru că nivelul de umiditate este foarte ridicat, iar cafeaua desfăcută își va pierde gustul și proprietățile mai rapid.

Sfaturi pentru depozitarea cafelei

După cum am menționat anterior, trebuie să depozităm cafeaua în locuri unde temperatura este constantă. Mai exact, din cauza temperaturii oscilante, nu este recomandată păstrarea cafelei în dulapurile de pe lângă aragaz. De asemenea, nu este indicat ca aceasta să fie lăsată pe blatul din bucătărie, sau în locurile de lângă fereastră unde pot pătrunde razele soarelui.

Pe de altă parte, dacă cafeaua este în ambalajul original, iar acesta este sigilat, ea poate fi lăsată și în locurile menționate mai sus. În caz că nu este în ambalajul original, puteți folosi un aparat de vidat, asta dacă dispuneți de un astfel de dispozitiv.

De asemenea, puteți să păstrați cafeaua în borcane, recipiente sau pungi de plastic care se închid etanș și nu permit aerului să ajungă la cafea. Acestea sunt foarte ușor de găsit, însă trebuie să le ții departe de lumina directă a soarelui și de căldură. Adică le poți pune în dulap sau într-o cămară.

Dacă ai cumpărat o cantitate mare de cafea, trebuie să te asiguri că aceasta va sta într-un loc uscat, unde temperatura este constantă și bineînțeles într-un ambalaj sau recipient închis ermetic. După cum spuneam, dacă punem cafeaua într-un ambalaj desfăcut în congelator, acesta va prelua gustul celorlalte alimente. Cu toate acestea, o putem totuși congela cafeaua boabe dacă pungile se pot vida. Bineînțeles, după ce am dezghețat-o va trebui să o măcinăm și să o consumăm.