Home » Cum să faci orice » Vechime în muncă 2022. Cum își pot dovedi românii perioadele lucrate și în ce condiții pot obține adeverințe de muncă

Vechime în muncă 2022. Cum își pot dovedi românii perioadele lucrate și în ce condiții pot obține adeverințe de muncă

Alexandru Cazacu / 16.02.2022, 09:50
Vechime în muncă 2022. Cum își pot dovedi românii perioadele lucrate și în ce condiții pot obține adeverințe de muncă

Cel mai probabil, mulți dintre români se întreabă ce vechime în muncă au acumulat de-a lungul anilor. Dacă și tu te afli printre aceștia, în rândurile următoare vei afla cum îți poți dovedi perioadele lucrate și în ce condiții se pot obține adeverințele de muncă. Pentru mulți dintre salariații din țara noastră încă în activitate, carnetele de muncă sunt încă necesare pentru a putea dovedi activitatea.

Vechime în muncă 2022. Cum își pot dovedi românii perioadele lucrate

În primul rând, este important să menționăm faptul că angajații români au dreptul de a obține o adeverință care să detalieze atât vechimea în muncă, cât și activitățile desfășurate și durata lor. Adeverințele respective sunt eliberate, în primul rând, de către angajator, iar potrivit legii, acesta trebuie să răspundă cererilor solicitărilor salariaților.

După cum am menționat și anterior, pentru a-și putea dovedi vechimea în muncă, carnetele de muncă sunt încă necesare pentru mulți dintre angajații încă în activitate. Începând din anul 2011, evidența muncii nu se mai face prin carnetele de muncă, ci în format electronic, prin intermediul Revisal. Cu toate acestea, carnetele de muncă sunt încă importante pentru cei care au lucrat în perioadele respective, deoarece pot dovedi vechimea în muncă doar prin intermediul acestora.

Astfel că, pentru perioadele de până la 31 decembrie 2010, dovada vechimii în muncă și în specialitate se face cu carnetele de muncă, conform avocatnet.ro. După cum au atras atenția inspectorii de muncă în ultimii ani, încă există carnete de muncă ce așteaptă să fie revendicate de către titulari.

Cum pot dovedi angajații cât au lucrat prin intermediul adeverinței de vechime în muncă

În cazul în care o persoană nu mai deține carnetul de muncă sau a lucrat perioade care nu sunt trecute în acesta, aceasta poate solicita adeverințe de muncă angajatorilor (dacă mai există) sau inspectoratului teritorial de muncă, mai informează sursa citată.

Începând cu 2011, angajații pot demonstra perioada lucrată prin adeverința de vechime în muncă, iar potrivit HG nr. 905/2017, aceasta este, după cum spuneam, eliberată fie de angajator, fie de ITM.

Vechime în muncă 2022. Cum își pot dovedi românii perioadele lucrate
Vechime în muncă 2022. Cum își pot dovedi românii perioadele lucrate

Conform legii, la încetarea contractului de muncă, angajatorul este obligat să elibereze automat o adeverință de vechime. Aceasta trebuie să ateste activitatea desfășurată, durata, salariul dar și vechimea în muncă și în specialitate. Pe lângă adeverința respectivă, angajatorul trebuie să elibereze și un extras din Revisal.

De asemenea, orice actual sau fost angajat poate solicita angajatorului său o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul și vechimea în muncă sau un extras din Revisal. De la data solicitării, angajatorul are termen de cel mult 15 zile pentru a elibera documentul.

Adeverința în muncă ar trebui să conțină următoarele informații:

  • datele de identificare ale angajatului;
  • datele de identificare ale contractului de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (data încheierii și numărul);
  • durata activității desfășurate;
  • funcția/funcțiile ocupate;
  • schimbările suferite de contractul individual de muncă;
  • valoarea salariului de bază (inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual);
  • vechimea în muncă, în meserie și specialitate;
  • perioadele de concediu fără plată;
  • absențele nemotivate de la serviciu.

Atunci când salariatul solicită un extras din Revisal angajatorului, iar acesta din urmă nu îl poate elibera, există varianta obținerii extrasului de la inspectoratele teritoriale de muncă. Instituțiile vor elibera extrasul din Revisal, din care să reiasă activitatea desfășurată la angajator, în cel mult 15 zile.