Home » Life & Style » 13 lucruri uimitoare despre Angela Merkel. Cu ce se ocupă soțul ei și cum a ajuns cea mai puternică femeie din lume

13 lucruri uimitoare despre Angela Merkel. Cu ce se ocupă soțul ei și cum a ajuns cea mai puternică femeie din lume

Bucur Ioana / 10.11.2020, 10:32
13 lucruri uimitoare despre Angela Merkel. Cu ce se ocupă soțul ei și cum a ajuns cea mai puternică femeie din lume

Angela Merkel va rămâne în istorie ca una dintre cele mai puternice femei din lume. Însă, în spatele imaginii „de fier”, stă o poveste de viață emoționantă. A crescut în sărăcie, fără prieteni, dar avea o minte sclipitoare. Și-a întâlnit marea dragoste când era căsătorită cu un alt bărbat. 13 lucruri uimitoare despre Angela Merkel.

O poveste de dragoste interzisă, urmărită de serviciile secrete germane. Cine este și cu ce se ocupă soțul Angelei Merkel?

Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie puternică. Dacă e așa, cine se află în spatele celei mai puternice femei din lume? Angela Merkel este numită „Doamna de Fier a Germaniei”, impunându-se, de atâția ani, într-o lume dominată de bărbați. Cu toate că este una dintre cele mai cunoscute persoane din lume, viața ei personală rămâne învăluită în mister. Discreția pare să fie principiul ce o ghidează, când nu este vorba despre politicianul Angela Merkel. Un principiu pe care îl respectă și soțul ei, Joachim Sauer, care este rareori văzut în public și care a refuzat să acorde vreodată un interviu sau să stea de vorbă cu presa. Așa s-a ales cu o serie de porecle mai mult sau mai puțin răutăcioase de la jurnaliști, precum „omul invizibil ca o moleculă” sau „Fantoma de la Operă”. Joachim Sauer apare foarte rar la evenimente, alături de soția sa, preferând chiar să urmărească ceremonia de învestire în funcție a Angelei Merkel de acasă. Este profesor de chimie cuantică la Universitatea din Berlin.

Angela Merkel și soțul ei
Angela Merkel și soțul ei

Poate tocmai faptul că este retras într-o lume a sa, adâncit în studiu,  a făcut-o pe Angela Merkel să se îndrăgostească de el. Cei doi s-au cunoscut în 1981 la un institut de cercetare. Ambii erau căsătoriți. Câțiva ani mai târziu, Angela Merkel divorța de primul ei soț, Ulrich Merkel, de care își legase destinul când avea doar 23 de ani. În 1985, Joachim Sauer încheia și el un mariaj de 16 ani, tot cu o chimistă, care i-a și dăruit doi copii: Daniel și Adrian. Cu libertatea redobândită, cei doi au fost liberi să își trăiască povestea de dragoste fără să se mai ascundă. Stasi, serviciul german de informații, consemnase deja prânzurile luate împreună în perioada în care erau căsătoriți. Se pare că, după divorț, Angela Merkel nu și-ar mai fi dorit să se recăsătorească. Aici au intervenit liderii creștin-democrați, care i-au dat de înțeles că este nepotrivit ca o candidată a partidului să trăiască mai bine de un deceniu cu un bărbat cu care nu este căsătorită. Așa a ajuns Angela Merkel a doua oară în fața altarului. Nu a existat o cerere romantică, ci o negociere la rece. Angela Merkel și  Joachim Sauer s-au căsătorit pe 30 decembrie 1998, cu o zi înainte de Revelion.

Pe măsură ce Angela Merkel devenea din ce în ce mai activă pe scena politică, Joachim Sauer și-a anunțat intenția de rămâne în umbră, departe de public și de presă. Contrar numelui de familie – „Sauer” însemnând, în germană, „acru” sau „supărat” – soțul Angelei Merkel este o persoană cu umor sec, tipic englezesc, și un puternic simț al dreptății și realității. Chiar și acum, când pleacă în vacanță, destinația preferată fiind Italia, el preferă să își plătească singur transportul sau să călătorească separat, întrucât zborurile de linie sunt mai ieftine.

Angela Merkel la Summitului informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Sibiu, 9 Mai 2019. Inquam Photos / Cornel Putan
Angela Merkel la Summitului informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Sibiu, 9 Mai 2019. Inquam Photos / Cornel Putan

Angela Merkel s-a născut într-o familie sărăca. Care era singurul vis al fetiței care a ajuns cea mai puternică femeie din lume?

Calculată, tenace, corectă și impunătoare sunt doar câteva dintre calitățile ce o descriu pe Angela Merkel astăzi. Însă „Doamna de Fier a Germaniei” ascunde o poveste de viață emoționantă, marcată de sărăcie și neîmplinire. S-a născut Angela Dorothea Merkel, pe 17 iulie 1954, în Hamburg, Republica Federală Germania. Tatăl ei era pastor, mama, profesoară de latină și engleză. Micuța Angela le-a dat emoții părinților, făcând primul pas abia când avea deja trei ani. În anii copilăriei și adolescenței, Angela Merkel simțea o presiune uriașă pe umerii ei, să facă totul perfect, să nu greșească niciodată. Îi era dor de tatăl ei, căruia îi reproșa că își dedica timpul să răbdarea altora, nu propriilor copii.

„Întotdeauna a lucrat foarte mult. Era foarte sârguincios și făcea totul temeinic, din păcate. În copilărie, nu era simplu pentru mine să fac totul perfect. El se apropia ușor de oameni, având capacitatea de a purta discuții cu toți, fără nicio dificultate. Uneori, faptul că avea înțelegere pentru oricine mă enerva îngrozitor, mai ales că atunci când noi făceam câte o boacănă reacționa complet diferit”, i-a dezvăluit Angela Merkel fotografei Herlinde Koelbl.

Angela Merkel la Sibiu, 9 mai 2019. Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Angela Merkel la Sibiu, 9 mai 2019. Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Fetița marginalizată de ceilalți copii

Lipsa banilor a fost mereu o problemă în familie. Părinții nu își puteau permite să le cumpere haine noi copiilor, așa că, în perioada în care toate fetele de vârsta ei purtau rochii și fuste scurte, Angela Merkel umbla numa în blugi. Avea și interese total diferite de cele ale colegilor sau vecinilor. Era fan Beatles, mergea la teatru, muzee și iubea arta. Avea rezultate excelente la școală, însă nu a primit niciodată un premiu pentru asta, pentru că părinții i-au interzis să facă parte din organizația Tinerii Pionieri. Organizația FDJ era considerată un fel de „rezervă de cadre a partidului”.

Când era încă cetățean al Republicii Democrate Germane (RDG), Angela Merkel visa să ajungă să facă drumeții în Munţii Stâncoşi din SUA şi să asculte Bruce Springsteen, dorințe ce i s-au îndeplinit, ulterior.

Cum a devenit Angela Merkel cea mai puternică femeie din lume?

Cel mai important pas din sa cariera politică a fost făcut în 2005, când Angela Merkel a fost aleasă membru al Parlamentului german și a devenit cancelarul Germaniei, fiind prima femeie ce ocupa această funcție. În 2020, este la al patrulea mandat în fruntea țării, depășindu-l pe Helmut Kohl, considerat cel mai longeviv cancelar german. În 2009 și 2019, Forbes Magazine o punea pe primul loc în clasamentul celor mai puternice femei din lume. Poziția a doua a fost ocupată de Christine Lagarde, noul președinte al Băncii Centrale Europene. Următoarea în clasament este Nancy Pelosi, prima femeie care a ajuns preşedintele Camerei Reprezentanţilor în Statele Unite, iar locul patru este ocupat de Ursula von der Leyen, prima femeie președinte din istoria Comisiei Europene.

Cu toate că este în fruntea unei dintre cele mai puternice țări din punct de vedere economic, Angela Merkel trăiește modest. Ea și soțul ei își plătesc chiria din propriul buzunar, refuzând să se mute într-un apartament oferit de stat. Nu are proprietăți de lux și nici sume fabuloase în conturi.