Home » Din București » Singurul loc din București unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă. Motivul nebănuit

Singurul loc din București unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă. Motivul nebănuit

Manolică Anca / 13.08.2021, 14:34
Singurul loc din București unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă. Motivul nebănuit

Nicolae Ceaușescu a fost cel mai puternic om din perioada comunistă. Totul se învârtea în jurul lui și își permitea să facă orice, să meargă oriunde și oricând dorea. Cu toate acestea, există un loc din București, singurul de altfel, unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă sub nicio formă. Ce îl oprea pe Tovarăș.

Singurul loc din București unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă

În perioada comunismului, Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena Ceaușescu, erau cei mai puternici oameni din România. Cu toate acestea, fostului dictator îi era frică de câteva locuri, pe care le evita întotdeauna. El evita să meargă într-un loc din București pe care îl considera nesigur. Ba chiar el fusese sfătuit și de fosta Securitate să nu meargă niciodată acolo.

Însă, singurul loc unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă era, culmea, unul dintre localurile preferate ale fiului cel mic al fostului dictator, Nicu Ceaușescu. Spre deosebire de tatăl său, el nu avea nici o temere și frecventa localul respectiv foarte des. Locul cu pricina este legendara „Casa Capşa”, unul dintre cele mai bine cotate localuri de la acea vreme.

„Casa Capșa” era renumită în toată Europa

Acest local există și astăzi, putând fi regăsit pe Calea Victoriei, vizavi de Cercul Militar. El a fost transformat și în hotel, camerele fiind situate la etaj. Restaurantul, cea mai bună cofetărie din Capitală înainte de 1989, se află la parterul clădirii.

Deschis în anul 1852, localul a fost mai întâi cofetărie, „La doi frați, Anton și Vasile Capșa”, față în față cu Biserica Zlătari, în fostul Han Damari. Afacerea devine mai înfloritoare începând cu 1886, atunci când unul dintre fondatori, Grigore Capșa, decide să mărească localul, deschizând un hotel și o cafenea.

Hotelul Capșa de astăzi, singurul loc din București unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă
Hotelul Capșa de astăzi, singurul loc din București unde Nicolae Ceaușescu nu voia să meargă

În anul 1920, venea la celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, la invitația specială a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Atunci, priceputul coferat Grigore Capșa, furnizor al Casei Regale, a creat în cinstea lui o prăjitură de ciocolată în forma cilindrică a caschetelor militare franceze. Prăjitura a fost numită „Joffre” și a făcut înconjurul planetei, fiind preluată peste puțin timp de bucătăria franceză din a cărei tradiție fusese, de altfel, inspirată.

După moartea lui Grigore Capșa, localul s-a transformat în „Comandită simplă”

După moartea lui fondatorului machidon, localul s-a transformat în 1931, din cauz unor probleme juridice, în „Comandită simplă”. Astfel, unul dintre primii directori a fost Albert Balen. Acesta a fost urmat de Rudolf Knapp, care împreună cu Ștefan Capșa, nepotul lui Grigore, au condus firma până la naționalizare, în 1948.

„Casa Capșa” era locul preferat de întâlnire a numeroase mari personalități, precum Liviu Rebreanu, Șerban Cioculescu, Camil Petrescu, Tudor Arghezi, Ionel și Păstorel Teodoreanu, Zaharia Stancu, Ion Minulescu și mulți alții. Ea devenise faimoasă în toată Europa, grație ciocolatei sale fine.

Modul de organizare, personalul priceput de care dispunea și specialitățile oferite au permis Casei Capșa să dețină pentru multă vreme monopolul tuturor banchetelor oficiale și neoficiale, al recepțiilor și meselor oficiale și particulare din București, chiar și din țară. În prezent, toate prăjiturile sunt făcute din ingrediente naturale, cu un gust deosebit, la fel ca în trecut.