Home » Film & Seriale » Dictatorul care a răpit 2 staruri de cinema pentru a face filme. Pare incredibilă, dar povestea este reală

Dictatorul care a răpit 2 staruri de cinema pentru a face filme. Pare incredibilă, dar povestea este reală

Manolică Anca / 01.12.2021, 17:47
Dictatorul care a răpit 2 staruri de cinema pentru a face filme. Pare incredibilă, dar povestea este reală

În anii 1960, Choi Eun Hee și Shin Sang-Ok au fost primul cuplu al cinematografiei sud-coreene. Ea o vedetă de film, el un regizor apreciat, și doi copii mici care completau tabloul unei vieți de familie fericită. Apoi lucrurile s-au complicat. Iată cum i-a răpit dictatorul nord-coreean și i-a obligat să facă filme pentru el.

Kim Jong-Il, dictatorul care a răpit 2 staruri de cinema pentru a face filme

Cu toate că ar părea mai mult un scenariu desprins din filme, aceste lucruri chiar s-au întâmplat în realitate. Choi Eun Hee și Shin Sang-Ok erau considerați un fel de Angelia Jolie și Brad Pitt ai Coreei de Sud. Cu toate că cei doi divorțaseră, ei au rămas în relații bune.

În 1978 actrița a dispărut. Mai târziu în același an, Shin dispărea și el. Următoarea oprire, Coreea de Nord. Cei doi au fost răpiți din Hong Kong la ordinul dictatorului Kim Jong Il, tatăl actualului președinte al Coreei de Nord, Kim Jonh-Un. Acesta era foarte pasionat de cinema și spera ca filmele din țara sa să devină mai populare și mai distractive.

Fostul dictator nord-coreean Kim Jong-Il deținea o colecție de aproximativ 20.000 de videoclipuri. Îi plăceau filmele cu Elizabeth Taylor și seria James Bond, care i-a trezit apetitul pentru organizarea unor operațiuni de spionaj.

Succesul cinematografiei sud-coreene l-a determinat să apeleze la un plan diabolic

Aflându-se în 1977 pe o pantă descendentă în ceea ce privește cariera sa, actrița a acceptat în anul următor o ofertă extrem de bună venită din partea unui producător. Dornică de a reveni pe scenă, Choi a mers tocmai în Hong Kond pentru a se întâlni cu acest misterios producător.

Choi Eun Hee și Shin Sang-Ok
Choi Eun Hee și Shin Sang-Ok

În realitate, acesta era un rus angajat de regimul de la Phenian pentru a-i răpi pe cei doi actori. După semnarea contractului, actrița a fost convinsă să meargă pe o insulă, la o petrecere. Însă, pe drum, mașina în care se afla a oprit, ea fiind sedată și răpită.

Cu toate că cei doi soți se despărțiseră, au rămas în relații bune. Asta a făcut ca, la aflarea veștii despre răpirea actriței, Shin a plecat în Hong Kong să o caute. Din păcate, regizorul a fost trădat de unul dintre colegii săi, care se pare că era un agent nord-coreean, fiind și el răpit.

Fiindcă nu a dorit să colaboreze cu regimul din nord, acesta a fost trimis pentru patru ani într-un lagăr. Aici, iarba reprezenta o mare parte din alimentația lui. Kim Jong Il i-ar fi spus că închiderea lui a fost o „neînțelegere”.

După cinci ani, au decis să colaboreze cu dictatorul

La un moment dat, regizorul a cedat, acceptând să coopereze cu Pehnianul, însă mai mult pentru a se putea reuni cu Choi. La cinci ani de la răpire, cei doi au început să colaboreze cu dictatorul nord-coreean. Spre surprinderea celor doi, acesta cunoștea extrem de bine producțiile cinematografice, ajungând să discute ca niște profesioniști.

Kim Jong Il le-a mărturisit că este invdios pe succesul cinematografic al Coreei de Sud și că dorește să realizeze pelicule de calitate. Era dispus chiar să renunțe la propaganda comunistă care era prezetp în fiecare producție cinematografică din țară, dându-le mână liberă celor doi la crearea unor comedii sau filme romantice. Cea mai vizionată peliculă a fost „Pulgasari”, o variată autohtonă a filmului „Godzilla”.

Choi Eun Hee și Shin Sang-Ok
Choi Eun Hee și Shin Sang-Ok

După opt ani, au reușit să fugă

În acești ani, cei doi au reușit să îi câștige încrederea dictatorului comunist, astfel că l-au convins să îi lase să meargă la Viena, la un festival internațional de film. Fiind unica șansă de a scăpa din Coreea de Nord, aceștia au reușit cumva să scape de agenți, urcându-se într-un taxi care i-a dus la Ambasada SUA.

Shin și Choi au obținut azi în Statele Unite, ajungând sub protecția CIA. Într-un final, au reușit să se mute la Los Angeles, unde Shin a lucrat sub un alt nume la Hollywood, până a decedat în 2006. Actrița a murit și ea în 2018, la 91 de ani.

Povestea despre răpirea de către Kim Jong-Il a celor doi este suprinsă în documentarul The Lovers and the Despot. Acesta detaliază modul în care vedetele de cinema sud-coreene au fost răpite de agenții nord-coreeni în Hong Kong și cum au transformat industria cinematografică nord-coreeană.