Home » Film & Seriale » De ce a ajuns Shirley Temple să fie investigată de Vatican. Ce i se reproșa, de fapt

De ce a ajuns Shirley Temple să fie investigată de Vatican. Ce i se reproșa, de fapt

Voicu Costin / 12.05.2022, 17:15

Avea părul creţ, un zâmbet ştrengăresc ce te lăsa fără cuvinte şi întotdeauna o replică savuroasă. Cei mai mulţi dintre noi ne amintim de Temple ca de acea fată drăguţă, cu aspect îngeresc, care te priponea în scaun atunci când juca într-un film de Hollywood. Ca adult, Temple a făcut carieră în politică şi a devenit unul dintre diplomaţii de top din ţară. De ce a ajuns Shirley Temple să fie investigată de Vatican?

Cine a fost Shirley Temple

Shirley Temple s-a născut pe 23 aprilie 1928, California, Statele Unite ale Americii şi a decedat pe 10 februarie 2014, în California. A fost o actriță americană, considerată un copil-minune și care a avut un succes deosebit în filmele jucate de ea în perioada copilăriei. Este actrița din istoria cinematografiei despre care se afirmă că a jucat cel mai bine rolurile de copil.

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele “Bright Eyes”, “Stand Up and Cheer” şi “Curly Top”.

Shirley Temple a fost unul dintre cei mai populari copii-vedetă de la Hollywood şi a obţinut primul ei rol la vârsta de trei ani. A câştigat un Oscar special în 1935, la vârsta de şase ani. Până în prezent, Shirley Temple a rămas cea mai tânără persoană recompensată cu premiul Oscar.

Calităţile sale de cântăreaţă, dansatoare şi actriţă i-au adus admiraţia a milioane de fani din lumea întreagă. A jucat în total în 43 de lungmetraje, însă a întâmpinat dificultăţi în a-şi menţine cariera la acelaşi nivel după ce a devenit adultă şi s-a retras din industria cinematografică în 1950, la vârsta de 22 de ani.

Actriţa a revenit în industria de divertisment în 1958, într-o antologie de televiziune, difuzată timp de două sezoane, reprezentând adaptări ale unor basme clasice. În 1967, a participat, fără succes, la alegerile pentru Congresul american, fiind apoi numită ambasadoare a Statelor Unite în Ghana, în 1974, şi în Cehoslovacia, în 1989.

Copilul minune a trezit suspiciuni

În 1936, în timp ce repeta pentru filmul Stowaway, a fost supusă unui test de inteligență la care a obținut scorul de 155, fiind încadrată în categoria geniu.

ShowBiz Cheat Sheet susține că au început să circule zvonuri despre ea chiar în apogeul carierei sale. Se pare că erau destule persoane care considerau că un copil nu poate fi atât de talentat ca ea, pur și simplu considerau că trebuia să existe altă explicație pentru felul în care interpreta rolurile.

Scepticii erau de părere că Temple n-avea cum să fie copil, ci un adult pitic, care îi păcălea pe plătitorii de bilete de cinema. Astfel, cariera uneia dintre cele mai mari staruri ale Hollywoodului a devenit de-o importanță crucială într-una dintre cele mai instabile perioade din istoria omenirii, în timpul Marii Crize Economice sau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și acest lucru trebuia investigat.

Investigația Vaticanului

Cel care și-a asumat responsabilitatea de-a analiza situația, a fost Vaticanul. Șeful Bisericii Catolice l-a trimis pe părintele Silvio Massante la Hollywood, ca să descopere adevărul. Era Shirley Temple un copil sau nu?

ShowBiz Cheat Sheet ne informează că rezultatul investigației papale a fost în favoarea fetiței. S-a ajuns la concluzia că Shirley nu era altceva decât un copil de 10 ani, care poseda un talent formidabil și reușea să distreze publicul pe cât putea ea de bine. Rolurile celebre i-au adus faima și a reușit să uimească lumea, mai ales pe actorii de la Hollywood, care o priveau cu atâta admirație.