Home » Din București » Cine a fost doamna Ghica. Era de o frumusețe rară. Povestea impresionantă a femeii care dă numele unui cartier bucureștean

Cine a fost doamna Ghica. Era de o frumusețe rară. Povestea impresionantă a femeii care dă numele unui cartier bucureștean

Violeta Badea / 12.05.2021, 17:32
Cine a fost doamna Ghica. Era de o frumusețe rară. Povestea impresionantă a femeii care dă numele unui cartier bucureștean

Cine a fost doamna Ghica. Era de o frumusețe rară. Mulți au admirat Palatul Ghica Tei. Clădirea este o construcție realizată în stilul neoclasic al arhitecturii italiene, o locație excelentă, situată chiar pe malul lacului Plumbuita sau pe strada Doamna Ghica. Puțini sunt cei care știu cine a fost această femeie. Iată ce poveste impresionantă de viață a avut.

Cine a fost doamna Ghica. Era de o frumusețe rară

Elena Ghica
Elena Ghica

Elena Ghica, cunoscută și ca Dora D`Istria, s-a născut pe data de 22 ianuarie 1828, la București, în influența familie Ghica, cea care a dat Ţării Româneşti şi Moldovei domnitori și mari boieri. Încă din copilărie, aceasta a dat dovadă de abilități intelectuale, iar până la vârsta de 10 ani cunoștea deja nouă limbi străine. Până la vârsta de 14 ani, Elena Ghica tradusese deja în limba germană, Iliada lui Homer.

Ea a fost fiica marelui ban al Craiovei, Mihail Ghica, fost și mare vornic sau ministru de interne, colecționar pasionat, numismat și arheolog, fondatorul Muzeului Național din București și membru al Societății de Istorie și Antichități din Odessa și a Caterinei Ghica, una dintre cele mai mari frumuseţi ale vremii, prima româncă traducătoare și publicistă, nepoata de frate a domnitorilor Grigore al IV-lea Ghica.

Elena Ghica a copilărit în palatul părintesc al lui Mihail Ghica, considerat un adevărat muzeu în care erau colecţionate antichități, picturi și sculpturi. De asemenea, aici a fost realizată o bibliotecă extrem de mare și de valoroasă. Ea i-a cunoscut aici pe marii intelectuali: Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu sau Dimitrie Bolintineanu.

Povestea impresionantă a femeii care dă numele unui cartier bucureștean

Povestea impresionanta a Elenei Ghica
Povestea impresionanta a Elenei Ghica

Extrem de inteligentă, Elena Ghica a studiat la Viena,Veneția și Berlin, dar a primit educație intelectuală și de la profesorul grec, Gregorios Papadopoulos. La vârsta de 21 de ani, aceasta a revenit în țară și viața i s-a schimbat în totalitate. În cadrul unui eveniment, Elena Ghica s-a îndrăgostit nebunește de ofiţerul rus Alexandr Kolţov Masalski.

Cei doi s-au iubit și au hotărât să-și unească destinele în anul 1849 la Iași, iar apoi s-a mutat la Sankt Petersburg. De-a lungul vieții, Elena Ghica s-a remarcat prin inteligența sa, fiind pictoriță, scriitoare, muzician talentat, dar și prima femeie care a escaladat vârful Moench din Alpii Elvețieni.

Pentru a fi apreciată la adevărata ei valoare, Elena Ghica și-a semnat operele cu pseudonimul Dora D`Istria. Femeia a luptat pentru drepturile femeilor și a susținut naționalitățile oprimate. De-a lungul anilor, Elena Ghica a fost primită în cadrul unor academii, societăți savante, institute, asociații din Grecia, Italia, Turcia, Franța, Austria sau Argentina.

În ultima parte a vieții, Elena Ghica a trăit în Italia și a murit pe data de 17 noiembrie 1888, la Florența, în urma unei hernii netratate. Avea doar 60 de ani. La cererea sa, aceasta a fost incinerată, iar cenușa a fost depusă la cimitirul „Trespiana” din localitate. Elena Ghica și-a lăsat averea Primãriei din Bucureşti cu menţiunea de a fi folosită pentru administrarea spitalului Pantelimon, unitate care a fost ctitoria familiei Ghica.

„Prin testamentul olograf ce s-a găsit după moarte, Dora D`Istria, după mici legături lăsate fraţilor şi servitorilor săi, instituie moştenitoare a averii sale din România pe Primăria Bucureşti, însărcinează pe Primăria Florenţa a vinde Villa D`Istria în folosul institutului de surdo-muţi, a povestit Ionescu Gion în ”Portrete Istorice”.