Home » Din București » Cine a construit Palatul Victoria și alte clădiri emblematice din București. Povestea mai puțin știută a omului care a modelat imaginea Capitalei

Cine a construit Palatul Victoria și alte clădiri emblematice din București. Povestea mai puțin știută a omului care a modelat imaginea Capitalei

Manolică Anca / 23.10.2021, 15:30
Cine a construit Palatul Victoria și alte clădiri emblematice din București. Povestea mai puțin știută a omului care a modelat imaginea Capitalei

În București există o mulțime de clădiri emblematice care dăinuie de zeci de ani, și impresionează prin grandoarea și frumusețea lor. Ba mai mult. unele au avut o contribuție, într-o formă sau alta, la realizarea României Mari, fiind sediile unor instituții importante. Dar hai să aflăm cine a fost omul care a modelat imaginea Capitalei. Iată cine a construit Palatul Victoria și alte clădiri emblematice din București.

Omul care a modelat imaginea Bucureștiului

Palatul Victoria, devenit sediul Guvernului României, Academia Militară din Bucureşti, Teatrul Naţional din Timişoara sunt doar câteva dintre clădirile care poartă cu mândrie numele arhitectului Duiliu Marcu. El a modelat imaginea Capitalei, dar și a altor orașe, fiind un profesionist desăvârșit.

Membru al Academiei Române, președinte de onoare al Uniunii Arhitecților şi profesor, mentor a multor generaţii de arhitecți, Duiliu Marcu a stăpânit la perfecție cele trei mari stiluri arhitecturale ale epocii sale: clasic, neoromânesc şi modern. Proiectele sale îmbină eleganţa cu utilitatea şi trăinicia.

A realizat peste 150 de lucrări importante

Duiliu Marcu s-a născut în anul 1885, la Calafat. Încă de mic s-a remarcat prin rezultate foarte bune la desen. A urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase de la Paris, iar în 1912 s-a întors în România în calitate de arhitect diplomat al guvernului francez. Pe parcursul celor cinci decenii în care a profesat, el a realizat peste 150 de lucrări importante.

Cariera de arhitect a lui Duiliu Marcu s-a împărțit în trei mari etape: arhitectura clasică, după model parizian, arhitectura neoromânească sau brâncovenească și cea modernă. O lucrare importantă, printre primele realizate de el, este casa inginerului Constantin Vasilescu, sediul de astăzi al Aeroclubului României.

Duiliu Marcu, arhitectul care a modelat imaginea Capitalei
Duiliu Marcu, arhitectul care a modelat imaginea Capitalei

„Orice șantier trebuie tratat ca un copil. Întâi îl cerți, îl asuprești, îl educi – apoi îl lauzi și iarăși îl chinuiești.” sunt cuvintele lui Duiliu Marcu, prin care explica importanţa ce trebuie acordată şantierului. Arhitectul avea grijă să lucreze cu cei mai buni și pricepuți meșteri, pe care îi supraveghea îndeaproape. Iar rezultatele au fost pe măsură: detalii de interior care s-au păstrat până în ziua de astăzi, după mai bine de un secol.

Etapa modernistă a fost cea mai prolifică pentru el

A mai ridicat apoi o mulțime de alte arhitecturi clasice, printre care Teatrul de Stat din Timişoara, devenit Teatrul Naţional sau Opera Română. Aceasta din urmă a fost lucrarea unor arhitecţi vienezi din anul 1875, care a fost devastată de incedii și recontruită după planurile lui Duiliu Marcu, planuri care se respectă şi în ziua de azi. În stil neoromânesc, arhitectul a construit casa Dr. Dobrovici din Bucureşti, dar și numeroase vile din Sinaia, Reşiţa sau Balcic.

Casa Dr. Dobrovici din Bucureşti
Casa Dr. Dobrovici din Bucureşti

Însă, etapa modernistă a fost cea mai prolifică pentru el. De la clădiri publice şi imobile de apartamente sau birouri, la locuinţe individuale şi pavilioane de expoziţie, fiecare răspundea unor categorii de nevoi. Duiliu Marcu este cel care a modernizat şi hotelul de pe Strada Episcopiei din Bucureşti, fiind, de altfel, prima construcţie de proporţii din Capitală, cu schelet de beton-armat.

Duiliu Marcu a construit Palatul Victoria

În anul 1937, arhitectul începea construcţia Palatului Victoria, numit Consiliul de Miniştri. Acesta se regăsea în apropierea Palatului Sturdza. Din cauza bombardamentelor din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea Sturza a fost demolată. Astfel, Palatul Victoria a devenit sediul Ministerului Afacerilor Externe, sub conducerea Anei Pauker. După Revoluţie, clădirea s-a transformat în sediul primului guvern al României post-comuniste.

Duiliu Marcu a continuat să ridice o mulțime de alte clădiri moderniste. O altă capodoperă este Şcoala Superioară de Război, cunoscută ca Academia Militară, sau ulterior Universitatea Naţională de Apărare Carol I. De asemenea, a construit și Palatul Direcției C.F.R, astăzi sediul Ministerul Transporturilor. A fost cea mai mare clădire din țară, până la proiectarea Casei Poporului.

Şcoala Superioară de Război, cunoscută astăzi ca Academia Militară sau Universitatea Naţională de Apărare Carol I
Şcoala Superioară de Război, cunoscută astăzi ca Academia Militară sau Universitatea Naţională de Apărare Carol I

Arhitectul nu a proiectat doar clădiri, ci și gări regale, precum cele de la Sinaia și Băneasa, și s-a ocupat de sistematizarea unor orașe, precum Brașov sau Oradea. Avea planuri mărețe și în mediul rural, să îi învețe pe țărani sî își construiască locuinţe rezistente. Din păcate, odată cu venirea la putere a comuniştilor aceste lucruri nu au mai fost posibile.

Duiliu Marcu nu a mai fost lăsat să își facă meseria în ultimele două decenii de viaţă. A decedat în anul 1966, lăsând în urma sa un model european în arhitectură.