Home » Din București » Singura stradă din București pe care nu a circulat niciodată o mașină. A fost construită în urmă cu 200 de ani

Singura stradă din București pe care nu a circulat niciodată o mașină. A fost construită în urmă cu 200 de ani

Manolică Anca / 12.08.2021, 17:18
Singura stradă din București pe care nu a circulat niciodată o mașină. A fost construită în urmă cu 200 de ani

Bucureștiul primește cu brio titlul de cel mai aglomerat oraș din România și unul dintre cele mai aglomerate din Europa. Zilnic, traficul infernal de pe străzile Capitalei le dă mari bătăi de cap șoferilor, care petrec ore în șir pe șosele până ajung la destinație. Sute de mii de mașini circulă în fiecare zi pe bulevardele din București, însă puțini știu că există o stradă pe care nu a circulat niciodată o mașină. Și nici nu se va întămpla acest lucru, cel mai probabil!

Pe ce stradă din București nu a mers niciodată o mașină

Deși la cum arată traficul în zilele noastre, ar părea greu de crezut că există o stradă în București unde nu a circulat niciodată o mașină. Dar iată că avem și așa ceva. Este vorba despre strada Xenofon, din apropierea Parcului Carol, care a fost construită acum mai bine de 200 de ani. Ea a fost ridicată în trepte, iar odată cu trecerea anilor, asfaltul s-a deteriorat serios. În prezent, unii oameni mai coboară sau urcă treptele acestei străduțe, 70 la număr, mulți dintre ei fără a ști povestea acesteia.

Pe vremea când a fost construită, aceasta era singura stradă din București făcută în trepte. La capătul ei, se regăsea palatul Suter, celebru de pe vremea Regelui Carol I. Astăzi, clădirea a devenit un hotel de lux și se numește Carol Parc Hotel. Palatul Suter a început să prindă contur în anul 1902, pe Dealul Filaretului, cel mai înalt punct natural al Capitalei, şi a fost terminat patru ani mai târziu. Deși deteriorată, odată cu trecerea anilor, strada Xenofon încă păstrează un aer boem, specific vremurilor de demult.

În iulie 2014, prin intermediul unui proiect socio-cultural „Bucureștiul tău la scară”, strada a prins din nou viață prin mâinile artistei Eva Radu. Aceasta a pictat opt din cele mai reprezentative clădiri ale Bucureștiului: Ateneul Român, Opera Română, Casa Poporului, Arcul de Triumf, Mausoleul din Parcul Carol, Muzeul Național de Artă, Teatrul National, Muzeul Țăranului Român, fiind ca un tribut adus Capitalei.

Strada Xenofon, singura stradă din București pe care nu a circulat niciodată o mașină
Strada Xenofon, singura stradă din București pe care nu a circulat niciodată o mașină

Care este cea mai lungă stradă din București

Conform datelor oficiale, Splaiul Unirii este cea mai lungă stradă din București. Bulevardul intens circulat măsoară o lungime de 10,8 kilometri. Acesta pornește din Piața Unirii și merge până în Strada Libertății, județul Ilfov. Practic, dintre cei 10,8 kilometri lungime, numai 9,3 kilometri se află în perimetrul Capitalei, restul de 1,5 kilometri regăsindu-se în județul Ilfov.

A doua cea mai lungă stradă din Bucureşti este Bulevardul Timişoara, care se întinde pe 7,5 kilometri lungime, făcând legătura între periferia orașului şi inelul central, pe porţiunea delimitată de Strada Progresului – Bulevardul Geniului.

Dar cea mai lungă stradă din România?

Puțini sunt cei care au auzit de orașul Țicleni, o așezare din județul Gorj, cu circa 5.000 de locuitori. Deși ar părea puțin ciudat, în aici se regăsește cea mai lungă stradă din țara noastră. Aceasta se numește Strada Petroliștilor și se întinde pe 18 de kilometri, lucru care o face să se înscrie pe lista celor mai lungi străzi de pe continent.

Strada Petroliștilor are o vechime de peste jumătate de secol, fiind denumită așa datorită zăcămintelor de petrol care se regăsesc în aici. Majoritatea locuitorilor orașului au domiciliul pe această stradă. Statisticile oficiale arată că, de-a lungul străzii, sunt dispuse 1.328 de locuinţe.