Home » Cum să faci orice » Zacuscă cu ciuperci. Ce e bine să faci înainte de a pune legumele la fiert. Rețeta explicată pas cu pas

Zacuscă cu ciuperci. Ce e bine să faci înainte de a pune legumele la fiert. Rețeta explicată pas cu pas

Alexandru Cazacu / 05.10.2021, 07:56
Zacuscă cu ciuperci. Ce e bine să faci înainte de a pune legumele la fiert. Rețeta explicată pas cu pas

Zacusca se numără printre cele mai îndrăgite conserve pentru iarnă a românilor, așadar, noi v-am pregătit astăzi o rețetă deosebită de zacuscă cu ciuperci. Dacă și ție îți place zacusca, însă nu ai apucat să o pregătești încă, merită să încerci rețeta de mai jos.

Rețetă de zacuscă cu ciuperci

Cel mai probabil, nu toată lumea a reușit să facă zacuscă până acum. Așadar, pentru cei care doresc să facă în aceste zile o zacuscă delicioasă pentru sezonul rece, noi vă propunem o rețetă extrem de delicioasă de zacuscă cu ciuperci. Pe lângă faptul că se prepară foarte ușor, rezultatul va fi cu siguranță pe placul tuturor celor dragi. Acestea fiind spuse, hai să vedem lista de ingrediente pe care o să le folosim și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 3 kg ciuperci (puteți folosi gălbiori, champignon, etc.)
  • 1,5 kg ceapă
  • 1 kg ardei capia
  • 300 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 căței de usturoi
  • 500 ml suc de roșii
  • piper
  • 2 frunze de dafin
  • sare.

Mod de preparare

Pentru început vom coace la aragaz ardeii (în cazul în care stați la bloc și nu dispuneți de o plită). După care îi curățăm de coajă și cotoare și îi lăsăm într-un vas acoperit. În continuare, vom spăla ciupercile proaspete, însă nu le curățăm pielița de deasupra. După ce am făcut acest lucru, punem ciupercile întregi la opărit pentru aproximativ 15 – 20 de minute, le scurgem bine și le dăm prin mașina de tocat. Acum, dăm prin mașina de tocat și ardeii capia.

Între timp, curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Într-un ceaun de tuci, punem uleiul la încins și călim ceapa până devine sticloasă și se înmoaie puțin. Adăugăm în ceaun ardeii și lăsăm să mai fiarbă pentru câteva minute, după care vom pune în ceaun și ciupercile. Adăugăm 2 frunze de dafin, usturoiul zdrobit, potrivim sare și piper și lăsăm să fiarbă aproximativ 30 min la foc mic, mestecând din când în când, pentru ca zacusca să nu se prindă de pereții ceaunului.

Cum se prepară zacusca cu ciuperci
Rețetă delicioasă de zacuscă cu ciuperci

Iată că ne apropiem de sfârșitul rețetei. Așadar, după ce s-au scurs cele 30 de minute, turnăm în ceaun și sucul de roșii și lăsăm totul să fiarbă până mai scade puțin. Zacusca este gata atunci când la suprafață se formează mici ochiuri de ulei.

Ei bine, când zacusca cu ciuperci este gata o punem fierbinte în borcanele spălate și sterilizate (puteți să puneți borcanele pe o tavă de metal pentru a nu se crăpa). Peste borcane vom așeza câteva pături groase și le lăsăm să se răcească treptat.

Sterilizarea borcanelor în cuptorul pe gaz

Acum că știm cum se face zacusca cu ciuperci, haideți să vedem cum sterilizăm borcanele. Spălăm bine borcanele și le punem într-o tavă de metal în cuptorul aragazului. Acestea trebuie să stea cu gura în sus în cuptor. Pornim cuptorul la treapta mică și urmărim momentul când picăturile de apă de pe borcane încep să sfârâie. Când au început să sfârâie mai lăsăm maxim 1 minut, oprim focul aragazului și lăsăm ușa întredeschisă până când borcanele se răcesc complet.