Home » Film & Seriale » Robert Powell, actorul care l-a interpretat pe „Iisus din Nazareth”, trebuia să fie Iuda. De ce s-a produs schimbarea

Robert Powell, actorul care l-a interpretat pe „Iisus din Nazareth”, trebuia să fie Iuda. De ce s-a produs schimbarea

Manolică Anca / 23.04.2022, 09:41
Robert Powell, actorul care l-a interpretat pe „Iisus din Nazareth”, trebuia să fie Iuda. De ce s-a produs schimbarea

În 1977, actorul britanic Robert Powell a fost distribuit în rolul lui Iisus în filmul lui Franco Zeffirelli, Iisus din Nazaret. Jucând alături de nume mari de la Hollywood, acesta a oferit spectacolul vieții sale. Serialul a avut un succes uriaș și a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, nu mulți știu că el trebuia să interpreteze, de fapt, rolul lui Iuda.

De ce nu l-a mai interpretat Robert Powell pe Iuda, în filmul Iisus din Nazareth

Potrivit numeroaselor surse istorice, Iisus din Nazaret ar fi fost un bărbat brunet , cu o constituție oarecum robustă, cu părul scurt și o barbă bogată. În ciuda acestui fapt, în Occident, se vehiculează o imagine complet diferită a Fiului lui Dumnezeu: păr lung, barbă moderată, privire clară și ten alb.

Un portret la care, în 1977, au fost adăugate și alte caracteristici, precum părul ondulat, o subtilitate izbitoare și ochii albaștri. De către cine? De către regizorul italian Franco Zeffirelli, care și-a prezentat propria versiune a lui Hristos în urmă cu 45 de ani, într-o miniserie de cinci episoade. Era vorba de Iisus din Nazaret, în care britanicul Robert Powell (77 de ani) l-a interpretat pe Mântuitor.

Zeffirelli a vrut inițial să captureze o mare figură a industriei pentru a da viață Mântuitorului. De fapt, florentinul dorea ca Dustin Hoffman sau Al Pacino să îl întruchipeze pe Iisus. Cu toate acestea, când Powell și-a făcut apariția pe platourile de filmare pentru a-l interpreta pe Iuda, a știut că fizicul său se poate potrivi mai bine cu imaginea lui Iisus. În acea clipă, toată echipa de filmare a încremenit, pentru că asemănarea era izbitoare.

Robert Powell, în interpretarea lui Iisus din Nazareth
Robert Powell, în interpretarea lui Iisus din Nazareth

Actorul a spus în nenumărate rânduri că experiența a fost una traumatizantă

În acest fel, Zeffirelli și Powell au pornit în una dintre cele mai mari misiuni ale vieții lor: să construiască personajul Fiului lui Dumnezeu pentru ecran. Se spune că regizorul i-ar fi recomandat să nu clipească în timpul viitoarelor filmări, astfel încât impactul privirii sa fie cu atât mai puternic pentru spectatori și sa ofere un aer plin de mister.

Și mai interesant este că britanicul era ateu înainte de a începe filmările pe rolul lui Iisus Hristos, iar după încheierea lor a început să privească diferit viaţa şi să se apropie de Dumnezeu.

„Înainte de a începe acest film, nu aveam nici cel mai mic interes pentru religie și nicio părere despre Iisus Hristos. Acum cred în Hristos și în divinitatea Lui, chiar dacă nu merg constant la Biserică”, avea să spună mai apoi Robert Powell.

De asemenea, înainte de scena crucificării, starul a fost nevoit să se înfometeze, pentru a fi cât mai slab. El a recunoscut că timp de 12 zile a mâncat numai brânză pentru a intra cât mai bine în pielea Fiului lui Dumnezeu.

După încheierea filmărilor, actorul ajunsese să se considere trimisul lui Dumnezeu pe Pământ, necesitând un tratament de specialitate pentru a se vindeca de sindromul mesianic. Ulterior, a încercat să-și continue cariera, dar viața lui Robert Powell nu a mai fost niciodată la fel. Nu s-a mai remarcat nici în cinematografie, nici la televiziune, deși a realizat peste 30 de producții.