Home » Din București » Povestea celui mai vechi parc din Capitală. Ce se află înainte în locul unde este acum Parcul Cișmigiu

Povestea celui mai vechi parc din Capitală. Ce se află înainte în locul unde este acum Parcul Cișmigiu

Manolică Anca / 04.06.2021, 14:37
Povestea celui mai vechi parc din Capitală. Ce se află înainte în locul unde este acum Parcul Cișmigiu

Parcul Cişmigiu sau Grădina Cişmigiu, cum i se mai spunea în trecut, este cea mai veche grădină publică din Bucureşti şi unul dintre cele mai vechi parcuri din ţară. Situat chiar în inima Capitalei, aleile sale încă mai păstrează ceva din parfumul Bucureştilor de altădată. Află povestea celui mai vechi parc din Capitală.

Povestea celui mai vechi parc din Capitală

Amplasat chiar în centrul Bucureștiului, cel mai vechi parc din Capitală se întinde pe suprafața de 17 hectare. Gradina, înscrisp pe lista monumentelor istorice din București, a fost organizat în stilul parcurilor englezești, cu mai multe intrări.

Povestea sa a început în anul 1779, atunci când Alexandru Ipsilanti, domnitorul Ţării Româneşti, a ordonat construirea a două cişmele în Bucureşti. Una dintre acestea a fost ridicată chiar în această zonă a oraşului (pe locul în care se află prima intrare în parc, cea dinspre strada Ştirbei Vodă), unde în acea vreme se afla o dumbravă cu un lac format din izvoare naturale.

În apropiere de această cişmea şi-a construit o casă Dumitru Siulgi-başa, el care se ocupa cu construirea cișmelelor în oraș, numit „marele cişmegiu”. În urma construirii cişmelei, în zonă s-a format o baltă insalubră, care în folclorul urban a fost numită „lacul lui Dura Neguțătorul”. Odată cu trecerea timpului, aceasta și-a schimbat numele în „Lacul Cișmegiului”.

Balta a fost considerată focar de infecție

În anul 1830, la ordinul generalului Pavel Kiseleff, balta a fost secată, locul fiind transformat ceva mai târziu, în 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, într-o grădină publică. Pentru această lucrare importantă a fost convocat grădinarul peisagist  Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, care a fost ajutat de grădinarul Franz Harer.

Grădina Cișmigiu
Grădina Cișmigiu

Cei doi au fost însărcinați cu transformarea terenului insalubru într-o frumoasă grădină. Astfel, au transformat balta într-un lac frumos, cu instalaţii de canalizare pentru a putea fi golit şi curăţat, iar în centru au montat o fântână arteziană.

În anul 1848, după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibecu, a venit la putere Barbu Știrbe, care a hotărât formarea unui heleșteu și a unui canal direct cu Dâmbovița. Aceasta avea să fie cea mai importantă decizie de până atunci în privința a ceea ce este astăzi Parcul Cișmigiu. Astfel, s-a început împrejmuirea cu uluci, montarea băncilor, plantarea copacilor și florilor.

Inaugurarea oficială a avut loc în 1854

Lansarea oficială a Grădinii Cişmigiu a avut loc în 1854. Însă, avea să treacă prin perioade nefericite, prima dată chiar în anul 1856, atunci când o parte a lacului a secat din cauza pantofarilor din zonă care aruncau resturile materiale în lac.

Începând cu 1857, parcul devenise deja un loc preferat de cei mai bogaţi şi mai cunoscuţi oameni din Bucureşti, fiind văzut ca un loc pentru liniște și relaxare. Cu toate acestea, existau niște reguli foarte stricte pentru cei care voiau să se plimbe aici: nu aveau voie să vorbească tare, urât sau să facă mizerie, iar activităţile comerciale erau interzise.

În anul 1883, pentru prima dată, gerul a făcut face ca lacul să îngheţe, astfel că aici s-au organizate concursuri pe gheaţă. Devenind tot mai apreciat, parcul a fost extins cu 15.000 de metri pătrați, în urma achiziției terenului ce aparținea fostei grădini a familiei Crețulescu de către primăria orașului.

Concursuri pe gheață în parcul Cișmigiu
Concursuri pe gheață în parcul Cișmigiu

Alături de Parcul Herăstrău, Parcul Carol și Parcul Tineretului, Cișmigiul este unul dintre cele mai cunoscute locuri perfecte pentru relaxarea în natură din Capitală.