Home » Film & Seriale » Înghețate sau înghețăți? Cum e corect și de ce

Înghețate sau înghețăți? Cum e corect și de ce

Ileana Mladinoiu / 25.07.2022, 09:21
Înghețate sau înghețăți? Cum e corect și de ce

Nimic mai natural astăzi decât să guști o înghețată topită sau un sorbet. Aceste delicatese congelate sunt savurate din vremuri foarte îndepărtate. Legenda spune că chinezii au fost cei care au inventat gheața, cu aproape 3000 de ani înaintea erei noastre, deși nicio dată precisă privind originea nu a fost creditată cu descoperirea ei. Prima mențiune istorică a gheții apare în jurul anului 500 î.Hr., în Imperiul Ahemenid, cu zăpadă în care fructele erau zdrobite pentru a produce delicii de vară.

Cum se scrie corect: înghețate sau înghețăți?

Ne depărtăm de cei care ar fi inventat gheața, pentru că va trebui să ieșim în oraș cu prietenii și ne dorim toți să comandăm înghețată. Ceea ce nu știm exact, mai ales pentru cel desemnat, este cum să cerem, pentru că sunt mai multe. Vei spune, tu, cel însărcinat să faci comanda: Dați-mi, vă rog, șase înghețate/înghețăți/înghețățuri? Cum e corect şi de ce.

Înghețată este un substantiv de genul feminin, numărul singular. Spunem așa cum ne-am obișnuit o înghețată, după modelul o limonadă, o casă etc. Ca să aflăm care este forma corectă de plural aducem următoarele argumente sintetizate conform dexonline.ro, DOOM 2 și altor surse importante referitoare la vocabularul limbii române.

Dexonline.ro ne trimite mai întâi de toate la etimologia cuvântului înghețată. Vine, cum lesne vă dați seama, de la verbul (a) îngheța. De asemenea, ne explică, dacă mai era nevoie, și sensul termenului. Aşadar, înghețata este o cremă de fructe, de ouă, de cacao etc., răcită până la solidificare, sau o porție din acest produs. Același lucru îl face și DEX 2009 şi nu numai.

Toate sursele gramaticale converg spre asemenea produs de cofetărie, înghețata, preparat prin congelarea unor creme (din lapte, frișcă, ouă) sau spre porție dintr-un astfel de preparat.

Suntem deocamdată la forma de singular a substantivului feminin înghețată. Dar, ne interesează, deoarece titlul articolului o cere, să lămurim cum stăm cu pluralul acestui desert delicios, numit îngheţată.

De ex. Mi-am propus să vă invit la cofetărie să mâncăm înghețate sau înghețăți cu frișcă, zmeură, lămâie, vanilie, cacao etc.?

Care este forma corectă

Invocăm imediat DOOM 2, 2005, pentru a ne asigura că singura formă corectă de plural a substantivului „îngheţată” este „îngheţate”. Așa cum am specificat mai sus, acest substantiv de genul feminin cu articolul nehotărât „o” în față (o înghețată) va face la plural „două înghețate” și nu „două înghețăți”. Întoarcerea la etimologia termenului este binevenită aici. Scriem şi pronunțăm (a) îngheța, în niciun caz (a) îngheță. Ca de aici să formulăm pluralul greșit „îngheţăţi”.

Să vă mai gândiţi apoi că atunci când cumpărați salată terminația/desinența substantivului este tot „ă”, şi de aceea nu veți cere „trei sălăți”, ci „trei salate”, substantiv cu terminația în „e”. La fel pentru „limonadă/limonade”.

De ex. Azi am băut vreo patru limonade, că a fost foarte cald și am avut de rezolvat multe treburi prin oraș.

Se ştie de multă vreme că normele gramaticale se schimbă permanent, din cauza folosirii greşite a unor cuvinte, ce încet-încet îşi fac loc în DEX, fiindcă pare unora că sună mai bine sau logic. Dar, întotdeauna, puteți face analogie cu alte cuvinte, ca în cazul „salatei”, „limonadei”, „mesei”, enumerarea putând continua cu altele de acest tip.

Ileana Mlădinoiu