Home » Din București » Parada militară de 1 Decembrie 2021, în Capitală. La ce oră începe şi ce reguli trebuie respectate

Parada militară de 1 Decembrie 2021, în Capitală. La ce oră începe şi ce reguli trebuie respectate

Voicu Costin / 29.11.2021, 15:02
Parada militară de 1 Decembrie 2021, în Capitală. La ce oră începe şi ce reguli trebuie respectate

Parada militară organizată în acest an pe 1 decembrie, în Capitală, de Ziua Naţională a României, va avea loc, însă într-un context restrâns. Ce e important să știe românii despre evenimentul din acest an, dar și despre măsurile anunțate, în materialul următor!

Măsurile anunțate pentru parada de 1 Decembrie

Parada militară de 1 decembrie, în Capitală. Ceremonia organizată pentru celebrarea celor 103 ani de la Unire va avea loc în Piața Arcul de Triumf.

Evenimentul începe la ora 11:00, iar numărul de participanți va fi unul restrâns, având în vedere situaţia epidemiologică. Ca și în edițiile anterioare, imnul național va deschide ceremonia. Preşedintele țării, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori în memoria eroilor români, obicei ținut de toți conducătorii țării.

Este nevoie de certificatul verde Covid?

Pe 1 decembrie, la paradă vor putea fi prezenţi cel mult 400 de persoane. Masca de protecţie va fi obligatorie. În cazul în care se dorește intrarea în zona oficială,, trebuie prezentat și Certificatul digital UE privind COVID. De asemenea, trebuie respectate și regulile de distanțare socială de minimum 1 metru între persoane.

„Pentru parada din 1 Decembrie, interdicția de a intra în zonă pentru persoanele netestate și permiterea doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală se aplică numai zonei oficiale, nu și pentru zona care e în apropiere, unde stau oamenii de obicei și urmăresc evenimentele. Acolo sunt doar regulile de sănătate publică și mască. Același lucru se aplică și recepțiilor oficiale din 1 Decembrie.

Pentru populația generală nu e interdicție, este doar obligația de a respecta măsurile de distanțare și masca”, a declarat duminică, Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

Ziua Naţionala a României va fi organizată şi la sediile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale. Regulile pandemice vor fi respectate și aici, participând  cel mult 300 de persoane,  iar la sediile locale pot participa cel mult 150.

Supravegherea respectării regulilor de acces și cele sanitare vor fi în atenția organizatorilor. Participanţii trebuie să prezinte certificatul verde, care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Marea Unire din 1918

Marea Unire din 1918 a rămas în istoria românilor ca cel mai important eveniment, în urma căruia provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 sub numele de Statul Național, România.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la formarea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei.

 23 august devine 1 decembrie

Parlamentul României a adoptat, la 31 iulie 1990, Legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.

De unde provine numele Șoselei Kiseleff

Parada se organizează într-una dintre cele mai cunoscute zone ale Bucureștiului, Șoseaua Kiseleff, ce se află în sectorul 1 și face legătura între Piața Victoriei și Arcul de Triumf. Șoseaua a fost numită în onoarea contelui Pavel Kiseleff care a condus administrația militară rusească a Țării Românești între 1829 și 1834.

Până în decembrie 2017, Șoseaua Kiseleff includea și porțiunea dintre Arcul de Triumf și Piața Presei Libere, însă aceasta a fost redenumită la 19 decembrie 2017  în Bulevardul „Regele Mihai I”, la scurt timp după moartea acestuia.